in

MOJA 2020.

PIŠE: IVANA ANČIĆ
FOTO: MIA MEDAKOVIĆ

www.ivanaancic.com

U ogledalu posmatram sopstveni odraz, spoj starog i novog ja. Dugi put pređen u 2020. godini svedoči o ljubavi, radostima, opasnostima i izazovima preživljenim, savladanim i nesavladanim. Koliko informacija, mudrosti i znanja, toliko lepote, tuge, kontrasta, toliko strahova, sumnji i nade; život je jedan, baci suvišno niz reku i izvedi skok vere.

Moja 2020. godina je bila dinamična, transformišuća i izazovna godina u kojoj sam puno toga novog naučila o sebi, pomerila granice izdržljivosti i reorganizovala prioritete. Ovu godinu sam iskoristila za usavršavanje i doškolovavanje u oblasti komponovanja muzike za medije – film, TV i video igre na čuvenom Berklee College of Music u Valensiji. Najveći dar je ogromno iskustvo i znanje stečeno tokom snimanja u studijima na Berklee koledžu, gde sam imala priliku da sarađujem sa vrhunskim muzičarima i dirigujem svoje kompozicije. Takođe, snimanja na daljinu (remote East Connection Music Recordings) sa Budapest Art orkestrom su bila izuzetno zanimljiva i korisna sa više aspekata, počev od kreativnog procesa komponovanja, zahtevnih tehničkih zadataka pripreme Pro Tools sesije za snimanje, zaključno sa miksanjem i masteringom kvalitetnih snimaka koje sam potom mogla da uvrstim u svoj portfolio. Bila sam počastvovana da budem izabrana od strane Berklijevog Internacionalnog centra za karijeru (International Career Centre, ICC) za šestomesečni mentorski program sa Piterom Šloserom (Pieter Schlosser), nagrađivanim kompozitorom muzike za film, TV i video igre, koji je svoju karijeru započeo u studiju Hansa Cimera (Hans Zimmer), sa kojim je sarađivao pet godina na raznim projektima (Transformers, Friday The 13th, Desperate Housewives) pre nego je postao freelancer. Njegovi krediti uključuju muziku za popularne video igre Destiny 2, Gears of War 3 i muziku za TV serije – The Lying Game, You, Me, And The Apocalypse i dr. Rad sa Piterom je bio inovativan, inspirativan i bazirao se na tumačenju i analizi narativa, razvijanju tematskog materijala i usavršavanju tehničkih aspekata muzičke produkcije. Osim toga, okružena mladalačkim duhom i energijom kolega iz celog sveta, vrhunskim profesorima, uslovima i čarobnom atmosferom Valensije, činilo se da je ceo svet moj i da će se sva vrata otvoriti samo zato što ja to želim.

Prvo razočarenje je bilo potpuni prelazak na online-remote nastavu i odloženi put u čuveni AIR Studio u Londonu, gde smo trebali da dirigujemo i snimimo naše master kompozicije. Drugi šok je usledio kada je ceo svet stao usled kovid-19 virusa i kada je sve izgubilo smisao. U tom trenutku nastala je konstantna borba tipa “da li da ustanem ili odustanem”. Smisao izgubljen, smisao nađen, smisao sveprisutan, zahteva veru. Anomalija jednačine, disbalans proporcije života, nepravedni i neobjašnjivi tokovi prave od mene žrtvu koja pristajem da budem onog trenutka kada uđem u pregovore sa sobom. Na putu istine nema pregovora sa sobom, nema kompromisa, dualnosti, niti prostora za nemoć. Pa ipak, puno toga je u 2020. godini bilo oličenje sveopšte nemoći i bespomoćnosti naspram stihije do sada neznane, kako na ličnom, tako i na kolektivnom nivou.

U retrospektivi, 2020. godinu pamtiću kao godinu sa puno uloženog truda i rada, puno neprospavanih noći, izgubljenih iluzija i neispunjenih očekivanja, bdenja nad bolesnom majkom i par svetlih trenutaka u profesionalnom angažmanu. Pa ipak, još sam ovde, sposobna i spremna da sve počnem iz početka jer znam da mogu. Jasnovidac, čovek plemenite duše i srca, otvara novo poglavlje i u 2021. godini stvara nove početke na pepelu svog neuspeha uzdižući se poput Feniksa. Bodri i promatra sebe i druge dok rasplamsava vatru novog doba, doba primirja, skladnosti i harmonije sa prirodom i sobom. Danas je večnost, danas jeste početak i kraj, iznova i neprestano. Ponovo otkrivajući i kreirajući sebe, telom se širi nešto poput vatre, čulne topline i energije nekada davno znane; duh se budi.

U 2021. godini želim da stvorim uslove da se profesionalno bavim kompononovanjem muzike za medije kroz širenje mreže kontakata i učestvovanje na relevantnim filmskim festivalima, takmičenjima i konferencijama. Trenutno radim na nekoliko projekata, komponujem muziku za Berlin International Film Scoring Competition i pozvana sam da učestvujem kao predavač na Games Gathering 2020 konferenciji za video igre u Kijevu u decembru 2020. U junu 2021. me očekuje odlazak u AIR Studio u Londonu, gde ću dirigovati simfonijskim orkestrom svoju kompoziciju “The Circle of Life”.

Put i spas leže u konstantnoj izgradnji i rušenju unutrašnjeg mira koji je osnova za blagostanje i uspeh u bilo kojoj oblasti. Cilj za naredni period mi je da dopustim sebi razigranost u kreativnom radu i istražim nelinearne puteve ka uspehu. Uz postojanu nameru, veru i laserski fokus na ciljeve i prioritete, ma koliko nestvarni i daleki naši snovi izgledali, oni su ostvarivi i nije naše da procenjujemo šta je moguće i nemoguće.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SVET POD MASKAMA

U 2021. GODINI SLUŠAJTE SEBE