in

ETERIČNA ULJA KAO VETAR U LEĐA

PIŠE: JASMINA MRDALJ, ASTROLOG I OLI LIFE COACH, VLASNIK SALONA UNUTRAŠNJE LEPOTE I SPOZNAJE, KAO I POKRETAČ LINIJE PRIRODNE KOZMETIKE YASS ESSENTIAL

Kako sebi možemo da damo vetar u leđa?

Tako što ćemo koristiti što prirodnije preparate. Koža, kao naš najveći organ, upija sve supstance koje spolja dolaze u dodir sa njom.

Stoga, za našu kožu je od esencijalne važnosti šta ćemo naneti. Kada sam došla u kontakt sa eteričnim uljima, primenjujući ih svakodnevno u napicima, hrani, otkrivajući blagodeti koje donose samo udisanjem, dobila sam ideju da pokrenem liniju prirodne kozmetike Yass essential.

Zašto? Eterična ulja se ne koriste samo kao mirisi. Veoma učinkovite esencije mogu se koristiti i u kozmetici, gde daju koži vredne hranjive materije.

Eterična se ulja, pre svega, koriste u prirodnoj kozmetici, jer imaju proti­vupalna, antibakterijska i antiviralna svojstva. Isto tako, potpuno su priro­dan konzervans. Osim toga, na razne načine pozitivno deluju na ljudski or­ganizam.

Kako deluju eterična ulja?

Eterična ulja svoj učinak na ljudski organizam ostvaruju na dva načina. Prvi je preko čula mirisa, a drugi preko krvotoka.

Čulo mirisa je evolucijski najstarije čulo. Ljudsko čulo mirisa je 10.000 puta osetljivije od čula ukusa. Nervne ćelije (receptori) prisutne u nosnoj šupljini šalju svoje signale u evolucijski najstariji deo mozga. Taj deo mozga odgovoran je za osećaje, pamćenje, intuiciju, nagone i odgovor na stres. On takođe upravlja svim žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Stoga je sasvim razumljivo kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje. Praćenjem EEG-a (elektroencefalograma) osoba izlaganih različitim eteričnim uljima, ustanovljeno je da ti mirisi mogu podstaći stvaranje različitih vrsta moždanih talasa.

Drugi način delovanja je preko krvotoka. Putem krvi, molekuli eteričnih ulja mogu dopreti do svih delova tela i ispoljiti svoj učinak u tkivima i organima gde je to potrebno. Međutim, da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju najpre apsorbovati. To se postiže na tri načina: putem kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola), ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.

Inhalatorna primena – vrlo poznat i popularan način korišćenja eteričnih ulja. Svoje dejstvo ulja ostvaruju u nosnoj sluznici i plućima, ali i u čitavom organizmu. Preko čula mirisa, deluju i na psihu. Najčešće se primenjuju kod respiratornih infekcija. Koriste se za inhalaciju u aroma lampicama i difuzerima, inhalaciji vodenom parom, za suvu inhalaciju.

Dermalna primena – ulja se u razređenom obliku nanose na kožu, a svoje dejstvo ne ostvaruju samo na površini (koži), već i u dubljim tkivima (zglobovi, tetive, mišići, krvni sudovi), odnosno celom organizmu. Na ovaj način, eterična ulja se koriste kod kožnih bolesti, bolesti zglobova i mišića, probavnog sistema, disajnih puteva.

Osim što se prave od biljaka – korena, stabala, cvetova i ostalih delova biljke, i što nam dolaze direktno iz prirode u najkoncentrovanijem obliku, eterična ulja nam pomažu i u lepoti i zdravlju naše kože lica i tela. Yass essential proizvodi su brižljivo proizvedeni da nas ulepšavaju spolja na što zdraviji način. Takođe, mirisi eteričnih ulja, koja se inače koriste u kozmetici i parfemima, imaju snažno dejstvo na naše emotivno stanje i raspoloženja.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOJA KINESKA AVANTURA

A MAGIC IDEA