in

DOSEGNI ŽIVOTNI BALANS

PIŠE: NINA LAZIĆ, UČITELJ JOGE I NATUROPATA
FOTOGRAFIJE: EDVARD NALBANTJAN

U jogi sam skoro 20 godi­na, u prirodnoj medicini skoro isto toliko. Joga me je navela na divan susret sa Kalarijem, drevnom indijskom veštinom, a mama na tradicionalnu ki­nesku medicinu. Svi prirod­ni pravci, indijski, japanski ili kineski, proširili su mi vidike, otvorili nove mogućnosti što se tiče sazrevanja i osvešćenja, pogleda na sebe, decu, odnose, život generalno.

Joga, moja velika ljubav, ljubav u koju verujem, definitvno je stil života i mnogo više od samo fi­zičke i mentalne veštine.

Upravo kroz jogu kao takvu, dajem vam navedene bodove. Pružam momente koje sam proživela, uverila se u njih i ve­rujem u njihovu moć. Nešto od toga će vam zvučati kao cliché, ali verujte – proveren!

 • Fokusirajte se na dnev­ne momente, budite prisutni i bavite se primarno dnevnim dešavanjima.
 • Ne ‘rešavajte’ prošlost, a još važnije, ni budućnost! Proš­lost je već za nama, i najjedno­stavnije ju je tako i prihvatiti, prosto, nemamo mogućnost promene. Razmišljanje o bu­dućnosti vam opet može samo unositi strah i nemir, bez nekih konkretnih rezulatata.
 • Radite to što volite! Mo­guće je. U tom slučaju, posao, gde većina nas provodi veći deo dana, ne doživljava se kao problem, opterećenje i sl.
 • Rizikujte zarad prome­ne ili koraka napred, u bilo kom pogledu i pravcu, poslovno ili privatno, posao, veza, i slično. Idite ako se ne osećate dobro i niste zadovoljni. Nešto od po­menutih promena, konkretno u poslu, poći će vam za rukom, nešto ne, ali prihvatite u star­tu to kao mogućnost i normal­no dešavanje. Privatno, realno, bolje je biti sam i uživati u sebi i životu, nego uljuljkivati se go­dinama u lošoj vezi i ostajati tu zbog ‘komfora’.
 • Razmišljajte o zdravlju kroz zdravu ishranu i praktiko­vanje određene veštine (ili fizič­kog treninga), ali nađite balans i u tome! Treba umereno ući u svaku tematiku, fanatizam bile koje vrste nam ne donosi dobro. Preterani treninzi nas mogu iscrpeti i trošiti životnu energiju, iako se u momentu čini da se osećamo odlično. Striktne dijete vrlo brzo dosa­de, a mogu nas i zdravstveno ugroziti. Najbolje je postepeno menjati dijetu, ne odjednom i kompletno, biće i mentalno i fi­zički prihvatljivije.
 • Budite u društvu ljudi koji vam prijaju, energetski, ali i u svakom drugom pogledu. Kada ovo kažem, mislim i na najbliže, rodbinu i prijatelje. Nije jednostavno napraviti te izmene, takođe traže vreme, plus, treba se izvući iz mreže međuljudskih odnosa i tuđih očekivanja, ali se na fin način i postepeno i to može prilagoditi sebi.
 • Saslušajte tuđe mišlje­nje, ali ne menjajte svoje zbog drugih. Pratite sebe i svoj ose­ćaj! Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje i stav, uglav­nom svako od nas vidi život i sve njegove teme drugačije.
 • Ne opterećujte se ciljem i ne određujte sebi vremenske granice do kada nešto treba ostvariti, to vam može samo unositi dodatni nemir i stres. Treba imati ideju i težiti ka njoj, ali ne opterećivati se time.
 • Budite svesni da sve dođe u pravom momentu, iako ponekad deluje da se stvari nikako ne odvijaju tempom, ili generalno, kako želimo! Vre­menom se pokaže zašto do ne­čega nije došlo i zatim se sve razjasni. 100% provereno.
 • Budite strpljivi, vežbajte strpljenje!
 • Ne pravite pretpostav­ke! Jedan od 4 osnovna život­na zakona prema Don Miguel Ruizu, pre x godina, meni jedan od najtežih za promeniti. Inače, odnosi se na sva sitna, svakod­nevna dešavanja i na krupnije momente. Drastično ćete olak­šati život i sebi i drugima! Zah­teva ozbiljan rad i trud, ali kraj­nje isplativo uloženo vreme.
 • Jedna od osnovnih tema joga filozofije – bez očekivanja! Ne očekujte ništa ni od koga. Definitivno nije jednostavno to promeniti, ali mnogo manje ćete dolaziti u kontakt sa razo­čarenjem.
 • Naučite da pomažete drugima, svima, ljudima i živo­tinjama, plemenit i divan ose­ćaj.
 • Verujte u sebe, i vrlo bit­no, verujte u život!

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

OČI U OČIMA OFTALMOLOGA

SUNCE KAO IZBOR