in

BRAK I NOVAC

PIŠE: DINA LIJIĆ

Narodna izreka kaže: “Ko radi, ne boji se gla­di.” Obiteljski zakon sadrži odredbu kako svaki bračni drug samostalno odlučuje o izboru svog rada i zanimanja. Poslovi su danas sve zaht­jevniji, kako vremenski, tako i s očekivanim cil­jevima koje treba dostići iz mjeseca u mjesec. Također, sve manje je popularna stereotipna podjela kućanskih poslova između partnera.

Brak i novac

Svađe zbog novca nisu rijetkost u odnosima i često su jedan od uobičajenih izazova s koji­ma se parovi suočavaju. Koliko su česte ovisi o različitim čimbenicima, uključujući financijsku situaciju para, njihove vrijednosti, komunikaciju i sposobnost rješavanja sukoba.

– Neki od glavnih pokretača svađa je nedostatak komunikacije. Ako partneri ne dijele informacije o svojim financijskim ciljevima, proračunima ili dugovima, to može stvoriti napetost, pogotovo kada su odgojeni drugačije ili podrazumijevaju da partner misli isto što i oni. Različite finan­cijske vrijednosti, nejednakost u financijskim doprinosima, nepredviđeni troškovi, impulzivno trošenje, financijski dugovi i mnogi drugi razlozi mogu biti okidač za svađe – pojašnjava Dina.

Stručnjakinja naglašava da su ovakve situacije često složene i da se svađe o financijama ne odnose isključivo na novac, već i na „dublja“ i važnija pitanja u odnosima dvoje ljudi. Smat­ra da rješavanje financijskih sukoba te rad na otvorenoj komunikaciji može pomoći parovima da prevladaju financijske izazove i ojačaju svoj odnos.

Dina se u sklopu svoje profesije bavi i individu­alnim financijskih mentoriranjem. Klijenti joj se mogu u bilo kojem trenutku javiti preko obrasca na stranici brak.hr, preko LinkedIn-a ili do nje doći preporukom. Najprije se dogovore uvodne konzultacije, a na sljedećim susretima zajedno razmatraju opcije i moguća rješenja.

Uvijek ističe da je krajnja odluka na klijentu i iz dosadašnjeg iskustva može reći da se jave povratno kako im je pao kamen sa srca jer su neke probleme smatrali nerješivima, dok je odgovor bio brz i jednostavan.

– Generalni savjet za sve bi bio da osvijeste kolika je moć edukacija i znanja, pogotovo u području financija. Naglasila bih da je posebno bitno i brinuti o starosti iako nam se ta ideja čini daleka dok smo mladi, zdravi i u snazi. Na­ime, iako bračni partneri dok rade možda obo­je zarađuju pristojno, moguće je da će doći do bitno različite situacije kada odu u mirovinu. Primjerice, obrtnici koji plaćaju paušalni porez i naknade će redovito uplaćivati manje u miro­vinsko osiguranje od radnika koji doma donosi isti neto iznos. Stoga bi bilo pametno da osoba koja očekuje manju mirovinu, na vrijeme krene graditi mali investicijski portfelj ili traži alterna­tivne načine popravljanja buduće mirovine – zaključuje Dina.

Modeli ravnomjernog doprinosa kućanstvu

Financijska stručnjakinja redovito na svom Lin­kedIn profilu objavljuje savjete vezane uz finan­cijsko upravljanje, a često se tu pronađe i tema vezana uz brak i partnerske odnose. Izdvojila je tri modela upravljanja financijama u brakovima i odnosima.

  1. Zajedničke financije

Model zajedničkih financija podrazumijeva to da su obje plaće zajedničke i da se troše tako da se podmiruju troškovi stanovanja, režija, hrane, registracije automobila, izlazaka, nepredviđenih izdataka i tomu slično.

  1. Svatko svoje

U ovom obliku se partneri dogovore da, primjeri­ce, muškarac plaća troškove stanovanja i režija, dok žena podmiruje troškove hrane, dostave, iz­lazaka ili obrnuto.

  1. Zajednički ‚fond’

Oblik je raspodjele troškova u kojem muškarac i žena na zajednički račun uplaćuju iznos razm­jerno visini svoje plaće. Ukoliko partner zarađuje 1.000 eura na uplati 50 posto na zajednički račun, odnosno 500 eura. Drugi partner zarađuje 2.000 eura te on svojih 50 posto, u iznosu od 1.000 eura, uplati na isti zajednički račun. S ukupnim iznosom od 1.500 eura na zajedničkom računu podmiruju se svi zajednički troškovi, a ostatak plaće svatko troši na način koji se njemu sviđa.

ŠTA MISLITE?

107 Poena
Upvote Downvote

JELENI MILOŠEVIĆ ZLATNI BEOČUG ZA 2023. GODINU

SLOBODNA I NESPUTANA