in

JELENI MILOŠEVIĆ ZLATNI BEOČUG ZA 2023. GODINU

NAGRADA ZA DUGOGODIŠNJI RAD I VRHUNSKE DOMETE

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: MILOŠ LUŽANIN
FOTOGRAFIJE: VOJISLAV VUKOVIĆ

Beograd, 21. maj 2024. Juče je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen Zlatni beočug, Kulturno-prosvetne zajednice, Jeleni Milošević, likovnoj umetnici koja već decenijama deluje na širenju naše kulture i nasleđa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Ova nagrada, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, se dodeljuje 53. put za trajni doprinos kulturi Beograda, i u različitim umetničkim oblastima. Za likovne umetnosti dobitnica je slikarka Jelena Milošević, umetnica širokog spektra slikarskih tehnika, od primenjene umetnosti koju je završila u Beogradu, preko usavršavanja na staklu na univerzitetu daleke Pretorije, do kozervacije i ikonopisa koje je završila na Akademiji SPC. Pored brojnih studijskih putovanja po svetu i upoznavanja sa drugim kulturama, koji se prožimaju kroz njen rad. Do sada je imala 56 samostalnih i preko 270 kolektivnih izložbi, od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera. Njeni radovi se nalaze u stalnoj postavci Galerije Narodnog muzeja u Beogradu, na univerzitetu Južne Afrike, u umetničkoj fondaciji u Johanesburgu, kao i u odabranim privatnim kolekcijama znamenitih ljudi. Dobila je prestižne nagrade za svoj rad.

„Jelenine slike su simfonija, čudesnost u slučajnom”, „izbirljiv zajednički imenitelj radosnih i svetlih harmonija, muzičkog sklada i veštog vođenja linija”, samo su neke od ocena njenog rada, koji je istakao žiri u obrazloženju nagrade. U katalogu dobitnika Zlatnog beočuga za ovu godinu još je istaknut ocena istoričarke umetnosti Sonje Milićević povodom izložbe Putevi gospodnji, priređene u Galeriji centra za kulturu Gradac u Raškoj: „Umetnica istančanog izraza i duboke promišljenosti. Snagom osećanja, emotivno, prenosi duhovnost u svoja dela. Posmatrajući odbleske svetla i neposrednosti misli opredmetljivih na slikama, oseća se duh vekova, snage i vere i neponovljiv umetnički duh i molitva….”

Posle velikog uspeha svog prethodnog projekta Svetkovina, umetnica priprema novu izložbu pod nazivom Moj adađo, koja će biti pred publikom od 25. juna do 6. jula u hramu umetnosti – Zadužbini Ilije M. Kolarca.

ŠTA MISLITE?

ПЛАВО СРЦЕ

BRAK I NOVAC