in

BESKRAJNA SNAGA VOLJE

MAJA PAKIĆ, AUTORKA BROJNIH TEKSTOVA O ZDRAVLJU, KULTURI, PSIHOLOGIJI, EKOLOGIJI, KREATIVNOSTI I HOLISTIČKOM NAČINU ŽIVOTA, UREĐIVALA JE NEKOLIKO MAGAZINA (SENSA, PSIHOLOGIJA, YOGA TERAPIJA, SIMILLIMUM TIMES…), A POTOM SE POSVETILA GLOBALNIM HOLISTIČKO-SOCIOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I NOVIM UMETNIČKIM KONCEPTIMA, MEĐU KOJIMA SU HAIKU FILM I MEDITATIVNO KREATIVNO PISANJE.

PIŠE: MAJA PAKIĆ
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: ANIMA MUNDI

U šta verujete?

Šta vas inspiriše?

U kojim aktivnostima provodite najviše vremena?

Kako biste opisali svoj život u jednoj rečenici?

Kreativne vežbe pisanja su mnogo više od nabacanih reči na papiru. Kreativnost podstiče intuiciju, a svaki novi uvid daje nam podršku na našem životnom putu. Što više shvatamo sebe, to više shvatamo i sam život.

A to je tako oslobađajuće – to shvatanje da je naš život zaista odraz našeg verovanja i našeg delovanja. Jer, jednom kad preuzmemo odgovornost za sebe, prestajemo da gubimo vreme na odugovlačenje, očekivanje, dvoumljenje… Kad smo rešeni da nešto uradimo, mi pred sobom ne vidimo nikakve blokade, samo korake ka uspehu, ka ostvarenju željenog. Ali, ako imamo neki cilj, a nemamo volje da se potrudimo da taj cilj i ostvarimo, onda nam sve teško pada, svi su krivi i život je danas tako naporan… A sa voljom naše želje su već tako žive, sav trud koji ulažemo ne pada nam teško, jer smo svesni da radimo sebi za dobrobit.

Sa kakvim god životnim izazovima da se susrećemo, u kakvom god stanju svesti da se trenutno nalazimo, uloga naše volje je presudna – volja udružena sa delovanjem uvek nas vodi korak napred, korak bliže željenom. Za lični razvoj, neophodno je da budemo iskreni prema sebi, ali i da imamo jasnu viziju toga šta mi zapravo želimo od sebe i od života. Možete pričati sa raznim učiteljima, guruima, psihoterapeutima, ali oni neće rešiti vaše problem, morate sami da uzmete svoj život u svoje ruke. Za početak je potrebno da razvijemo svoj odnos sa samim sobom i da osvestimo svoje nesvesne obrasce ponašanja, uloge u koje ulazimo tokom dana, ali i spoljašnje uticaje. Šta god da se dešava, najmanje što možemo da uradimo za sebe je da ne brinemo, da ne kritikujemo sebe i da se ne plašimo. Mnogo je korisnije da budemo smireni, pažljivi i strpljivi.

Potom svoj lični razvoj možemo da nastavimo raznim vežbama za um. Možete, recimo, da vežbate pozitivan stav tako što ćete se truditi da svaku negativnu misao pretvorite u afirmaciju. Ili razvijajte mudrost tela tako što ćete jesti isključivo onda kada ste gladni. Ili proverite svoje trenutno stanje jednostavnom, a efektnom vežbom: zapišite na papir šta sve trenutno mislite o sebi. Npr. ja sam radoznala i uporna, ali nekad sam nestrpljiva i smeta mi buka… Inspišite na papir sve što stvarno mislite o sebi i budite potpuno iskreni, jer je to samo vas razgovor sa sobom. Ako lažete – lažete sebe. Kada završite, pročitajte pažljivo sve i pored svakog iskaza stavite plus (+) za pozitivnu konotaciju, a minus (-) za negativnu konotaciju. Recimo: nestrpljiva sam -, uporna sam + itd. Za neutralne izjave stavite zvezdicu (*). Potom pogledajte koliko procenata čine pozitivne, a koliko negativne misli – i onda ćete videti koliko trenutno volite sebe. Neutralne izjave nam takođe pomažu, jer nas usmeravaju na stvari na kojima treba da radimo – pretvorite i neutralno u pozitivno!

Kada sam prvi put radila ovu vežbu, pre desetak godina, moj rezultat je bio 30%, a ja sam bila šokirana! A onda sam pažljivo pročitala sve što sam napisala i videla da sam nepotrebno kritički nastrojena prema sebi – umesto da budem sebi najbolji prijatelj, kao da sam samo tražila razlog da se naljutim na sebe. Već posle mesec dana, rezultat je bio bolji, a ja zadovoljnija! A tek posle godinu dana! Svakodnevni rad na sebi. uz volju, nežnost i razumevanje, sigurno donosi dobre rezultate.

FOTO: PIXABAY.COM

Kako iznutra – tako i spolja. To što nosimo u sebi, mi širimo oko sebe na nekim suptilnijim nivoima od vidljivog. Čula mogu biti varljivi svedoci, neka vas vode vizije, radije nego ono što vidite. Svaka situacija može da se preokrene i gde god da se sada nalazite u svom životu, shvatite da je život putovanje… Svi mi, Zemljani, putnici smo na ovom kosmičkom brodu zvanom planeta Zemlja, svi mi zajedno konstantno putujemo svemirom, prolazeći pri tom kroz razne transformacije. Zato ne zaboravite da budete saosećajni prema sebi. Posebno kada imate utisak da vam ništa ne ide od ruke, kada ste umorni, ljuti, tužni, razočarani… Saosećanje prema sebi je neophodno za lični razvoj. Često ne vidimo šumu od drveća, iako naša intuicija uvek vidi širu sliku.

Saosećanje otvara put spoznaji. Postoji božanstvena mantra koja podstiče saosećajnost i koristi se za prevazilaženje fizičkih, emotivnih ili mentalnih blokada: Om Tare Tutare Ture Svaha. Saosećanje u akciji – mantra koja štiti od tzv. Osam Velikih Strahova, unutrašnjih i spoljašnjih, a to su: neznanje, ponos, ljutnja, ljubomora, pogrešni stavovi, pohlepa, vezanost i sumnja. Pevajte ovu mantru pet minuta u svom ritmu, jer ona aktivira novi način voljnog delovanja, oslobađa od nezadovoljstva i iluzija. Nakon toga se zapitajte na koje sve načine sputavate sebe i kojim podržavajućim aktivnostima možete da zamenite te nepotrebne samosabotaže. Odreknite se svega što vam stvara neprijatan osećaj u stomaku. Morate da stanete iza sebe. Niko to ne može da uradi umesto vas. Donesite odluku i ostanite u tom stavu, nemojte da pokleknete pred izazovima, iluzijama i manipulacijama, bilo da dolaze spolja ili iznutra. Shvatite da posedujete unutrašnju snagu i da možete da ostvarite sve što poželite. Kao što je Volt Dizni rekao: If you can dream it, you can do it! Samo treba da osvestite čime ste do sada sputavali sebe, tj. šta ste dozvoljavali sebi na štetu i da to promenite odlučno i istrajno. Naravno, nemojte sebe da kritikujete ili krivite za bilo šta, prihvatite otvorenog srca i uma sve što je bilo, jer to su sve vaše životne lekcije i vaš jedinstveni put. Stavite tačku na sve što vas umara, a onda tu tačku pretvorite u ples.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

CATCHING UP WITH RYLE!

Refresh your ORMAN