in

ASSISI -ITALIA

PIŠE: DANICA CVETKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: DEJAN CVETKOVIĆ

Gospodine, učini me oruđem mira:
Tamo gde je mržnja, da donosim ljubav! Tamo gde je uvreda, da donosim praštanje! Tamo gde je nesloga, da donosim jedinstvo!
Tamo gde je zabluda, da donosim istinu! Tamo gde je sumnja, da donosim veru! Tamo gde je očaj, da donosim nadu! Tamo gde je tama, da donosim svetlo! Tamo gde je žalost, da donosim radost!
Gospodine, učini da ne tražim:
da me teše, nego da ja tešim druge; da ne zahtevam da me razumeju, nego da ja razumem druge; da ne tražim samo da me vole, nego da i ja volim druge!
Jer ko daruje, taj i prima; ko oprašta, biće mu oprošteno; i ko umire u sebi, rađa se za večni život.

SAN FRANCISCO

Ovo je molitva svetog Franje Asiškog kojom odiše ceo grad Asizi, mesto hodočašća mnogih tragalaca istine, zvanično priznati duhovni glavni grad Italije. Šetajući svetlim kamenim ulicama ovog grada možete osetiti duh svetaca koji su ga blagoslovili, možete udisati vazduh kojim su disali veliki duhovnjaci – Sveti Franjo Asiški, Sveta Klara Asiškaja, sveti Rufin… Osećali smo se kao da nas je vremenska mašina odnela u prošlost, u prelepi osunčani grad na vrhu planine, uske kamene ulice, svetli kameni stari domovi, prelepe crkve, puno raznobojnih ciklama na svakom koraku, mir i spokoj. Iznad nas plavo nebo i sunce, a ispod nas plavo more magle. Nestvarno! U crkvi Svetog Franje, gde se nalaze i njegove mošti, jednostavno osetite da vas je lepa i kristalno čista energija oprala. U manastiru u kome je živela Sveta Klara potpuno drugačija energija, jaka, ženska, smirujuća i božanska. Asizi – sveti grad, neponovljivo iskustvo!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NE-DAm se!

VINSKA PRIČA IZ MAČKOVOG PODRUMA