in

SLIKE MOJE DUŠE

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
INTERVJU: MILOVAN MIĆA BJELICA
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

MILOVAN MIĆA BJELICA, ROĐEN JE 1950. GODINE U ZAJEČARU. DIPLOMIRAO JE NA EKO­NOMSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U BEOGRADU. ODRASTAO JE U PORODICI SA GENE­RACIJSKOM TRADICIJOM PROSVETNIH RADNIKA, PROFESORA GIMNAZIJE. MAJKA JE OBJA­VILA NEKOLIKO KNJIGA PRIPOVEDAKA, A BRAT KNJIGE POEZIJE. SA 16 GODINA GLUMIO JE U FILMU „NERETVA“, „SUTJESKA“, „KLOPKA ZA GENERALA“. NA SNIMANJU PRVOG FILMA SE SPRIJATELJIO SA KUMOM I SLIKAROM PAVLOM NIKITOVIĆEM KOJI JE IMAO ATELJE NA NO­VOM BEOGRADU I TU SE RODILA LJUBAV PREMA SLIKARSTVU.

OD 1998. GODINE ŽIVI I RADI U ITALIJI, A 2015. ODLAZI U PENZIJU I INTENZIVNO SE POČINJE BAVITI SLIKARSTVOM.

IZLOŽBA SLIKA POD NAZIVOM „SLIKE MOJE DUŠE“ BIĆE POSTAVLJENA U GALERIJI NIKOLA RADOŠEVIĆ OD 21. DO 28. APRILA 2023. GODINE, A OTVORIĆE JE ISTORIČAR UMETNOSTI MAJA ŠKALJAC STANOŠEVIĆ, KOJA O RADOVIMA MIĆE BJELICE PIŠE:

“Živeći na relaciji Srbija-Italija, on dopušta da se sva ta nepregledna polja, mora, rajski vr­tovi, vulkani, spomenici kulture i bujni pejzaži “ukotve“ u njegovu dušu. Napajajući se tom lepotom prirode, on tvori svoj stvaralački svet, svoje utiske prenosi i utiskuje na platno. Ka­rakteristično za njegove radove su: slikarske tehnike (ulje na platnu, tempera i pastel), ek­spresivnost boja (crvena, žuta, narandžasta, zelena), snažan, brz i širok potez četkicom. Njegove slike su mahom apstraktnog sadrža­ja, bez figuracije i prisustva čoveka. Svojom umetnošću on ne pretenduje da šalje snažne socijalne, političke i skrivene poruke. On teži da posmatrači dožive estetsku impresiju izašlu iz njegovog srca. Motive koji ga inspirišu uzi­ma iz prirode i apstraktnog sveta. U nemalom broju dela geometrijske i lirske apstrakcije se osećaju uticaji velikih majstora, čijim se re­mek-delima divio tokom decenija obilazaka najznačajnijih svetskih muzeja i galerija. Se­gment radova nastao inspirisan čarobnom Italijom (Toscana, Etna, Canazei, Collonata a Udine, Ušće reke Tagliamento, Barcolana a Triste… ) zrači nekom posebnom energijom, iako su skala boja, kompozicije i potezi ponao­sob različiti. Kao kontrateža ovoj grupi radova stoje slike inspirisane Srbijom (Beograd, Voj­vodina, Park, Breze, Septembar).”

ŠTA JE ZA VAS SLIKARSTVO?

Slikarstvo je poseban svet stvaranja, oseća­nja i boja koji me ispunjava. Sredstvo da iska­žem sebe. Slikarstvo je na mene prvo imalo indirektan uticaj preko mnogobrojnih slikarskih dela koje sam video širom sveta. Posećivao sam galerije, muzeje, ulične slikare i ceo taj zanos mislim da sam utkao u svoje slike. Sli­karstvo je sad za mene i način života kojem težim i kojem se radujem. Tako se divno ose­ćam sa kistom u ruci, mirisom boja svuda oko sebe i naletom slika koje najpre imam u svom umu, a onda ih prenosim i na platno. Ta moja razigranost me uvek veseli.

KOJE PRAVCE VOLITE U SLIKARSTVU I KO SU VAM UZORI?

Teško mi je da izdvojim jedan pravac, jer u sva­kom pravcu i slikaru ima puno toga što mi se do­pada. Na mene utiču predeli, ljudi, prirodne poja­ve i apstraktni pojmovi koji su često predmet mo­jih slika. Volim da se prepustim tim apstraktnim pejzažima od Italije do Srbije. Volim da me bude i navode na slikanje.

U KOJE DOBA DANA ILI NOĆI STVARATE?

Nemam određeno doba dana za stvaranje. Sve zavisi od trenutnog nadahnuća. Raduje me što su oni česti i što se slikanju posvećujem skoro svakodnevno. Moja igra je jasna i nesvesna. Dan ili noć za mene su jedno, samo mi je važno da se u meni probudi taj slikar i počne da slika kada ima impuls za stvaranjem.

IMATE LI ATELJE U ITALIJI/SRBIJI?

Nemam atelje kao neki poseban studio u kojem radim i stvaram. U Italiji i u Srbiji slikam u stanu. U Italiji imam predivnu veliku zastakljenu terasu koja mi služi za slikanje. Obožavam da uz jutar­nje sunce i ispijanje kafe dok se sve budi slikam u tišini okupan svetlošću. Tada mi je i kolorit dru­gačiji, nekako svetliji i jasniji. U Srbiji, u stanu u Beogradu, imam svoj maleni kutak u kojem na­staju moje slike. Naš stan u Beogradu je kao ga­lerija gde odmah uramljujem svoje slike i kačim ih na zidove. Prodajem ih uspešno i raduje me što ljudi vole i prepoznaju sebe u tome što na­slikam.

ČIME ĆETE SE PREDSTAVITI SRPSKOJ PUBLICI U GALERIJI NIKOLA RADOŠEVIĆ OD 21. DO 28. APRILA 2023. GODINE?

U galeriji će biti izložene 33 slike nastale u Italiji i Srbiji. Slike nose različite emocije, uglavnom su pejzažnog i apstraktnog slikarskog pogleda. Nji­hovi nazivi “Bura“, “Oluja“, “Erupcija“, “Vrelina“, pričaju priču o nezaustavljivoj i nepredvidljivoj moći i ćudi prirode. Svoje misli, dileme, predik­cije, lične borbe i sumnje sam utisnuo u platna “Svevideće oko“, “Život je lep”, “Zlatni kavez“, “Prolaznost života”, “Pogledi“, “Sinapse”.

Volim taj kolorit, volim njihove nazive, volim dok stvaram te slike svoje duše. Iseljujuće je.

IZLOŽBA JE PRODAJNOG KARAKTERA, A IZDVOJILA BIH I POSEBNO LEP GEST JER SVAKOM KO KUPI SLIKU POKLANJATE JOŠ JEDAN CRTEŽ. U DAVANJU I DELJE­NJU SADRŽANA JE I LEPOTA.

Pored toga što se uz jednu kupljenu dobija još jedna slika/crtež na poklon, deo dobiti od izložbe će se uplatiti u dobrotvorne svrhe NURDOR-u (Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka). Želim i na taj način da dam svoj do­prinos jer nekad je to što imamo za druge pravo bogatsvo i tako mora da bude.

KO SU KUPCI VAŠIH SLIKA?

Do sada sam poklonio preko 20 slika i crteža, a prodato je samo nekoliko komada i to isključivo prijateljima i poznanicima. Dakle, ljudima koji su bili u prilici da vide slike i želeli da ih uzmu pre nego što budu izložene kako ih neko drugi ne bi uzeo.

Ovo je moja prva samostalna izložba i jako joj se radujem. Svi ljubitelji umetnosti imaće priliku da se upoznaju sa mojim stvaranjem i srećan sam što ovu moju sreću mogu da podelim sa drugi­ma. Umetnost spaja, umetnost povezuje i umet­nost je uvek lepa. A ja želim da u životu samo kreiram i delim lepe stvari.

Kupci mojih slika su oni koji umeju da ih prepo­znaju dušom.

KOLIKO DUGO STE SPREMALI SVOJU PRVU SAMO­STALNU IZLOŽBU U SRBIJI?

Radi se o periodu od 2015. do 2022. godine u kom je nastalo preko 100 slika i crteža, a rezultat toga je i ova izložba.

TEMA APRILSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „THE ART OF NOW“. UMETNOST TRENUTKA. KAKO VI VIDITE OVU IDEJU? DA LI STE UVEK PRISUT­NI U ONOME ŠTO RADITE?

Apsolutno se slažem sa tom konstatacijom. Si­guran sam da se slike u stvaraocu dugo pripre­maju, često on toga nije ni svestan, a onda se u datom momentu brzo realizuju, pa žarišta pred­stavljaju umetnost trenutka. Volim taj trenutak stvaranja. To vam je kao neka vrsta umetničke meditacije. Rad sa slikom i platnom je rad sa so­bom. Sve se dešava sada. Zapamtite to!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

TANGO – GOVOR BEZ REČI

RADOST SADAŠNJEG TRENUTKA