in

BELA BOJA

PIŠE: DANICA CVETKOVIĆ
PHOTO: DEJAN CVETKOVIĆ

Bela boja – prve asocijacije su – nevinost, čistoća, savršenstvo, vrlina, svetlost, radost, sreća, bela venčanica, jednostavna elegancija, duh, bela magija, prosvetljenje, isceljenje, beli doktorski mantil, sneg, led, zima, beli golub, za mene još i kundalini joga…

U fizičkom smislu, bela i crna boja ustvari i nisu boje. Utisak crne boje nastaje tako što crna površina upija sve hromatske boje i ne odražava nikakvu obojenu svetlost, dok bela reflektuje svetlost svih boja. Bela boja sadrži čitav spektar boja, dok crna predstavlja odsustvo boja. Njutn je propuštao belu sunčevu svetlost kroz kristalnu piramidu i dobio spektar svih duginih boja. Dok je Njutn zastupao teoriju, koja je i naučno dokazana, da svaka boja ima svoju talasnu dužinu, Gete je govorio da su boje zapravo samo igra između svetlosti i tame. Za Getea je bela svetlost bila jedinstvo koje nije deljivo. Kandinski je govorio da bela boja deluje na našu dušu kao apsolutna tišina prepuna živih mogućnosti. Veliki jogin Aurobindo je rekao da bela boja predstavlja božansku svesnost, kojа obuhvata sve što postoji na ovom svetu. Bela boja predstavlja i snagu pročišćenja.

Postoji puno interesantnih knjiga o bojama, postoji puno različitih gledišta na boje, ali svi se slažu u jednom – boja direktno utiče na našu energiju. Odgovarajućim izborom boja možemo otkloniti sve energetske blokade i omogućiti slobodan protok energije. Boje deluju na naše zdravlje, boje su hrana za dušu i za naša čula.

Bela boja oličava savršenstvo i završenost, apsolutno i konačno rešenje. Bela boja simbolizuje jednakost, jer su sve boje ravnopravno zastupljene u beloj. U mnogim religijama, pa i u hrišćanstvu, bela boja je simbol vere, čistoće, istinosti i svetlosti. Isus Hrist je u trenutku prosvetljenja, na brdu Tabor, zasijao nebeskom svetlošću, a odeća mu je postala belja od snega. U zemljama istočnog sveta, bela boja je zastupljena na sahranama.

U Srbiji su se vekovima kuće krečile u belo. Postojalo je verovanje da će tako u kući biti mir i sloga, a ako se i vrata ofarbaju u belo, svako ko prođe kroz njih će ostaviti svoje zlo napolju.

Kundalini jogini se oblače u belo. Kundalini joga je dinamičan spoj asana, pranajame (tehnika disanja), meditacija, mantri i muzike, i osnovni cilj je normalizacija energetskih tokova. To se dostiže podizanjem kundalini energije iz prve čakre iz osnove kičme do temenske čakre specijalnim, proverenim vekovima, tehnikama. Odeća bele boje kundalini jogina pomaže da isceliteljska kundalini energija slobodno teče. Belo simbolizuje čistoću uma i tela, jasnost svesnosti, jasniju spoznaju sveta. U kundalini jogi se smatra da odeća bela boje od prirodnih materijala širi našu auru (elektromagnetno polje) oko 35 centimetara i preporučuje se posebno učiteljima da nose belo, jer su kao provodnici učenja u stalnom kontaktu sa energijama ljudi. Yogi Bhajan, master kundalini joge, govorio je da kada obučemo belu odeću dobijamo podršku energija svih čakri, iz muladhare energiju crvene boje, iz svadištane – narandžaste, iz manipure – žute, anahate – zelene, višudhi – plave, adžna – indigo plave i iz sahasrare energiju ljubičaste boje. Sve te energije se slivaju u energiju bele boje i jačaju našu auru. Posebno je važno da nosimo samo odeću od prirodnih materijala (pamuk, svila, vuna), jer oni deluju kao energetski kablovi koji su uključeni u spoljašnji svet i dovode u naše telo pranu (životnu energiju koju dobijamo iz prirode od sunca, zemlje,vazduha, vode i efira), a negativnu energiju i energiju haosa blokiraju ili filtriraju. Možda već znate da u kundalini jogi radimo krije (set vežbi i meditacija od minimum četrdeset dana, koje sami biramo ili dobijemo od svog učitelja). Pored specijalnih krija za jačanje aure, preporučuje se i jedna krija koji svi možete da probate. Najlakše je raditi leti, mada imam nekoliko drugarica iz Moskve koje su usred ruske zime uspevale da je odrade. Nije teško odrediti da li vam je aura slaba. Ako jako osećate tudje energije, ako ste lako podložni tuđim uticajima, lako prihvatate tuđa mišljenja kao svoja, ako se osećate loše u prisustvu nekih ljudi, ako suviše blizu prilazite ljudima za vreme razgovora (bliže od jednog metra), ako vam razni ljudi prilaze na ulici sa nekim zahtevima, ako imate u svojoj kundalini numerologiji više sedmica, verovatno vam je aura slaba. Odradite onda ovu kriju – oblačite belo i samo belo, od glave do pete, četrdeset dana. Znači, samo obuću i odeću čisto bele boje, bez ikakvih šara. Naravno, i tašnu bele boje. I pidžamu, i posteljinu, i donji veš. Ma koliko izgledala laka, ova krija je dosta zahtevna, ali ima odlične rezultate. Da biste se lakše uverili u delotvornst ove krije, obucite se jednog dana skroz u crno i izadjite u grad, a drugog dana skroz u belo. Osetite razliku.

I obratite više pažnju na boje u koje se oblačite i boje u kojima živite. Oslušnite svoje srce, poslušajte svoju intuiciju. Nosite samo one boje koje vam prijaju. Bojama možete popraviti i stanje svojih čakri pojedinačno. Na primer, ako osećate da vaša druga čakra odgovorna za seksualnost ne radi najbolje, oblačite se u narandžasto, nosite poludrago kamenje narandžaste boje, ili ako imate problem sa vishudhi čakrom, sa govorom, izražavanjem misli, kreativnošću, obratite se za pomoć svetloplavoj boji, tirkizu. Znajte da svaka nijansa neke boje poseduje svoje vibracije i deluje na nas. A vibracija bele boje nas povezuje sa sopstvenom dušom.

Sat Nam!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DVE BOJE CRVENE – NEMOĆ I MOĆ ŽENE

LEARN TO SURF!