in

У ПАРТНЕРСТВУ СА ТЕХНОЛОГИЈОМ

ПИШЕ/ФОТОГРАФИЈЕ: МИА МЕДАКОВИЋ-ТОПАЛОВИЋ
ИНТЕРВЈУ: САВА ЖИВАНОВИЋ

САВА ЖИВАНОВИЋ, ДИПЛОМИРАНИ ИНЖЕЊЕР ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ, ВЛАСНИК ИТ КОМПАНИЈЕ „ТЕХНОЛОШКО ПАРТНЕРСТВО“ ИЗ БЕОГРАДА, ЧИЈЕ СУ ИТ ОБЛАСТИ МЕДИЦИНА, БЕЗБЕДНОСТ, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ФИНАНСИЈЕ.

ДУГО ГОДИНА ЈЕ ЖИВЕО И РАДИО У ЕНГЛЕСКОЈ, А ВРАТИВШИ СЕ У СРБИЈУ, ПОРЕД ИТ ИСКУСТВА, ОВДЕ ЈЕ ДОНЕО И „МЕНТАЛИТЕТ ПОБЕДНИКА“.

МЕНТАЛИТЕТ ПОБЕДНИКА ЈЕ, ПО ЊЕГОВОМ МИШЉЕЊУ, ДА СЕ НЕ ПЛАШИМО ДА КАЖЕМО ШТА МИСЛИМО, ДА СЕ НЕ ПЛАШИМО ДА СЕ БОРИМО ЗА СВОЈА ПРАВА И ДА СЕ НЕ ПЛАШИМО ДА КАЖЕМО КО СМО. ДА РАДИМО ЗАЈЕДНО. АКО ИМАМО ИСТИ ИНТЕРЕС, НЕМА ПОТРЕБЕ ДА СЕ ВОЛИМО. ОВА ЖИВОТНА ФИЛОЗОФИЈА СТОЈИ ИЗА ЊИХОВИХ ПРОИЗВОДА АРГУС, ПИ ПЛАТФОРМЕ И МЕДИКАРК-А (ЕНГ. MEDIQARC).

ПРИЧАМ СА САВОМ О ЊЕГОВОМ ВИЂЕЊУ ИНЖЕЊЕРА, НОВИМ ПЛАТФОРМАМА КОЈЕ РАЗВИЈАЈУ, ФИЛОЗОФИЈИ ЖИВОТА.

ЧИМЕ СЕ БАВИ ВАША КОМПАНИЈА „ТЕХНОЛОШКО ПАРТНЕРСТВО“?

Наше предузеће се бави развојем система за безбедност, регулативу и финансије. Сертификовани смо према ISO 9001 и 27001 и имамо Сертификат Националне канцеларије за безбедност Републике Србије. Радимо од 2010. године. Тада смо се вратили из Велике Британије, где смо супруга и ја радили у струци.

ШТА ОБЈАШЊАВАТЕ ИМЕНОМ-ЛОГОМ КОМПАНИЈЕ?

Наш лого подсећа на слово Пи, па смо га узели као основу бренда за наше сервисе. Такође, подсећа на знак Пи из филма ,,Мрежа”. Желимо да заштитимо мрежу каква треба да буде – за ширење знања, тачних и прецизних вести!

ШТА ДАНАС ОДЛИКУЈЕ ЈЕДНОГ ИНЖEЊЕРА?

Мислим да је то кинеска пословица – у чему је разлика између доброг и одличног инжењера? Добар инжењер зна шта треба да се уради, а одличан зашто. Основни квалитет сваког инжењера је да жели да уради одличан посао и да зна зашто се нешто ради, да зна да следећи пут може боље. Моје мишљење је да је сваки одличан ижењер и научник. Увек треба да постоји одређена сумња. Та здрава доза сумње, критике према сопственом раду је неопходна. Одлични инжењери се одликују тиме да треба да знају да увек могу боље, да се не плаше да погреше и да тестирају своја решења. То је одлика одличног инжењера – да буде способан да реши проблем што боље сваки следећи пут. Инжењери често користе шаблоне, а они најбољи знају када треба да их промене и зашто. Иновативни инжењери су веома опасни, они доносе прогрес, али тај прогрес може да буде лажан, може да буде опасан. Људи увек нађу начина да нешто погрешно искористе.

Инжењера краси огромно знање, стрпљење, упорност и ентузијазам дечака или девојчице.

ДА ЛИ СТЕ ПОНОСНИ НА ВАШЕ ПОСЛОВНЕ РЕФЕРЕНЦЕ?

Имамо одличне референце као предузеће, радимо већ девет година. Референце у свету су нам: један од највећих пензионих фондова, банке, Београдска берза, уређаји за детекцију лезија и меланома коже. Развили смо наше платформе Аргус, Пи платформу и МедикАРК. Ми смо на Пи платформи ујединили и комуникације и све сервисе на начин који је револуционаран у односу на постојећи. На истој платформи имамо обичне позиве, конференцијске позиве, обичне поруке, пренос датотека, плаћање, верификацију слика, контролу даљинских уређаја, сензоре, видео камере, обезбеђивање других могућих сервиса итд.

ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИЈА НАМ ОЛАКШАВАЈУ, АЛИ И НАРУШАВАЈУ ЖИВОТ. КАКО ДА НАЂЕМО БАЛАНС?

Даћу пример нарушавања живота. Људи су се предали по питању сопствене приватности. Ја не волим да се предам. Држава која је у прошлости желела да пружи „најбољу” услугу својим грађанимa, па је зато сакупљала све податке о њима се звала Источна Немачка. Источна Немачка више не постоји. Други пример је питање вашим читоцима – да ли свако жели да иде на нудистичку плажу? Ја не желим. Осећам неки стид. Тренутно је све у стилу „нема везе” и „па шта могу да урадим”.

КАКВЕ СУ ПОСЛЕДИЦЕ У БУДУЋНОСТИ?

Ми треба сами да се боримо за приватност, јер они који се не боре за сопствену слободу је ни не заслужују. Ако престанемо да се боримо и препустимо своју приватност неком другом, а тај други све те податке користи да би зарадио новац и утицај, онда смо сами криви за то.

ШТА СЕ ДЕШАВА НАМА ОБИЧНИМ ГРАЂАНИМА КОЈИ КОРИСТИМО ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ?

Препуштање слободе увек доводи до последица.

ВИ СТЕ КОМПАНИЈА КОЈА ЈЕ НАПРАВИЛА ПРОГРАМ ЗА ВЕРИФИКАЦИЈУ ФОТОГРАФИЈА.

Наша идеја је да људи знају шта је истина. Свако може да бира шта жели да види, али хајде да помогнемо људима да виде истину, да виде шта је промењено, а шта није промењено. Само то. Зато смо смислили ту идеју верификације фотографија, па смо је пребацили и на верификацију текста, докумената и ауторских права за фотографије. У неку руку желимо да омогућимо људима да имају већу контролу над својим делима, да не буду само производ као што их третирају социјалне мреже.

Идемо на Веб самит, највећу конференцију за ИТ на свету, која се одржава почетком новембра у Лисабону, и тројица колега из нашег тима ће представити „Veri­fied by Pi“, плаћање и остале сервисе. Желимо да извучемо услуге из облака, јер немамо појма где се подаци држе и ко њима има приступ. Правимо паметан хаб који ће омогућити корисницима да се на свој начин повежу на мрежу. То је као нека приватна централа преко које ће комуницирати.

КОЛИКО ВАМ ЈЕ ДУГО ТРЕБАЛО ДА РАЗВИЈЕТЕ АПЛИКАЦИЈУ ПРОВЕРЕ ФОТОГРАФИЈА?

Прва верзија је била развијена веома брзо. Развијамо је око пола године – радили смо на безбедности, брзини и подршци већег броја уређаја, а користимо нашу платформу за сигурне комуникације Пи.

КО СУ ВАШИ КЛИЈЕНТИ?

Клијенти су сви они који желе да потврде веродостојност њихових (слика) фотографија, аутора (слике), ко је власник (слике) фотографије, где је снимљена итд.

ЗА И ПРОТИВ ФОТОШОПА.

Фотошоп улепшава фотографије и стварност чини неприродном, неверодостојном и онаквом каква заправо није. Сматрамо да треба да живимо у стварности, а она није у Фотошопу.

ДА ЛИ ЋЕ СЕ ПОЈАВИТИ НЕКА НОВА СОЦИЈАЛНА МРЕЖА?

И ми бисмо желели да направимо неку врсту социјалне мреже, али са подацима које могу да виде само они којима дозволимо. Да корисници могу да контролишу приступ сопственим подацима.

У СВЕТУ ГДЕ ИНДИЈЦИ ПРЕДЊАЧЕ СА СВОЈИМ ПРОГРАМЕРИМА И ЗНАЊЕМ, ДА ЛИ ИМ ВИ КАО ПРОГРАМЕРСКА КУЋА МОЖЕТЕ НЕШТО ПОНУДИТИ?

Сарађујемо са једним предузећем на увођењу телемедицине у Индију. Користиће нашу платформу за сигурне комуникације и сервисе.

НА ЧЕМУ ЋЕТЕ ДАЉЕ РАДИТИ? КОЈА ЈЕ ВАША СЛЕДЕЋА ТЕМА?

Ширење броја корисника „Verified by Pi” сервиса и спајање са апликацијама за фотографисање телефоном.

ТЕМА ОКТОБАРСКОГ ИЗДАЊА RYL МАГАЗИНА НОСИ НАЗИВ “TIМE TO SHINE”. КАДА МУШКАРАЦ СИЈА НАЈЈАЧЕ? У КОЈИМ СИ СИТУАЦИЈАМА НАЈЗАДОВОЉНИЈИ?

Када мења свет набоље. Када сматрам да радим нешто што ће учинити свет бољим за нашу децу и све нас.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

LEPA I USPEŠNA

RADOM NA SEBI DO ISPUNJENA I ZADOVOLJSTVA