in

ZELENI ZANOS PROLJEĆA U MOJOJ KUHINJI

PIŠE: TOMISLAV MAĐAR

www.rainbowgarden.space

Veo noći podiže se sve ranije i propušta prve jutarnje zrake kroz zrak još omamljen tišinom noći. Proljetna se energija osjeti od samog početka dana, trava i cvijeće drugačije blistaju, boje su sve sjajnije, u disanju osjećamo poletnost, uzbuđenje predstojećeg dana. Nakon ranojutarnjih vježbi pijem topli čaj u čijoj se opojnoj zelenoj boji namjero kratko gubim, pa ponovno pronalazim. Zamišljam da hodam uz smaragdnu rijeku, kroz duboku travu od grada udaljene šume, pod plavim nebom sa nekoliko snježno-bijelih oblaka koji polako isparavaju na toplini popodnevnog sunca, pa onda ponovno sa visoravni promatram svijet kao na dlanu. Uzimam zatim žurno fotoaparat, ruksak i sa osmijehom krećem upravo tamo..u zamišljeno.

Srećom, nalazim se upravo u slici koju vidim, na samoj granici sjeveroistočne Italije, odnosno jugozapada Slovenije, mjesto sa kojega se prema sjeveru otvara pogled na snježne vrhove Triglava, a prema južnom horizontu morsko plavetnilo piranskog zaljeva. Ovdje gdje stojim, cvijeće je roze, crvene i ljubičaste boje, uronjeno u zelenilo borova, palmi i raznih trava mješanih sa začinskim biljem koje izviruje iz terakotnih tegli i kamenih ograda s ljubavlju ukrašenih okućnica. Cvrkut ptica prati me na svakom koraku, a vrijeme se broji samo zanosom i osjećajem ljubavi prema Životu.

Popodne ću snimati jednu od svojih livestream epizoda svjesnog kuhanja za publiku koja prati moj rad, koja je podjednako zaljubljena u ideju cjelovitog, potpunog života, psihološkog i fizičkog prostora beskrajne slobode, otvorenih mogućnosti koje čekaju na nas. Na tržnici nalazim sve što mi je potrebno za takav cjeloviti obrok koji podržava naš organizam upravo u proljeće, kada se sve budi, cvjeta, lista i blista!

Žitarice poput ječma, pira, raži ili zobi hrane nas vitalnom energetskom transformacijom Drva, jednim od pet gradivnih elemenata prirode i cjelokupnog života. One stvaraju stabilno iskustvo na kojem možemo razvijati naše ideje, prohtjeve, stremljenja osobnog rasta. Proljetni su hirovi često konstruktivne prirode jer iz nas izvlače sakrivene želje i potrebe koje se žele uobličiti u našu stvarnost i zasititi nas bojama nakon duge zime u kojoj smo uživali više monokromatsku fazu naše evolucije na razini godine kao jednog ciklusa. Sa svakim ciklusom potrebno se usklađitvati sa obzirom na postojeće okolinske uvjete, jer tako postižemo maksimalnu efikasnost i produkciju naših unutarnjih impulsa. Ovdje, na ovom mjestu, hrana koju pripremamo u našoj kuhinji od esencijalne je važnosti upravo za kvalitetu takvog samoostvarenja. Sve zeleno čime nas u proljeće daruje priroda, plodovi su koje ćemo kratkim kuhanjem ili parenjem ponuditi našem organizmu da istakne spomenutu energiju Drva. Žilavost, snaga zelenog lisnatog povrća i njezin kiselkast okus podržavaju, prema teoriji i praksi filozofije makrobiotike, organe jetru i žučni mjehur – specifične inteligencije unutar naše cjelokupnosti zadužene za podršku našem slobodnom izražaju, kreativnosti, idejama koje se razvijaju i rastu našom pažnjom i samousmjerenjem.

U proljeće ne trpimo bilo kakvu vrstu represije ili blokade, energija ima potrebu snažno se izraziti kroz našu osobu, oplemeniti svijet ljepotom koju nosimo, spremni da je dijelimo i umnožavamo. Zrakom leti pelud, potencija u nastajanju, spremnost u prvoj idealnoj mogućnosti. Svjesnim kuhanjem uspostavljamo unutrašnji energetski red našeg sustava kojim zatim skladno stvaramo, ali i pratimo vanjsku realizaciju. Komunikacija biljnog, životinjskog i ljudskog svijeta se budi, uspostavlja nove veze i odnose, razvija u neslućene mogućnosti koje uvijek nagrađuju one koji su čistog i slobodnog duha. Svoju potpunu ekspanziju doživljavamo u energiji Vatre, tokom ljeta, kada je naš zanos prethodnom energetskom transformacijom dosegao svoju punu zrelost i vrh kroz strast crvene boje, gorskog okusa hrane i brze energije čiste ljubavi.

Do tada, njegujemo atmosferu proljeća u našim vrtovima, odnosima, domovima, tijelima, uživamo svježinu novih ideja u nastajanju, spremni rasti visoko prema nebu, poput cvijeta, sretnog i ispunjenog osnovnim prilikama – suncem, vodom, zemljom. Budimo cvijet u svojim i tuđim očima, jedinstven i poseban, nikada prije viđen, a toliko željen i potreban.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Insta live intervju sa – Michela Bernacca i Vladimir Tomašević o Berliz Kids Campu u Matrix svetu

ASTROLOGY GUIDE FOR MAY