in

JOŠ JEDNO PROLEĆE OTVARA BELDOCS

PIŠE: PR TIM ALEKSANDRE MIKARIĆ
AUTOR FOTOGRAFIJA: ALEJANDRO PAKU SUBIRANA

10.MAJA 2023. U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Medicinski triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja Šesnaesti Beldocs festival otvoriće dokumen­tarni film „Još jedno proleće“ autora Mladena Kovačevića, 10. maja 2023. u Domu omladine Beograda.

Ovaj dokumentarni medicinski triler temati­zuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom deseto­godišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.

U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao. Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao je­dan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine. Velike boginje su najsmrtonosnija bolest u ljudskoj istoriji i jedini smrtonosni virus koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. Ostajući dosledno fakto­grafskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, ovo ostvarenje do­čarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugosloven­skih) društveno-političkih prilika.

Film je imao svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. Prikazan je i na festivalima Doclisboa, Rotterdam, Festi­val dei Popoli, Sarajevo i Human Rights Film Festival 2022 u Zagrebu.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Muni­žaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni koproducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnerent Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute. Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma osvojio je nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj.

Mladen Kovačević autor je zapaženih do­kumentaraca Srećna nova Yiwu (2017), 4 godine u 10 minuta (2018), Zid smrti, i tako to (2016), Anplagd (2013) i Prenerazila se zimina (2010).

O BELDOCS FESTIVALU:

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, to­kom osam dana trajanja festivala, koji se pri­kazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska pro­grama. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmo­va. Svake godine okupi preko 150 međuna­rodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključuju­ći stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetno­sti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informa­cija na www.beldocs.rs.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SLIKARSTVO KAO SAN

ZDRAVO TELO, ZDRAVO POTOMSTVO