in

ZDRAV ŽIVOTNI STIL

PIŠE: ANIMA MUNDI
INTERVJU: ZORICA CMOLI
Ć
NASLOVNA FOTO: UNSPLASH.COM

FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ZORICA CMOLIĆ, VLASNICA I DIREKTORKA KOMPANIJE RAIZING SOLUTIONS IZ BEOGRADA, ZAVRŠILA JE VISOKU ZDRAVSTVENU ŠKOLU STRUKOVNIH STUDIJA U BEOGRADU. AUTOR JE RADOVA “HRANA U FUNKCIJI ZADOVOLJAVANJA FIZIOLOŠKIH I PSIHOLOŠKIH POTREBA DETETA”, “BORAVAK I ISHRANA DECE SA NUTRITIVNIM ALERGIJAMA U VRTIĆU”, “ZDRAV ŽIVOTNI STIL – ODRAZ NAVIKA USVOJENIH NA RANOM UZRASTU” I BROJNIH DRUGIH. KOORDINATORKA JE PROJEKTA MPNTR I SVETSKE BANKE “INKLUZIVNO PREDŠKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE”, KOJI ĆE SE U NAREDNE TRI GODINE BAVITI USVAJANJEM ZNANJA I VEŠTINA ZA KORIŠĆENJE PRIRODNIH RESURSA OKRUŽENJA ZA POTREBE OBEZBEĐIVANJA ZDRAVE I ADEKVATNE ISHRANE.

KAKO STE DOŠLI NA IDEJU DA SE BAVITE ZDRAVOM I ORGANSKOM ISHRANOM?

Zdravom hranom aktivno se bavim već šest godina. Osnova od koje polazim prilikom planiranja aktivnosti sa ciljem promovisanja zdravlja i organske hrane je da se od najranijeg uzrasta, koji je ključan za formiranje navika, preko roditelja i dece, utiče na shvatanje značaja zdrave ishrane. Organska hrana podrazumeva specifične uslove uzgoja mesa i biljaka, koji isključuje mogućnost kontaminacije pesticidima i hemijskim đubrivima, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima. Potreba da se orijentišemo ka organskoj hrani nametnula se sama po sebi, zbog problema sa ishranom koji su posledica života u 21. veku. Kada kažemo “zdrava hrana” na šta vas to asocira? Mene prvenstveno na hranu organskog porekla.

VI PRIPREMATE ZDRAVE ORGANSKE OBROKE ZA PORODICE, VRTIĆE, ŠKOLE. UVEK JE BILO JAKO VAŽNO ZDRAVO SE HRANITI, A DANAS JE BITNO DA JE HRANA I ORGANSKA. GDE NABAVLJATE ORGANSKE PROIZVODE?

U Srbiji postoji jako mali broj proizvođača organske hrane, što ograničava izbor namirnica od kojih se pripremaju jela. Naši partneri, koji nas snabdevaju namirnicama organskog porekla su Organico, kao jedini proizvođač junećeg mesa u Srbiji, kod kojih se između ostalog snabdevamo i drugim namiricama organskog porekla, i General store, proizvođači organskog brašna. Sve namirnice od kojih pripremamo obroke su sertifikovane kao namirnice organskog porekla, osim ribe. Izuzetno nam je važno da kada kažemo da je nešto organsko zaista tako i bude. Ishrana dece, i uopšte priprema obroka u kuhinjama koje se bave proizvodnjom tog tipa, podrazumeva postojanje dokaza o poreklu namirnice, što isključuje mogućnost nabavke proizvoda sumnjivog porekla. Naša odluka je da poštujemo propise koji regulišu bezbednost hrane.

Takođe, saradnici sa kojima planiramo promovisanje zdravlja kao životnog stila jesu LJBILJE, proizvođači organskog bilja, koje se koristi za čajeve i kozmetiku. Na taj način činimo potpunim ono za šta se zalažemo.

KOJU VRSTU HRANE SPREMATE?

Trudimo se da jela koja pripremamo budu prvenstveno proizvod potreba i ukusa naših klijenata. Jelovnike planiramo u skladu sa sezonskim uslovima uzgoja voća i povrća. Način pripreme obroka je ono što ga pored namirnica od kojih je pripremljen čini zdravim. Priprema u savremenim aparatima, minimalna upotreba ulja, programi koji omogućavaju skraćeno vreme obrade namirnice, čine da se sačuva maksimalan nivo nutrijenata. Asortiman jela pretežno pripada tradicionalnoj kuhinji.

DA BISTE SE BAVILI OVAKVOM VRSTOM POSLA MORATE DA IMATE UIGRANI TIM. KO ČINI VAŠ TIM?

Naš tim čine ljudi koji imaju višegodišnje iskustvo u kolektivnoj ishrani. To su dijetetičari– nutricionisti, kuvari i pomoćno osoblje. Svi su obučeni i potkovani znanjima o normativima ishrane i shvataju značaj njihovog poštovanja. Takođe su svi prošli jedan vid obuke i usvajanja znanja o minimumu higijenskih uslova koji moraju da se poštuju prilikom rada u kuhinjama.

I na kraju, ali svakako ne manje važan, podatak da se trudimo da budemo izuzetno kreativni i inovativni i da imamo sluha za potrebe svih naših klijenata, jer shvatamo da je ishrana ipak deo odrastanja i vaspitanja i da svi imamo različite prohteve kada su ukusi u pitanju. Ja bih u naš tim uvrstila i naše dobavljače i sve ljude koji su imali interes, koji nije isključivo finansijski, da podrže priču razvoja koncepta.

SVI OBROCI SU NUTRITIVNO I ENERGETSKI IZBALANSIRANI – TO JE POLAZNA OSNOVA KOJOM SE RUKOVODITE. ŠTA DECI NAJČEŠĆE PRIPREMATE ZA UŽINU?

Svi obroci koji izađu iz naše kuhinje su apsolutno nutritivno i energetski prilagođeni osobama za koje se pripremaju. U ishrani dece poštujemo pravilnike koji regulišu oblast ishrane dece. Najčešće užine su peciva i kolači od raznih vrsta integralnog brašna, sa upotrebom prirodnih zaslađivača poput meda, javorovog sirupa, kokosovog šećera i dr. Takođe se na meniju nalaze i šejkovi od svežeg voća i povrća, kao i kaše od celog zrna žitarice.

KOJE VRSTE KUHINJE SU ZASTUPLJENE U VAŠEM JELOVNIKU?

Tradicionalna i mediteranska kuhinja su najzastupljenije. Nađe se i po neko jelo drugih kuhinja, npr. imamo francuski doručak, oslo doručak, kinesku piletinu… Kada pripremamo takvu vrstu jela, oni vaspitnom osoblju i roditeljima daju mogućnost kreiranja priče i edukacije dece o drugim zemljama na zanimljiv način.

DA LI IMA ORGANSKE RIBE NA MENIJU? ODAKLE DOLAZI PARADAJZ, LUK, KROMPIR?

Nemamo ribu organskog porekla, jer ne postoji na tržištu, ali koristimo ribe koje su iz kontrolisanih uslova uzgoja. Sezonsko povrće i voće se proizvodi u Srbiji, a voće koje nije karakteristično za naše podneblje je iz uvoza. Zemlja porekla je uglavnom Grčka.

KO SU VAŠI KLIJENTI?

Naši klijenti su škole, vrtići, porodice, kompanije, koje shvataju značaj zdrave ishrane. Najveći broj klijenata čine oni najzahtevniji – deca. Kada zadovoljite ukuse najmlađih, a pritom u jela unosite čaroliju boja od ne baš tako omiljenih namirnica, onda ste uspeli i možete se pohvaliti da imati ukusne obroke. U naše ime govore naši klijenti i ponosni smo zbog toga.

U KOM PRAVCU ĆE SE RAZVIJATI VAŠA USLUGA I KUHINJA?

Raizing Solutions i ja kao osnivač imamo samo jednu ideju vodilju od koje nećemo odstupati, a to je promovisanje zdravih životnih stilova. Delovanjem na iskustva od najranijeg uzrasta utičemo na podizanje svesti o važnosti svakog zalogaja u periodu ranog detinjstva koje predstavlja kritični period za stvaranje pozitivnog odnosa deteta prema hrani. Zadatak nas odraslih, učesnika sistema vaspitanja i obrazovanja, brige o deci, kao i roditelja, jeste omogućavanje uslova za stvaranje zdravih osnova, jer od toga šta nam deca danas jedu zavisi kakve će izbore praviti u budućnosti! Zadatak savremenog poslodavca koji vodi brigu o svojim zaposlenima jeste obezbeđivanje zdrave radne sredine u kojoj se razvijaju i rastu, u profesionalnom smislu, zadovoljni ljudi. U pregovorima smo sa LJBILJEM o saradnji na zajedničkom zadatku. U budućem periodu ćemo se aktivno baviti promocijom organskih proizvoda, prirodne kozmetike koja u svom sastavu ima najkvalitetnije bilje koje podneblje Balkana može da ponudi. Važno nam je da svim našim klijentima možemo da ponudimo, olakšamo i učinimo dostupnim dugoročno ulaganje u zdravlje. Jako je važno ono što unosimo kroz hranu, ali i kroz kožu. Holistički pristup zdravom životnom stilu je ono čemu težimo u budućnosti.

DA LI MOŽDA PLANIRATE DA ANGAŽUJETE KUVARE ZVUČNIH IMENA KOJI BI KUVALI ZA VAŠE KLIJENTE?

To je dobra ideja, koju ćemo sigurno realizovati. Za sada imamo ideju organizacije Kids Cooking Campa, gde bi deca učestvovala u svim fazama pripreme obroka – od uvida u način proizvodnje organske hrane, nabavke, obrade, pripreme, serviranja. To bismo radili zajedno sa vaspitačima, animatorima i profesionalnim kuvarima. To bi bio još jedan od naših doprinosa isticanja i shvatanja važnosti porekla namirnica i načina pripreme i uopšte bavljenja ishranom na adekvatan način.

HVALA VAM ŠTO BRINETE O ZDRAVLJU I ISHRANI.

Hvala vama što imate sluha za bavljenje ovim važnim temama.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MODOM ULEPŠAVA SVET

PLANOVI ZA 2020.