MODOM ULEPŠAVA SVET

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

ALEKSANDAR ZABUNOVIĆ, MODNI KREATOR KOJI SVOJ TALENAT I ZNANJE VEŠTO PRENOSI NA MATERIJALE. OD KAKO ZNA ZA SEBE ZNA I ZA MODU I SA SVOJIH 15 GODINA IMA JE SVOJE PRVE MODELE ZA MODNU REVIJU. GLAMUR KOJI ISIJAVA IZ NJEGOVOG MODNOG IZRAZA PRIVLAČI SVAKU SAMOSVESNU, JAKU I NEZAVISNU ŽENU.

KO NOSI TVOJE HALJINE?

Kolekcija svaka pa i ova je namenjena ženama od stila koje znaju da nose željenu model, ne plaše se eksperimentisanja, dominantnog su stava i karaktera a haljina ili odelo ili neki drugi odevni komad je tu da oplemeni, podstakne i ostavi vizuelni utisak. .

KAKO BI NAZVAO TVOJ STIL?

Način na koji kreiram i komadi koji izlaze iz naše kuće su svevremenski/timeless. Kada pogledam neke svoje kolekcije od pre par godina modeli su apsolutno nosivi kroz svaku sezonu ali i mi smo sazreli i napredovali u dizajnu ali i izboru materijala.

OD KOJIH MATERIJALA NAJVIŠE ŠIJETE I GDE NABAVLJATE MATERIJALE?

Poslednje tri sezone najviše radimo isključivo sa svilom u raznim tkanjima taft, saten, grež, muslin. Često manipulišemo materijalom generalno volim ceo kreativni proces i uvek se rode nove ideje kada materijal stavimo na lutku.

SA KOJOM POZNATOM LIČNOŠĆU STE OSTVARILI NAJBOLJU SARADNJU?

Iskreno nismo imali puno saradnji i ne tako često i nismo previše odnosno uopšte radili nešto u tom smeru. Krug ljudi sa kojima sarađujemo su ostvarene žene i veoma uspešne one su inspiracija a njihovi poverenje nam je dalo mogućnost da sada radimo i 16. kolekciju za redom.

Naša scena često me podesti na priču o carevom novom odelu, ali to je trend.

Drago mi je da nisam deo istog! Nova kolekcija poprilično je zatvorena i svedena možda je to malo i neka vrsta bunta u odnosu na našu scenu.

Moram da pomenem jednu licčnost a to je čuveni austrijski stilista i dizajner Tomas Kirshgrabner bilo je pravo uživanje gledati ga kako stilizuje.

KAKO IZGLEDA VAŠ PROCES STVARANJA?

Crtam često kada god sam u prilici. Inspiracija nije na dugme i ne dolazi i odlazi. Ali najteži deo posla je izabrati od jako puno ideja one prave i sublimirati sve u kolekciju od 16 komada. .

Na privatnim putovanjima cesto obilazimo manufakture i pronalazimo fantasticne materijale i oni nas inspirisu .

ŠTA ĆE BITI HIT U 2020 I KOJE BOJE ĆE DOMINIRATI?

Za mene igra bele i nežno plave ali i boje korala. Takođe kroz svaku kolekciju provučem crno-bele komade, prošto volim tu igru i možete je očekivati i ovog puta.

ODAKLE CRPIŠ INSPIRACIJU ZA SVOJE KOLEKCIJE?

Inspiracija je svuda oko nas i u oku posmatrača.

Ono što volim je da gledam stare modele i čuvene prve dizajnere poput Cecil Beaton-a u to vreme sa tako malo resursa i mogućnosti čini mi se da je to bilo zlatno doba mode. Kasnije da dolaskom sve tehnike i tehnologije izgubili smo na kreativi. Sve ovo sada je modererni izraz starih ideja. Da bismo rasli i razvijali se trebamo izaći iz zone komfora i raditi dosta na sebi .

DA LI SE STIL MOŽE NAUČITI ILI TO JEDNOSTAVNO NOSIŠ U SEBI?

U razgovoru sa poznatim modnim filozofom ostalo mi je zabeležena njegova rečenica “molim vas dajte mi kilo stila“ na žalost to tako ne funkcioniše i nikada nije. Osoba od stila je pre svega veliki esteta ima širok pogled na svet a ne nužno da je putovala svetom, zna da se izražava i ima jasno zacrtan svoj put. Ja sam tu samo da estetski upotpunim i ulepđam isti.

TVOJA OMILJENA ŠOPING DESTINACIJA?

Beograd i domaći dizajneri. Mnogo talentovanih ljudi, fenomenalnih priča, torba Marije Tarlac ali i kozni komadi. Fenomenalni topovi i pantalone Tamare Radivojević. Kožne jakne Ines. Neo kaiševi. Lalica – crno-bela suknja. Aleksandar Zabunović – paunov sako

ŠTA JE TO ONO ŠTO VOLIŠ DA ISTAKNEŠ NA SVAKOJ ŽENI?

Žena mora znati da nosi odevni komad i ona je ta koja nosi haljinu a ne suprotno. Šta god odabrala vizualna estetika je tu da upotpuni priču a priča počinje iznutra!