in

LOVELOVE

VELIKO PLAVETNILO

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: UROŠ NIKOLIĆ

Boško Krstić u svom romanu “Vodolija” napisao je: „Plavo. To nije boja. Nije samo boja. Ima je najviše na svetu: nebo je plavo i mora su plava. Ali kad zagrabiš malo vode u šaku, shvatiš da nije plava. A ni vazduh nije plav, prozračan je kao i voda. Plave boje nema. Ona je naša uob­razilja. To je znak beskraja. Znak ničega. Sve druge boje imaju površinu, a samo je plava nema; nema ni početka ni kraja. Ne možeš je dodirnuti. Sve boje zaustavljaju, a samo plava vodi dalje, u beskraj, u ništa. Pa bila svetla ili tamna, stvarala iluziju dana ili noći, plava je podjednako nestvarna. Plave nema, a nemo­guće je svet zamisliti bez nje. Plava je hladna boja. I ne možeš je dodirnuti.“

Plavo u svim tonovima je moja boja. Veliko pl­avetnilo me je uvek pratilo na svim putevima i idejama koje su mi dolazile sa svih strana. Plavo mekano, nežno, iskreno, moje. Boja koja lako osvaja i zavodi. Putujući svetom, osetila sam potrebu da je zabeležim, da je prezen­tujem na svoj način kroz izložbu fotografija “Plavo” 2021. godine. Sledeće 2022. tema je „Čitanje plave“ – multimedijalna grupna izlož­ba Jelene Đurić, akademske slikarke, Ivane Martić, akademske slikarke, Milice Grbić Ko­mazec, kostimografkinje, Jelene Janev, skul­ptorke i moje malenkosti, fotografkinje. Nas pet smo se kroz svoj medij predstavile plavim tonovima.

„Kroz svoju dugu i bogatu istoriju, plava je upisala mnoga, mahom pozitivna, značenja u svoj simbolički kapital. Hladnoća je njena jedina negativna konotacija. U savremenom svetu, plava je politički funkcionalizovana kao boja mira, neutralnosti, umerenosti, ali i poli­tičke korektnosti. Ipak u njoj još živi zanos sna i sanjarenja kojim su je romantičari zaogrnuli. Još više, u svojoj poroznoj materijalnosti ona opstaje kao boja nedostižnih visina i daljina, boja kontemplacije, čežnje za onostranošću i melanholije koja je neretko prati“, navodi Silvia Dražić, istoričarka umetnosti, u sagledavanju izložbe „Čitanje plave“.

Izožba je trenutno postavljena u okviru Hyart projekta u hotelu Hyatt Regency u Beogradu.

Tako ja osećam plavu boju, tako joj odajem počast. Na svoj maleni i iskreni način. Plavo kao sve.

Koja je vaša boja? Da li ste se ikada zapitali? Šta dobijate iz tog detalja? Gde vam plovi mi­sao kada se spomene plavo?

Plavo kao sloboda, kao okeani, mora, reke, nebo, snaga, plava zvezda. Mnogi pisci i pes­nici su bili opčinjeni ovom bojom i kroz svoja dela voleli su je na svoj način – Mika Antić kroz „Plavi čuperak“, Kišlovski „Tri boje plavo“, odlo­mak Miloša Crnjanskog: „Beskrajno plavi krug. U njemu zvezda. A kad se zaljulja, opet, u san, zapaljen i pun nekih plamenova, tumba se u nekom šarenilu u nepreglednu daljinu, u ne­doglednu visinu i bezdanu dubinu, dok ga kiša, što kroz trsku prokišnjava, ne probudi. Tada, pomućenom svešću, prvo začuje lavež pasa i poj petlova, da odmah zatim širom, u mraku, otvori oči i ne vidi ništa, ali da mu se učini kao da vidi, u visini beskrajan, plavi krug. I, u nje­mu zvezdu.“ Moćne su reči moćnih umetnika.

Lepo je videti nešto ili sebe u nekoj boji. Lepo je poistovetiti se sa njom. Moj duh je slobodar­ski, misao jasna, želja za lepim i dobrim, želja za svetlošću kojoj uvek težim. Zagledam se tako u nebo i vidim život, vidim sve ono što nosim u srcu, jasnu sliku sveta, ljudi.

Iznad tog plavog neba sve je moguće, u tom plavom čudesnom svetu sve je iskričavo i poletno. Tako gledam na stvari oko sebe i u sebi. Budite dobri i volite dobro, jer će lepota i dobrota spasiti svet.

ŠTA MISLITE?

104 Poena
Upvote Downvote

JUL 2023: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

KNJIŽEVNOST I JEZIK KAO SUDBINA