in

„ČITANJE PLAVE“ – 5 UMETNICA

SKCNS „FABRIKA“ BUL. DESPOTA STEFANA 5, NOVI SAD

Multimedijalna izložba „Čitanje plave“, jedinstvene koncepcije umetnica: Ivane Martić, akademske slikarke, Jelene Đurić, akademske slikarke, Jelene Janev, skulptorke, Milice Grbić Komazec, kostimografkinje i Mie Medaković-Topalović, fotografkinje biće postavljena u skcns „Fabrika“ u Novom Sadu od 05-11. decembra 2022. godine. Otvaranje je zakazano za ponedeljak, 05. decembra 2022. u 19 časova. Izložbu otvara istoričarka umetnosti Silvia Dražić.

5 umetnica, jedna boja, jedinstvena koncepcija izložbe

Izložba „Čitanje plave“ okupila je pet umetnica posvećenih različitim umetničkim disciplinama i žanrovima, različitog senzibiliteta i poetika, različitog obrazovanja, različitih životnih istorija i miljea. Prvi korak napravila je Mia Medaković – Topalović, novinarka i fotografkinja. Potom su joj se pridružile Jelena Đurić slikarka, Jelena Janev vajarka, Ivana Martić vizuelna umetnica i Milica Grbić Komazec kostimografkinja. Mesto njihovog dogovorenog susreta bila je plava boja. Plavo kao tema, kao doživljaj, kao razmišljanje, kao atmosfera, kao ćutanje. Plava boja. I premalo i previše. Plava je najmanje materijalna boja. Priroda je oskudna u plavim nijansama. Malo toga živog obojeno je plavim. A ipak okeani i mora, jezera i reke plavetnilom očaravaju pesnike i umetnike. „Sa prozora more se malo pomeri/U “sliku“ , piše Slobodan Tišma. I nebo je plavo. To i deca znaju. Ali šta je nebo. Samo vazduh. Sama prozirnost. Plava je u oku posmatrača. Kroz svoju dugu i bogatu istoriju plava je upisala mnoga, mahom pozitivna, značenja u svoj simbolički kapital. Hladnoća je njena jedina negativna konotacija. U savremenom svetu plava je politički funkcionalizovana kao boja mira, neutralnosti, umerenosti ali i političke korektnosti. Ipak u njoj još živi zanos sna i sanjarenja kojim su je romantičari zaogrnuli. Još više, u svojoj poroznoj materijalnosti ona opstaje kao boja nedostižnih visina i daljina, boja kontemplacije, čežnje za onostranošću i melanholije koja je neretko prati. Mimo svih kulturoloških i političkih slojeva sedimentiranih u pojmu plavog, umetnice su sredstvima umetnosti, svaka u okviru svoje umetničke prakse odgovorile na ovaj poziv. Sasvim nezavisno i osobeno predstavile su svoje vlastito iskustvo, svoje razmišljanje i svoj dijalog sa plavim (u plavom), zaključuje Silvia Dražić u propratnom tekstu.

Izložba „Čitanje plave“ organizuje SKCNS „Fabrika“. Izložba će biti otvorena do 11. decembra 2022. godine. Ulaz je slobodan.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NOVI SVET

ŽIVOT NA PLATNU