in

U FOKUSU ENERGETSKI SMOOTHI OD BUNDEVE

PIŠE: MARKO BOGDAN, MAG. OEC., MAGISTRIRAO NA FAKULTETU ZA MENADŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU U OPATIJI, SVEUČILIŠTA U RIJECI. MOJE PODRUČJE EKSPERTIZE JE HOTELSKO-TURISTIČKI MENADŽMENT I MARKETING TE NUTRICIONIZAM ZA KOJI SE TRENUTNO SPECIJALIZIRAM, KAKO BIH SVOJU DUGOGODIŠNJU LJUBAV I STRAST PREMA HRANI, ZDRAVIM NAPITCIMA, ISTRAŽIVANJU UTJECAJA PRAVILNE PREHRANE NA LJUDSKI ORGANIZAM I ZNANJE, DODATNO USAVRŠIO.

Današnja glavna sezonska namirnica je butternut, zimska tikva, žute kože i predivnog narančastog mesa. Okus joj je izrazito sladak, što ovisi o stupanju zrelosti veći to je boja mesa intenzivnija, a okus sve slađi i bogatiji pogotovo ako se priprema na sirovi način kao kod ovog smoothia gdje ta slatka narančasta boja dolazi do izražaja. Šalica narezane tikve sadrži oko 60 kalorija, 16 uh, 3 g. vlakana, koja tijelu također pruža gotovo 300% dnevne potrebe za vitaminom A, 50% vitaminom C, 7% kalcija i 5% željeza.

Beta karoten tikvi daje narančasto-žutu boju, koji se u tijelu se pretvara u vit. A, koji pomaže u održavanju zdravlja očiju, a važan je u održavanju zdrave sluznice i drugih mekih tkiva. Kada govorimo o vit.C, odličan je pri zacjeljivanju rana, a važan je za zdravlje desni, dok kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Vjerujem da većinu ovih stvari znate te da ćete još više ovu finu sezonsku namirnicu, koja se može pripremati na žaru, pržiti, pasirati za juhe, ili pire, koristiti u složencima, umacima i raznim finim namazima. Priprema se vrlo brzo, tako da joj se ukloni kora, ja ju najbolje ogulim sa gulilicom, uklonimo peteljku i sjemenke, koje se inače ne koriste često, osim ako planirate sačuvati sjeme za uzgoj.

JESENSKI PUMPKIN SMOOTHIE ZA CCA 500ML

2 dl vode
1 banana
1 jabuka
1 naranča ili 3 mandarine
¼ ceyl.cimeta
šalica tikve (hokaido ili butternut)
2 žličice proteina riže

Savjet: ako smoothie želite nadograditi biljnim proteinima za bolju nutritivnu vrijednost, budući da su okusi u ovome smoothiju delikatni, moja je preporuka da to budu proteini riže, a ne industrijske konoplje koja je intenzivnijeg okusa, koje je bolje kombinirati s drugim okusima.

Iskoristite sezonske namirnice maksimalno i na različite varijante jer priroda nam donosi toliko bogatstvo, samo treba biti otvorenog uma i prigrliti novosti u naš život.

Zdrawi Kutak

Zdrawi Kutak je vizija promicanja zdravih stilova života, koji uključuje, kroz koncept holističkog pristupa, važnost zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, podupiranje lokalnih proizvođača hrane, prirodne kozmetike, te uvođenje dodatnih zdravijih navika u postojeću prehranu ljudi.

PODRUČJA DJELOVANJA ZDRAWOG KUTKA SU :

  • specijalizirano savjetovanje zaposlenika ugostiteljskih objekata za pripremu svježe hladno cijeđenih sokova i smoothie od voća i povrća te kreiranje evenata za njihove potrebe
  • savjetovanja kroz kreativne radionice (individualne i grupne) zdrave prehrane, navika i dobrog življenja
  • promoviranje zdravih stilova života i evenata za potrebe drugih poslovnih subjekata (ugostitelja, hotelijera, udruga, bolnica, sajmova,organizacija i sl.)
  • suradnja s portalima i časopisima na temama zdravih stilova života
  • promocijske usluge s ciljem bolje prepoznatljivosti proizvoda i/ili usluga poslovnih partnera
  • promocija OPG proizvođača, seoskih turističkih imanja i njihovih proizvoda i/ili usluga i njihova važnost za naše gospodarstvo
  • suradnja s institucijama na projektima zdrave prehrane i navika (turizam, ugostiteljstvo, odgojno-obrazovne ustanove, javnim sektorom i civilnim društvom)
  • promocija, savjetovanje i organizacija evenata te poslovnih sajmova

 

Opći cilj ovog koncepta je doprinijeti zaštiti, očuvanju i unapređenju zdravlja i života stanovništva u Republici Hrvatskoj i šire. Specifični ciljevi su poticanje na smanjenje pojavnosti kroničnih bolesti kao i nekih malignih oboljenja provedbom preventivnih i promotivnih aktivnosti. Smatram da bi svatko mogao u svoju postojeću prehranu uvrstiti i neke dodatne zdravije navike, kako bi se mogli posvetiti uživanju u životu.

FOTO: PIXABAY.COM

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SAMO NEKA JE VESELO!

USMERI SVOJ FOKUS