in

RE-STARTASujmo se!

Milena NikitovićPIŠE: MILENA NIKITOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZVOR INSTAGRAM

U duhu teme broja RYL magazina, početi iznova je moguće. Tako je i u slučaju Startasa iz Borova. Ova fabrika se iz godine u godinu obnavlja i unapređuje svoj asortiman.

Startasice se proizvode u najstarijoj fabrici obuće u Hrvatskoj, Borovo, osnovanoj 1931. godine. Osnovni model Startasa, onaj u beloj boji, izvorno je dizajniran za igrače stonog tenisa, sa fokusom na fleksibilnost, pokret i komfor. Model je nastao davne 1976. godine, da bi vremenom postale najpopularnije patike stare Jugoslavije, i do danas predstavljaju deo kulturnog nasleđa ex-Yu. Za izradu Startas patika, i dan-danas se koriste prvoklasni, prirodni i biorazgradivi materijali kao što su pamuk i guma, i u potpunosti su proizvedene u Hrvatskoj.

Tokom 2000-ih, Startas doživljava svoj povratak, i nakon što su skoro postale „stvar prošlosti”, Startasice dobijaju novo lice i celokupan redizajn, zahvaljujući saradnji sa dizajnerom Mauro Massarottom i kreativnom studiju Sheriff&Cherry. A od 2014. godine, fabrika sarađuje sa hrvatskim dizajnerkama Ivom Ćurkovići Hanom Ciliga, koje su razvile brend sandala pod nazivom Boromina, gumenjaka – gumenih čizama, koji se zove Rubber i baletanki, My Ballerinas.

Startas je prisutan u Evropi, Australiji i Singapuru, a uspešno osvaja i američki kontinent. Vodeći svetski modni magazini, poput Vogue i InStyle, uvrstili su vesele hrvatske dizajnerske patike na listu predmeta koji se hit ovog leta. Startas osvaja Ameriku zahvaljujući Robertu i Michelle Grgurev, Amerikancima hrvatskog porekla, koji su tokom svojih boravaka u Hrvatskoj otkrili i upoznali Borovo proizvode, oduševili se i odlučili da ih odvedu na tržište SAD.

Startasice nisu nikad bile lepše a dobra vest je da posle pauze od nekoliko godina, Startas patike možemo ponovo kupiti u Beogradu. Jupi!

Startas u Beogradu možete naći u Gradstor Design Hub, Pop Lukina 1.

ŠTA MISLITE?

NE ZADRŽAVAJ ONO ŠTO ODLAZI OD TEBE. INAČE, NEĆE DOĆI ONO ŠTO IDE PREMA TEBI

MILANO