in

PRIRODNA NEGA KOŽE ZIMI

PIŠE: TATJANA ČOPA, dipl. kozmetičarka i fitoterapeutkinja

Zimskim čarolijama svi se radujemo, a pogotovu novogodišnjim praznicima, koji nas inspirišu i mame osmehe na našim lepim licima. Međutim, često možemo osetiti nelagodnost i zatezanje ako nam je koža, usled neadekvatne nege, preterano suva i dehidrirana.

U zimskim mesecima, koža je izložena niskim temperaturama i hladnom vetru, a na planinama povećanom UV zračenju. Isto tako i nepovoljnom delovanju suvog vazduha, ako se više sati u toku dana provodi u zatvorenoj prostoriji. Koža tada postaje suva i crvena, što se najpre opaža na obrazima, usnama i rukama, počinje da pecka i svrbi. Sitne bore na licu postaju izraženije kod suvlje kože, pa lice deluje starije.

Tokom zime, neke kožne bolesti se mogu pogoršati (ekcem, rozacea, psorijaza) i potrebno je primeniti pravilnu negu i zaštitu, a ponekad je neophodan i savet dermatologa ili diplomiranog kozmetičara.

Kako možemo sprečiti neželjene uticaje niskih temperatura na našu kožu?

Potrebno je početi od pravilne nege prirodnim preparatima i to najpre u svom domu. Hidratacija je prvi korak, a najbolji prirodni proizvod za hidriranje kože lica je hidrolat. Hidrolati ili cvetne vodice su nusprodukti biljnog materijala pri destilaciji eteričnih ulja. U kozmetičke svrhe se najčešće koriste kao tonici i veoma su jednostavni za upotrebu. Mogu se naneti na tufer i lagano utapkavati, ili poprskati po licu, i blagim kružnim pokretima prstiju utrljavati, dok koža ne upije. Ako se preko hidrolata doda i par kapi nekog biljnog ulja, recimo bademovog ili avokadovog, stvara se efekat kreme, i na taj način, koža će dobiti sve ono što joj je potrebno, hidrataciju i negu.

Preko dana je potrebno kožu zaštititi kremama bogatije i masnije strukture, kako bismo očuvali hidrolipidni sloj, jer će time koža biti otpornija na sve spoljne uticaje.

Ako se boravi u planinama, ne sme se zaboraviti uticaj sunca, tako da je poželjno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Prirodne kreme mogu veoma efikasno da štite od uticaja sunca, ako su se za njenu izradu koristila biljna ulja sa visokim faktorom, kao što je ulje semenki maline (SPF) 30-50, ulje semenki šargarepe (SPF) 38-40, ulje pšeničnih klica (SPF) 20, kokosovo, konopljino, susamovo, bademovo, avokadovo i maslinovo (SPF) 4-10 i shea buter, koji ima zaštitni faktor (SPF) 8-12.

pixabay.com photoPravilna nega suve kože može ojačati funkciju kožne barijere, dok je neodgovarajuća nega slabi. Kada je suva koža u pitanju, treba izbegavati izlaganje svemu onome što je dodatno isušuje, a to su: sapuni, previše vruća voda, voda u bazenima, klima uređaji, centralno grejanje, razne hemikalije u kozmetičkim preparatima.

Tuširanje treba da traje 5 do 10 minuta, a kupka ne duže od 20 minuta. Najbolje su uljane kupke, koje imaju funkiju nege kože, pa se mogu češće primenjivati.

Ako nemate uljanu kupku, svakako možete u kupku koju već koristite da dodate par kapi bademovog ili maslinovog ulja, a isto tako i nekoliko kapi etarskog ulja lavande.

Što se tiče sapuna, koristite prirodne sapune na bazi biljnih ulja.
Kod suve kože je neophodna primena odgovarajućih prirodnih krema za hidrataciju i negu.

SHEA MASLAC je biljna mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, vitaminima A, D, C i E, sterolima, cimetnom kiselinom koja pruža UVB zaštitu. Shea maslac štiti suvu kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću.

Većina istraživanja koja se tiču kože pokazuje da je neophodan dopunski unos minerala kao što je selen, bakar i cink. Minerali pomažu da ćelije kože upiju više vode.

Koža na usnama je mnogo tanja od kože lica i nije zaštićena hidrolipidnim filmom, kao što je to slučaj sa kožom na ostalim delovima tela. Najbolji način da zaštitite vaše usne je da koristite prirodni balzam na bazi shea butera, kakao butera, pčelinjeg voska i biljnih ulja, poput nevenovog ili kokosovog. Takav balzam će hidrirati, negovati i zaštititi usne od spoljnih uticaja i pucanja.

SAVET

Piling maska za suvu kožu: pola kašičice meda, malo kurkume, malo palente, 4 kapi etarskog ulja lavande, sve izmešati, naneti na lice i pilingovati kožu nekoliko minuta, zatim ostaviti još 10 minuta da maska deluje i isprati mlakom vodom.

ispredRY skin pixabay.com

ŠTA MISLITE?

ONA GRADI NOVI SVET

HAVANA – MESTO GDE JE VREME STALO