in

PRATITE LI SVOJU ZVEZDU?

Živite li po svojim standardima ili vam je teško da se oduprete uticaju sredine? Pre nekoliko stotina godina morali smo se držati „stada“, jer su takvi bili uslovi. Nije se moglo opstati bez pripadanja određenoj grupi. Danas je sasvim drugačije, danas to nije pitanje života i smrti, ali se ipak i dalje bojimo da dignemo glavu i koračamo putem kojim želimo. Ne možemo biti srećni, zadovoljni, uspešni, ako ne živimo u skladu sa našim najdubljim vrednostima. Ne možemo biti zdravi ako ne pratimo svoju zvezdu, rekao mi je jedan lekar integrativne medicine pre desetak godina, i te reči su se duboko utkale u moj um, i sve više razumem koliko je to važno. Ne može se biti ni zdrav ni srećan ako ne pratimo svoje srce. Možda je to već i fraza, ali je istina. Moramo se odvažiti i pratiti sebe ako hoćemo da se na kraju našeg životnog putovanja okrenemo iza sebe i kažemo sebi „Bravo!“. Nema ništa gore nego kada promašimo temu svoga života. Sve što radimo, radimo zbog toga što mislimo da ćemo na taj način izbeći bol ili osetiti sreću. To je poligon u kom se krećemo, međutim, naša suštinska potraga nije da izbegnemo bol ili dostignemo sreću, već da u svemu tome vidimo smisao. I kao što Niče kaže: „Onaj ko zna „zašto“ živi, može podneti svako „kako“ živi.”

Osvestite svoje vrednosti, šta je ono što vi vrednujete, ono što je vama važno. Dobar način da dobijete uvid u to je da razmislite šta biste voleli da neko ko bude čitao vaš posmrtni govor kaže o vama. Malo je morbidno, ali zaista pomaže. Pronađite, zapišite i hrabro zakoračite ka životu u kome je važno ono što je vama važno. Potrebni ste svetu sa svojom vizijom. Potrebno je da skupite hrabrosti i svetu pokažete svoju viziju realnosti. Ne plašite se da budete drugačiji, da pričate svoju priču. Ne plašite se da sledite svoj san. Probudite se iz kolektivnog sna, oslobodite se onoga što misli vaša mama, vaša komšinica, vaše okruženje, i počnite da isijavate sopstveno svetlo. Razmislite šta je ono što ste želeli kada ste bili mali. Znate ono „biću kada porastem“. Prizovite svoj nekadašnji san koji ste pod pritiskom „razumne“ sredine zakopali duboko u sebi. Svi smo rođeni da ostvarimo taj san, zbog kojeg smo, na kraju krajeva, i na ovoj planeti.

Ako tražite izgovore, naći ćete ih. Ko traži, nađe. Imajte na umu jednu stvar, a to je da su izgovori samo produkt naših strahova. Izgovori su laži koje vam prodaje vaš strah. Ako govorite sebi da je kasno ili da je nemoguće, onda je zaista kasno i zaista je nemoguće. Sve što mislimo o sebi i svojim postignućima je samo proricanje sudbine. Ako misliš da možeš, u pravu si, i ako misliš da ne možeš, opet si u pravu. Mislite da možete, jer ako ne obraćate pažnju na svoje izgovore, zaista ćete moći. Okolnosti nikada nisu idealne, nikada nije idealno vreme da se pokrenete, ali okolnosti možda nikada neće ni biti bolje, a vi ćete ostati da živite pod teretom svojih neostvarenih potencijala. Kažu da nema većeg tereta za jednu osobu od tereta neispričane lične priče. Ispričajte svetu svoju priču… potrebna je i vama da je ispričate i svetu da svedoči. Izađite iz okvira onoga što je „normalno“, jer kako kaže američka pesnikinja Maja Angelou: „Ako se uvek trudite da budete normalni, nikada nećete saznati koliko ste divni.“

Fotka Dragana

Dragana Bačanek, life coach

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

Lepota početka

U POTRAZI ZA SREĆOM