in

POWER ON, POWER OFF

PIŠE: VLADIMIR CEROVIĆ
NASLOVNA FOTOGRAFIJA: UNSPLASH.COM

Da bih uopšte napisao ove redove, morao sam pre svega da budem u modu ON. Da se uključim i tragam za inspiracijom.

Ajde da se vratimo na početak.

Dragi čitaoče, šta za TEBE predstavlja ON, a šta OFF?

Ja ću sa tobom da podelim svoju impresiju na ovu zadatu temu.

U svakom od nas postoji to magično dugme gde prelazimo iz moda ON u mod OFF i vice versa. Međutim, to dugmence uopšte nije lako pronaći, a tek ovladati njim je više kvantna fizika nego prosta manuelna radnja UPALI/UGASI. Samo retki dobro balansiraju POWER ON i POWER OFF.

U današnje vreme, koje je prepuno izazova, većina nas je u ON modu, pa posmatramo ljude koji su u OFF modu kao raritete i pitamo se šta nije u redu sa njima, a potajno im zavidimo.

Mi „ON“ nemamo vremena da budemo „OFF“. Kakva kontradikcija!

Ovi redovi se ispisuju za vreme Olimpijade i mojih ranih zora provedenih ispred ekrana pomno gledajući mečeve naših sportista u potpunom modu ON.

Da bi bili uspešni, sportisti pre svega moraju da ovladaju svojim OFF modom i onda da pobeđuju u ON modu.

Šta je u stvari taj OFF mod? Više ga vezujemo za neko relaksirano stanje koje svakog od nas opušta i puni baterije. Ja ću da opišem svoj OFF na jednom primeru.

Godina je 1990. Makarska, mesec maj. Subota popodne, imao sam 17 godina tad i bili smo na stručnoj ekskurziji u tom gradu. Spletom okolnosti sam otišao na plažu na kojoj, gle čuda, nikog bilo nije. Seo sam, počeo da osluškujem more, da bacam kamenčiće i upijao sam sve boje i mirise na toj plaži. Tada sam rekao sebi – memoriši ovu sliku i kad god budeš imao neki izazov u životu, dođi opet ovde mislima. To je moj OFF.

Druga stvarnost je taj ON, koji je realan i prisutan na dnevnoj bazi. Naravno da taj mod vremenom umori, ali bez njega se ne može. Govore nam stalno da treba naći unutrašnji balans. Nekom je to sport, nekom joga, neko dolazi do njega čitanjem. Budi svoj mađioničar i nađi ga za sebe. Današnje vreme nam je pokazalo da sve ne zavisi od nas i naša draga planeta nam je pokazala i pokazuje svakog dana da treba da malo usporimo i da probamo da imamo balans tog čuvenog ON i OFF.

Poseban kratki osvrt na emotivni ON ili OFF.

Koliko vam je vremena potrebno da posle jakog emotivnog ON dođete u OFF?

Čitava večnost?

Treptaj oka?

Vožnja autobusom 95 od Borče do Novog Beograda jednog novembarskog petka oko 16 časova?

Dragi čitaoče, znaš veoma dobro kao i ja da nema tačnog odgovora na ovo pitanje.

Budi uvek svoj i upoznaj najpre OFF. Budi kreativan, poseban i magičan. Kad upoznaš svoj OFF, bićeš uspešan i u svom ON.

P.S. Budi dobar OFF, da bi bio sjajan ON.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ON VS. OFF

ZVUK TIŠINE, NAJLEPŠA MUZIKA