ZVUK TIŠINE, NAJLEPŠA MUZIKA

PIŠE: CECA MARJANOVIĆ, PROFESIONALNI ČITAČ VREMENSKIH LINIJA

Živimo u svetu neprekidne buke koja ostavlja posledice na našu psihu, emocije i zdravlje. Često ne cenimo naš mir. Lakše nam je da razmišljamo o porazima i greškama. Zvuk tišine je najlepša muzika za uši. Volim da se s vremena na vreme isključim i da utišam svet oko sebe. Tada koristim jedino to da sam “ovde i sada”. I na tom putu uživam. Kroz svoj rad, upoznala sam ljude kojima ćutanje i tišina predstavljaju patnju. Treba se zapitati šta bi bilo kada bi tišina progovorila, šta bi nam poručila? Možda da se okrenemo sebi i uđemo duboko u sebe. Kad to kažem klijentima, njima to ne prija. Što bi moja majka znala često da kaže – na jedno uvo ulazi, a na drugo izlazi. Nije lako čitati vremenske linije i objasniti da nekada preterano ON treba podesiti na OFF.

Volim da putujem, volim vodu i Sunce. Radujem se kao dete i zimi i letu. Ovog leta sam bila na moru dva puta. Obišli smo Halkidiki i čarobni Rodos. Moram da priznam da sam se na Argos plaži u Kriopigi na tren povezala sa linijama i videla kako će da pada kiša. Kad sam to rekla sinu i mužu, smejali su mi se, jer nije bilo oblaka ni vetra. Nakon 10 minuta usledio je pljusak, a njih dvojica, onako pokisli, bili su ljuti. Dva dana nakon toga, u podne, usmerila sam pogled ka gore. Predosetila sam jak vetar, ali ne tu gde smo bili, već na drugom mestu. Posle smo na internetu pročitali da je bio manji tornado u Nea Mudanji. Obojica su me pogledali. Sin mi je tada rekao: “Mama, budi ponekad na OFF!”

Na Rodosu smo obišli puno prelepih plaža, ostatke utvrđenja, manastire, crkve i zaista smo uživali. Pošto smo iznajmili auto, poslednji dan smo ostavili za Dolinu leptira. Rekla sam suprugu: „Sunce… kao da gori. Desiće se požar.“ Nakon tri sata se pojavio ogroman dim iza planine. Njih dvojica su me pogledali i rekli uglas: „A da odeš malo na OFF?“

Nekada je teško isključiti se u potpunosti i negirati impulse i informacije koje stižu iz okruženja. Ponekad nismo ni u mogućnosti, koliko god bi nam to prijalo, da se sasvim isključimo. Neke informacije ne smemo da negiramo.

Ipak, tamo gde možemo da se isključimo s vremena na vreme, to ume da bude blagotvorno! Našem umu i telu je potrebna relaksacija kako bismo pravilno funkcionisali. Balans između ON i OFF je umeće sklada života.

[social_share show_share_icon="yes"]