in

ON vs. OFF

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTO: MILAN ĐAKOV

Kakvo je leto za nama. Moglo bi da se i produži kao produženi raspust. Miris summer kolekcije je toliko jak i bogat da se ne mogu otrgnuti utisku. Meni se ovo leto samo otvaralo. A mislim da se otvaralo mnogima. Prosto smo tražili nove gradove, mora, šume, destinacije, ne da bismo nadoknadili sve to od prošle godine, nego da bismo iscelili telo, oči, dušu lepotama i prirodom sveta. Bilo je tako neophodno biti u off modu, bliži suncu i moru, bliži sebi i svom temperamentu. Biti i uzeti ono što ti pripada. Leto nam se otvaralo jer smo tako hteli, verujući i strahujući pomalo da će jesen biti kruta zbog situacije sa pandemijom.

Tema ovog letnjeg broja koji želim da je lak, lepršav, čaroban je:

ON vs. OFF. Akcija – Pasiva.

Uključi se, isključi se. Pronađi balans.

Leta Gospodnjeg 2021. za mene je sve bilo i aktiva i pasiva. Ja to umem da pomešam zajedno. I da tačno znam gde je prekidač za jedno i drugo. Moj život je kretanje, to mi je odavno jasno. Da bih bila svoja, snažna i jaka, lepa i pametna, duhovita i radosna, moram da menjam gradove, ljude, puteve, jezike, nasleđa, arhitekturu. Naučila sam već da akcija nije samo potrošnja, ona je smiraj, lek, odmor. Moje noge su hodile Adom Bojanom na fenomenalnom yoga retreatu i telo je pevalo. Bilo je on i off kada je trebalo. Divlje plaže Ibize donele su mi povezanost sa mojim bićem, preispitivanje, dubinu. Hvatala sam smisao talasa i vetra, najlepšeg zalaska sunca i peska. Stopila sam se sa ostrvom. Sarajevo, ljubav koja neprestano vibrira, donela mi je moje prijatelje, zagrljaje, suze radosnice. Umorila sam se koračajući po 10 km na dan, ali odmorila dušu bosanskim humorom i ljubavlju. Sarajevo Film Festival još jednom je potvrdio da svet dolazi u ovaj grad zbog sjajnih filmova. Došla sam kući premorena, ali mi je trebao reset od dva dana da bih mogla da nastavim dalje. A to dalje je bio Grožnjan, mali istarski gradić velikog kulturnog značaja. Grad umetnika, lepote, kaldrme, kamenih kuća, kreacije. Kako me je samo nadahnuo i prigrlio. Otišla sam iz njega jako srećna. Da bih tu sreću opet ugledala u Piranu. A te ljubavi na prvi pogled. Pa ja vam to ne mogu opisati. Kako smo se samo zaljubili Piran i ja, bajkovito. Glavni kulturni događaj u Sloveniji u ovoj godini je u Piranu i Portorožu izložba Safeta Zeca “Egzodus” i “Zagrljaj”. Priča na platnu o izbeglištvu, rastancima, o sarajevskom Romeu i Juliji – Bošku i Admiri. Oborila me je sa nogu postavka na različitim lokacijama, u pozorištu Tartini u Piranu, katedrali i crkvi Marija Zdravlja. Bez teksta. Nema i zadivljena, zapitana koliko umetnost duboko može kroz nas. Ovo se voli i pamti! A onda sam otišla u Trst. Trst me je vratio u daleku prošlost 1984. kada sam sa roditeljima prvi put zakoračila na italijansko tlo. Ne znajući i ne sluteći da će to biti moj prvi korak ka strasti koja se zove Italija. Kako mi je bilo divno na mostu Ponterosso. Milovala sam tu devojčicu u sebi koja je tamo prvi put kupila svoje japanke i teniske čarapice sa kuglicom. Tapšala sam po ramenu tu ženu u sebi i bila joj zahvalna na pređenom putu do sada. I naravno, kao šlag na torti, bila je tu dama Ljubljana, onako romantična, ponosna i mirna. Njih dve su me prepoznale na ulici – Elizabeta Marković Toplak i Danijela Fišakov. Obe su primetile moju plavu kosu, naočare i foto-aparat. To mora da je Mia. Da, ta sam. Hvala vam, devojke. Mojoj radosti nije bilo kraja. RYL i ja. Sa njim sam prepoznata u regionu. Ima li kraja ova priča? Nema i neka bude beskrajna.

On vs. Off – ja sam za oboje, jer znam granicu, znam prekidač i okidač. Znam kada da krenem i kada da stanem, iako je to nekada nemoguće.

Produžite ovo leto i u jesen. Neka teče vaša priča na najlepši način. ON vs. OFF – ja glasam za balans u životu.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

SEPTEMBAR 2021: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL

SUPTILNOM PROVOKACIJOM DO EMOCIJA