in

POVLEN

PIŠE/FOTOGRAFIJE: JELENA BLEČIĆ

Tišina, para mir, netaknuta harmonija neočekivano elegantnih sasvim prirod­nih planinskih parkova, kamenih skulptura i drugih prirodnih iznenadjenja.

Momentalni zanos u netaknutom, pitomom a divljem.

Nebo se nad Povlenom drugačije nadvija. Svako doba godine, dana, sve vre­menske prilike nose autentičnu draž i snagu iz srca zemlje, misteriju i tran­sparentnost ne dirnute prirode i meditativne sveprisutne energije.

Gotovo savim nenaseljen, bez hotela, kafića, restorana smela bi reći sasvim turistički neatraktivana u stvari pravo umetničko delo prirode. Tu, nadomak Valjeva, diskretan pun bezuslovne ljubavi i posebnog otmenog karaktera.

Kao i za sve ostale planine valjevskog venca većinom se ne zna…

Čaša prirodnih ne upoznatih lepota Srbije preliva se na sve strane, nažalost i na sreću sva pažnja usmerena je ka tamo nekim destinacijama koje se neko potrudio da podvuče i urami.

Postoji neki viši razlog zašto baš tako treba da bude. Već sa prvim spuštanji­ma stopala odgovor počinje da vas prožima.

Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen, Srednji Povlen i Veliki Povlen.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZABERI SEBE

HVALEŽNOST