PIŠE: DANIEL DE JAN, LIČNI KUVAR
FOTOGRAFIJE: NEVENA STEVANOVIĆ
SVI SMO BILI U SITUACIJI DA NAS UHVATI IZNENADNA ŽELJA ZA HRANOM I DA SE UPUTIMO U ŠPAJZ ILI DO OSTAVE DA ZADOVOLJIMO NAŠE POTREBE. MEĐUTIM, ŠPAJZ JE U TAKVOM RASULU DA NAM SE NE MILI DA NASTAVIMO SA TRAŽENJEM I KUVANJEM, PA SE OPREDELIMO ZA NARUČIVANJE HRANE SA DOSTAVOM.
OSOBA KOJA NAJBOLJE MOŽE DA NAM POMOGNE U PROLEĆNOM OSVEŽAVANJU ŠPAJZA JE UPRAVO PROFESIONALNI KUVAR.
DEJAN DANIEL ARNAUTOVIĆ JE LIČNI KUVAR KOJI SE SVAKODNEVNO SUSREĆE SA HAOTIČNIM ŠPAJZOM I PRETVARA GA U MAGIČNO KULINARSKO CARSTVO, GDE ĆE SVE BITI NA DOHVAT RUKE.
DA LI MOŽEŠ UKRATKO DA NAM OBJASNIŠ RAZLIKU IZMEĐU LIČNOG KUVARA, POPUT TEBE I ONOGA ŠTO TI RADIŠ, I PRIVATNOG KUVARA, SLIKE NA KOJU LJUDI PRVO POMISLE KADA ČUJU BILO KOJI OD TA DVA NAZIVA?
Naravno, pre svega i jedno i drugo zvuče jako glamurozno, kao da je namenjeno samo zvezdama, jer se najčešće u tom kontekstu i pominju, ali realnost je sasvim drugačija. Biti lični i privatni kuvar su srodni termini, ali se fundamentalno razlikuju u tome što privatni kuvar radi isključivo sa jednim klijentom, a često je slučaj da živi u rezidenciji klijenta, dok lični kuvar, poput mene, radi sa više klijenata i nije deo osoblja zaposlenog u rezidenciji.
DA LI SI ODUVEK ŽELEO DA BUDEŠ LIČNI KUVAR? KAKAV JE OSEĆAJ BITI JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH LIČNIH KUVARA U BEOGRADU I KAKO SI DO TOGA STIGAO?
Moja kulinarska avantura nije od samog početka bila jasno definisana. Radio sam u hotelima, restoranima, velikim ketering sistemima do privatnih jahta i vila. Povratkom iz Kanade u Srbiju, shvatio sam da je ketering nešto što živi u meni, susrećući se sa klijentima i izlazeći u susret njihovim zahtevima, želeo sam da personalizujem uslugu. Kontaktirao me je jedan klijent, a nakon toga su usledili pozivi i preporuke, a osećaj je utoliko lepši kada znate da ste hranom koju ste pripremili nekome ulepšali dan, nedelju…
MOŽEŠ LI DA NAM OTKRIJEŠ KOJI TIP KLIJENTA NAJČEŠĆE ANGAŽUJE LIČNOG KUVARA?
Klijenti su najčešće ljudi koji nemaju dovoljno vremena da svakodnevno kuvaju ili imaju drugačije prioritete, potom klijenti koji imaju jasno definisan stil življenja, a tu su i klijenti koji imaju specifičan režim ishrane, recimo, osobe sa izuzetnim alergijama, te klijenti kojima je potrebno da revitalizuju špajz i nauče da kuvaju.
SIGURNO IMAŠ PUNO PRIČA KOJE MOŽEŠ DA PODELIŠ, MOŽDA MOŽEMO KASNIJE VIŠE O TOME, ALI DA SE VRATIMO NA NAŠ ŠPAJZ. ŠTA JE NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PRAVIMO I KOJI JE NAJVEĆI HAOS SA KOJIM SI SE SUSREO U ŠPAJZU?
Najčešća greška koju ljudi prave je nepoznavanje sopstvenih potreba i manjak organizacije. Kada znate šta vam i koliko treba, ono što vam ne treba se nikada neće naći u špajzu. Takođe, manjak organizacije i nesvesnost veličine prostora mogu da naprave haos, pa tako, iako vam puding treba samo tada kada pravite kolač, kupili ste pakovanje od 6 komada, jer zatrebaće mi – nekada. Što se tiče najvećeg haosa, pa za to bi nam trebalo još par strana, ali bilo je neverovatno, recimo da sam zatekao namirnice sa rokom upotrebe koji je istekao pet godina ranije.
KOJI SAVET MOŽEŠ DA NAM DAŠ KAKO BI NAŠ ŠPAJZ BIO UVEK U NAJBOLJEM REDU?
Napravite listu namirnica koje najčešće koristite i dopunjavajte sadržaj u špajzu. U kupovinu idite sa listom. Kupovina napamet će Vam napraviti haos, kako u glavi tako i u špajzu. Proveravajte datum upotrebe namirnica u špajzu. Kupujte pakovanja koja su vam potrebna, a ne ona za koja mislite da je super cena. Investirajte malo novca za ambalažu za čuvanje namirnica. Potrudite se da budete organizovani.
ČULI SMO POZNATE KUVARE KADA DELE SAVETE ŠTA JE SVE POTREBNO DA IMAMO U ŠPAJZU, ALI VEĆINA NAS NISU PROFESIONALNI KUVARI I NEMAMO KAPACITET RESTORANSKOG FRIŽIDERA. TAKOĐE, ZA VREME KARANTINA, VIDELI SMO SNIMKE NA MREŽAMA DA KUVARI, UGLAVNOM, IMAJU VELIKE KUHINJE, NEKE I VELIČINE MANJIH STANOVA. JESU LI VAŠE KUHINJE ZAISTA TOLIKE?
Najbolji savet je da špajz napunite onim što je deo svakodnevne ishrane, a ne namirnicama koje su potrebne za recepte sa interneta, jer je to nepregledno carstvo, u tom slučaju trebaće vam ceo mega-market. Dakle, ono na čemu se zasniva vaša ishrana, to treba da vam bude dostupno. A što se tiče veličine kuhinje, nije baš tako da su toliko velike, moja je recimo 3 kvadratna metra.
SADA KAD ZNAMO DA POSTOJI NADA ZA NAS, KOJE NAMIRNICE UVEK TREBA DA NAM BUDU DOSTUPNE, A DA ISTOVREMENO MOŽEMO DA NAHRANIMO I IZNENADNE GOSTE?
Pirinač, krompir, jedna vrsta paste, paradajz sos (pasirani, kuvani, sa pulpom, kakav god) i u zamrzivaču mleveno meso. Tako možete da napravite paradajz čorbu, bolonjez, ćuftice, mesni rolat, pastirsku pitu, kineske ćuftice, uštipke, pljeskavice, ćevapčiće, kebab…
KOJE PREPORUKE MOŽEŠ DA NAM DAŠ ZA BOLJE SNABDEVANJE ŠPAJZA I KAKO BOLJE DA SE HRANIMO?
Moja preporuka je da kupujete domaće, lokalno. Imamo sjajne male proizvođače. Drugo, preporučujem da bar jednom mesečno pregledate špajz i uvedete jednu, ali samo jednu, novu namirnicu koju ćete koristiti minimum 3 meseca. Takođe, preporučujem da manje sledite internet preporuke, da slušate vaše telo i um i ono što vam traže da unesete u sebe. Budite kreativni. Tako će vam špajz uvek biti izvanredan.
SADA KADA SMO OSVEŽILI NAŠ ŠPAJZ, DA LI MOŽEMO DA OČEKUJEMO I MALU NAGRADU U VIDU RECEPTA?
Apsolutno. Kako se kaže, ostavićemo najslađe za kraj, pa ću u skladu sa tim podeliti i recept za jedan izuzetno brz, jednostavan i preukusan veganski čokoladni kolač sa lešnikom.
ČOKOLADNI KOLAČ SA LEŠNIKOM
SASTOJCI:
200 g šećera
200 g demerara šećera
100 g kakaa u prahu
120 ml biljnog ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice vanilinog šećera
1 kašičica soli
200 g brašna
200 ml vode
150 g iseckanih lešnika
200 g iseckane crne čokolade
100 g čokolade za prelivanje
maline za dekor (po želji)
PRIPREMA:
Prvih sedam sastojaka sjediniti u posudi za mućenje. Kada je masa ujednačena dodati brašno i vodu. Napraviti kompaktnu masu mešanjem, a potom dodati seckane lešnike i čokoladu. Promešati i sipati u pleh, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta na 180 stepeni. Preliti otopljenom čokoladom i dekorisati malinom.