in

PLUS SIZE

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ALEKSANDRA TOMIĆ
STYLING: ELINA VUČIĆ
MODEL: TAMARA RISTIĆ
STUDIO FASHION EBLAN

Svi znamo da većini nas nije lako održavati vitku liniju (svaka čast izuzecima). Kad bi to bilo lako, svi bismo bili veličina 38, zategnuti i bez celulita. Sada – šta je tu je, dok planirate da smršate morate se snaći kako znate i izvući najbolje šta se može iz trenutne situacije. Ukoliko se pametno obučete, možete izgledati dosta mršavije. Tu ćemo vam mi pomoći i otkriti kako možete izgledati vitkije samo uz pomoć odeće i modnih dodataka. Kako u svakoj figure ima lepog, i onog što baš i nije tako, uvek treba maksimalno težiti da se najviše istaknu dobre i pozitivne karakteristike.

Nemojte nositi odeću dva broja veću, niti dva broja manju

Mnogo žena svoju kilažu pokušava sakriti ispod veće odeće. Međutim, to izaziva kontraefekat. S većom odećom izgledaćete još veće. Takođe, ne treba nositi ni previše malu i tesnu odeću. Premala odeća samo znači da će vam nešto negde iskočiti i baš odvući pažnju na taj višak. Odaberite odeću koja je tačno vaše veličine.

Nosite modele koji naglašavaju vaš oblik tela

Ako ste ravnije građe tela, odaberite krojeve i modele koji će stvoriti efekat figure peščanog sata. A ukoliko ste jedna od onih sretnica kojima kilogrami ne idu u struk – naglasite upravo taj deo tela. Haljina „sečena“ u struku daće akcenat na ovaj deo, dok će višak ostati sakriven. Definisanje struka ili figure sa kaišem je poželjno, jer ćete izgledati mršavije. Tanak pojas na struku u boji torbice skrenuće pogled sa bedara. Ukoliko želite da izgledate mršavije i da vizualno izdužite torzo, kaiš stavite direktno ispod grudi, ili pak odaberite odeću koja je sužena u tom delu.

Osnovni atribut lepote kod žena – grudi – treba maksimalno istaći velikim dekolteom, ili dubokim V izrezom na haljinama i bluzama. Naročito ako imate kruškastu figuru, veliki dekolte u vidu čamca koji otkriva ključnu kost je idealan. Ovakvi izrezi izdužuju vrat, lice izgleda duže i mršavije, a ceo gornji deo tela izgleda sitnije. Ukoliko ste poslovna žena i nosite sako, on mora prvenstveno da prati liniju tela i da bude dugačak tačno toliko da njegova dužina premašuje najširu tačku na bokovima. Na takvim sakoima, rukav obavezno treba da je podvrnut, kako bi se videli zglob i podlaktica. Dugačka, uska haljina sa dubokim šlicem, u ovom slučaju takođe izdužuje siluetu. Pantalone treba da prate liniju noge, a ukoliko volite možete nositi dugački jednobojni prsluk u boji suknje ili pantalona. Pantalone, suknje ili haljine takođe mogu biti sa bočnim šavovima i umetnutim delovima od stretch materijala tamnije boje. Ovo je odlična optička vark,a jer bočni šavovi i umetci čine da izgledamo mršavije nego što zapravo jesmo. Iako pantalone sa nižim strukom izgledaju seksi, u njima je veća verovatnoća da se otkrije višak kilograma u predelu struka i bokova, ukoliko ga imate, dok pantalone sa višim strukom upravo to prikrivaju. Za haljine, suknje i košulje na preklop nema dileme i nema šta da se doda, jer su za ovakve figure idealni.

Boje i dezeni

Jednobojna i tamnija garderoba prividno sužavaju, ali to ne znači da morate biti od glave do pete u crnom. Tamnija siva, tamnoplava, tamnoljubičasta ili čokoladnosmeđa su odlične opcije, a ukoliko su vam suknja, pantalone, najlonke i cipele u istoj boji, utoliko ćete izgledati mršavije. Koristite i igru svetla i senke. Svetlijim bojama odvucite pažnju na delove tela koje želite da istaknete, a tamne na one koje želite da prikrijete. U kombinaciji svetlo-tamnog, pantalone ili suknja neka budu tamnijih nijansi, dok celu kombinaciju možete otvoriti sa kontrastom svetle bluze ili sakoa. Po mogućnosti, gledajte da vam ruke budu pokrivene tričetvrt ili kratkim rukavima. Ako nosite pruge, radije birajte vertikalne, jer izdužuju figuru za razliku od vodoravnih koje je proširuju. Odlična opcija su i asimetrične pruge koje izdužuju i čine vas mršavijima i višima. Haljina, sa nekoliko slojeva i sa jakim kontrastima koja vizuelno sužava, idealna je za punije. Takođe, birajte pravi materijal: šifon recimo. Bitno je da vam u njoj bude udobno, da vas ništa ne steže, a da pri tom izgleda kao da je sve na svom mestu. Uske haljine od trikotažnih materijala treba izbegavati, iako su hit već nekoliko sezona. Problem sa ovako uskim haljinama (i od ovog materijala) je što otkrivaju i najmanju nepravilnost na vašem telu. Jaki stretch žersej ili džins sa puno likre su već nešto drugo. Odeća od ovakvog materijala će smanjiti vizuelni efekat nepravilnosti na vašem telu.

Aksesoar

Od aksesoara, u ovom slučaju nosite tanke narukvice i što duže lance (gotovo do iznad pupka), jer oni vizuelno izdužuju figuru. Viseće minđuše će skrenuti pažnju na vaše lice, a ne na telo. U tu svrhu će takođe idealno poslužiti i marama ili svileni šal.

Samo zato što imate nekoliko kilograma viš­ka (ili još više), to ne znači da se ne možete doterati što je najbolje moguće. Držite se ovih saveta i garantovano ćete čuti komentar: „Jesi li smršala? Odlično izgledaš!“ Svaka devoj­ka može izgledati lepo, moderno i trendi, bez obzira na višak kilograma. Ako ste plus size i imate broj odeće 50, ili veći, nije baš lako naći nešto lepo i moderno za sebe. No, srećom, naši omiljeni dizajneri izlaze nam u susret tako da postoji sve više linija za punije. Jedna od njih, između ostalih, koja je u našoj ponudi je i Marina Rinaldi u čijim kolekcijama je poseban akcenat stavljen upravo na stilizovanje i izdu­ženje ženske figure.

Modni kreatori s pravom smatraju da odeća treba sakriti nedostatke i naglasiti prednosti. Pravilan odabir odeće može vas vizualno sma­njiti. U čemu je tajna? Pogledajte najefektivnije varijante.

Naša nova kolekcija za proleće/leto 2018 dos­tupna je u prodaji.

Posetite nas u Tolstojevoj br. 3, Novi Sad, sva­kog radnog dana od 10-20 h i subotom od 10-18 h.

ŠTA MISLITE?

ČAROBNI OTOK LOKRUM

PRIRODNA ISHRANA KAO IZBOR