in

BUDI AUTENTIČNA – PRONAĐI SVOJ STIL

PIŠE/FOTOGRAFIJE: ALEKSANDRA TOMIĆ
GARDEROBA: STUDIO FASHION EBLAN NOVI SAD, TOSLTOJEVA 3, TEL: 021/6322894
STYLING: ELINA VUČIĆ
MODEL: TEODORA GAŠEVIĆ

Tri osnovna stila u odevanju podrazumevaju klasični, romantični i sportski stil. Ostali danas poznati stilovi proizilaze kao varijacije i kombinacije ovih stilova, predstavljene kroz kreativnost i maštu poznatih dizajnera, ili kao prateći izraz subkulturnih stremljenja i pokreta 20. veka.

I Klasični (konzervativni) stil odlikuje uzdržanost linija i jednostavnost kroja. Karakterišu ga visokokvalitetna izrada od najboljih materijala u ahromatskim i pastelnim nijansama. Ovo je najstroži, takoreći neemocionalan stil, u potpunosti sveden, sa karakterističnim odsustvom modnih detalja. Dužina, širina, volumen i proporcija su uvek skladni i prijemčivi ljudskom oku.

II Romantični stil u odevanju podrazumeva kreiranje suptilnog i prefinjenog imidža. Odlikuje ga česta upotreba volana i karnera na odevnim predmetima i duge ili kratke lepršave haljine od prozračnih materijala, koje se naročito ističu u kolekcijama za proleće i leto. Za njih je karakterističan cvetni dezen, dok u koloritu ovog stila preovlađuje nežna pastelna paleta.

III Sportski stil karakteriše slobodan i neprijanjajući pad krojenih tkanina, dizajniranih za sportske i rekreativne aktivnosti. Ova odeća se takođe često nosi u svakodnevnim „casual“ varijantama. Mnogi detalji su preuzeti iz sportske opreme. Svetlijih tonova i dinamična za prirodni ambijent, ova odeća je izuzetno praktična i udobna.

 1. „Casual“ stil je jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih stilova u odevanju i podrazumeva upotrebu svakodnevne praktične i udobne garderobe. Ovaj stil je proizašao iz sportskog stila, ali u sebi često kombinuje i elemente drugih stilova. Najkarakterističnija odlika su mu komfor i svrsishodnost.
 2. Jahaći ili „Derby“ stil je nazvan po engleskom lordu Derbiju, velikom ljubitelju konjskih trka. Ovaj stil podražava džokejsku i jahaću odeću, u sebi kombinuje elemente sva tri stila, uz prisustvo kvalitetnih štofanih materijala, obaveznih jahaćih čizmi i stilizovanih kapa, tako da ga češće susrećemo u dizajnu jesenjih i zimskih kolekcija.
 3. Poslovni stil u odevanju promoviše ideju stila koji svu pažnju treba da usmeri na poslovnu ličnost i sposobnosti njegovog protagoniste. Odeća poslovnog stila je odmerena i elegantna, ali za razliku od klasičnog stila, iz koga je proistekla, nije imuna na detalje i prati modne trendove, ali tako da su linije i oblici siluete uvek čisti i definisani.
 4. Ekstravagantni stil vrlo često prikazuje veoma dramatično stilizovanu garderobu, tako da zahteva rafinirani ukus i veoma veliku veštinu kako ne bi otišao u krajnost „vulgarnosti“. Sa ovim stilom se preporučuje krajnji oprez. Obično podrazumeva svojevrstan umetnički izraz kreativnih ljudi, kao i način kojim oni žele da se izdvoje iz mase. Stil karakterišu asimetrija, privlačni ekspresivni akcenti, neočekivani detalji i kombinacije jakih boja.
 5. Erotski stil je stil koji maksimalno naglašava pripadnost nekom od polova i baca akcenat na garderobu koja ističe upravo te delove tela. Za njega je karakteristična veoma uska, otvorena i provokativna garderoba, koja ima za cilj skretanje i privlačenje pažnje.
 6. Disco stil u odevanju prepoznajemo još i kao stil večernje garderobe nastao 70-ih godina 20. veka, za koji je karakteristična upotreba svetlucavih tkanina, uskih ili zvono pantalona i visokih platformi na obući.
 7. Safari stil se pojavio 60-ih godina ovoga veka kao putni stil, koji pozajmljuje elemente tropske vojne uniforme. Osnovna karakteristika su različite nijanse u boji peska i krojevi sa puno naglašenih džepova. Za ovaj stil je takođe karakterističan i lagani šešir sa malim obodom.
 8. Kolonijalni stil u oblačenju je veoma sličan Safari stilu, samo što je kod njega prisutno znatno više retrospektivnih motiva, a akcenat je stavljen na belu boju i lake, prozračne materijale.
 9. Vojni stil podrazumeva upotrebu detalja sa vojnih uniformi, kao što su: epolete, našiveni džepovi, paspuli… itd. Osnovne boje ovog stila su maslinasta, sivo-zelena i khaki.
 10. Mornarski stil uglavnom počiva na klasičnom, sa ponekim elementom preuzetim iz sportskog stila. Tri osnovne boje koje ga karakterišu su plava, bela i crvena. Dezen poprečnih pruga na košuljama i majcama, mornarska kragna u različitim varijacijama i skraćena suknja sa preklopom su uobičajeni elementi u garderobi ovog stila, dok je aksesoar u vidu pomorskih detalja neizostavan.
 11. Tedy Girls stil je sada skoro zaboravljen način odevanja stvoren 50-ih godina 20. veka u Velikoj Britaniji kao produkt subkulture naraštaja radničkog staleža i želje za promenom i isticanjem. Ovaj nov i interesantan vizuelni identitet počiva na usvajanju muške garderobe i karakterističnim  detaljima kao što su dugački sakoi, štofane jakne, uske olovka suknje, skraćene ili podvrnute džins pantalone, zašiljeni slamni šeširi poput mandarinskih, minijaturni broševi, espadrile i male elegantne pismo torbice sa velikom kopčom.
 12. Dečački stil muške odevne predmete stilizuje u žensku garderobu. Postaje naročito raširen 20-ih godina 19. veka u naletu talasa emancipacije. Karakterišu ga smokinzi i odela muškog kroja.
 13. Oversize-look stil podrazumeva namerno nošenje odevnih predmeta nekoliko brojeva većih. Bio je potenciran od strane Jean Paul Gaultiera 80-ih i 90-ih godina 20. veka i kao takav izuzetno popularan.
 14. Country ili kaubojski stil je stil kauboja i farmera američkog zapada kasnog 19. veka. Za njega su karakteristični prirodni materijali u zemljanim bojama, košulje sa kariranim dezenom, džins, kaubojske čizme i šešir.
 15. Gaucho stil potiče od načina oblačenja indijanskih i hispano stočara. Karakteristični odevni predmeti su pončo, plitak šešir sa ravnim obodom, šal ili marama oko vrata i široke pantalone.
 16. Avijatičarski stil je reminescencija na odeću prvih pilota. Glavna karakteristika ovog stila je kožna pilotska jakna, vrlo često postavljena krznom, pilotske naočare za sunce i drugi detalji.
 17. Etno stil u odevanju kombinuje elemente, a naročito printove na materijalima iz različitih nacionalnih nošnji i kostima. Postaje popularan 1976. godine zahvaljujući svom tvorcu Yves Saint Laurentu.
 18. Folklorni ili narodni stil je jako sličan etno stilu. Inspirisan je narodnim nošnjama, koje ne kopira u potpunosti, već samo pozajmljuje određene odevne elemente inkorporirajući ih u savremenu modu. Jako puno se koristi tkanje, „patchwork“ tehnika, različite vrste aplikacija i bogato vezenih tkanina s ciljem da nam dočaraju folklorne motive.
 19. Egzotični stil predstavlja modnu varijaciju proisteklu iz etno i folklornog stila, sa akcentom na odevne predmete, printove i motive zemalja Bliskog i Dalekog istoka. 90-ih godina prošlog veka naročito je bio omiljen kod dizajnera kao što su Kenzo Takada i Christian Lacroix.
 20. Rustični stil u oblačenju je najčešće varijacija folklornog ili country stila u detaljima, sa akcentom na jednostavno krojene odevne predmete načinjene od prirodnih i grublje istkanih materijala.
 21. Ekološki stil je jedan od najstarijih i najprirodnijih stilova u oblačenju i kao takav postaje determinanta hippie pokreta. Njega karakterišu prirodne boje zemlje, peska i trave. Crteži na tkaninama su retki i po pravilu predstavljaju stilizovan cvetni motiv. Modeli su slobodnog kroja od prirodnih tkanina koje su često grubljeg tkanja.
 22. Hippie stil nastaje 60-ih godina prošlog veka u okviru hippie pokreta i predstavlja varijaciju ekološkog stila proširenu na psihodelične motive op arta, dok su super mini suknja i šorts bili glavni atributi koji su izražavali ženstvenost.
 23. Urban Chic stil predstavlja upravo suštu suprotnost etno i prirodnim stilovima. U njemu preovlađuju guste kvalitetne tkanine elegantnog kroja, jednostavni upečatljivi detalji, privrženost modnim trendovima i skup aksesoar.
 24. „New Look“ stil je modni stil koji je u modu uveo Christian Dior nakon Drugog svetskog rata, kada su već svi bili zasićeni jaknama i sakoima sa previše istaknutim ramenima, karakterističnim za vojni stil i nedostatkom ženstvenosti, koju je Dior počeo da ističe. Ovu garderobu karakterišu duga, široka višeslojna suknja sa strukom, koji je jako naglašen steznikom. U to vreme je predstavljao nešto radikalno novo, tako da odatle potiče i samo ime stila.
 25. Minimalistički stil u odevanju ne označava pojam „malog“, već ničeg „suvišnog“, i kao takav se često preklapa sa stilovima koji su proizašli iz klasičnog.

Postoje stilovi i stilovi ali jedno je sigurno, vaš stil vas određuje. Mislite o tome.

 

ŠTA MISLITE?

MY LIFE AS A STREET PAINTER IN FLORENCE

Opušteno – Mia Medaković Topalović