IZAZOVI I NOVE AMBICIJE

PIŠE: MARIJA MEDAKOVIĆ
FOTO: ANIMA MUNDI

Kako u životu, tako i u poslu, moraš biti uporan, hrabar, ali i odgovoran. Graditi karijeru i izgraditi svoj status i zaštititi porodicu. Nerealne želje i realne mogućnosti nas osveste na svakom koraku. Zato svoj cilj podrediš da želje postanu realne, a mogućnosti proširene. Kako? Samo radom na sebi ! Usavršavanje u svakom pogledu i učenje na svakom koraku.

Naravno, sve to zvuči lako ili možda negde već pročitano.

Međutim, da li postoji formula uspeha?!

Svaka žena koja je ostvarena na društvenom i profesionalnom nivou je, pre svega, SIGURNA U SEBE. Ispunjena je, živi SVOJ život, a lični uspeh samo pojačava njeno samopouzdanje, čineći je samouverenom, zadovoljnom i poželjnom. Kako u životu, tako i u poslu, treba i mora postojati umerenost, ali svakako i transparentnost. Nijedna žena svoj izgled ne treba da zanemari. Ne samo fizički, koji već duže vreme predstavlja i odraz kulture, što je samo segment nečeg složenijeg, već biti svoj, razmišljati bez bojazni o neuspesima, biti human i pomagati, praviti planove za bolje sutra, a sve to vam omogućava onaj “drugi” izgled na kome ste neprestano radili da biste mogli iznedriti pravu SVET-LOST iz sebe i svog duha. Uspešne žene su i one koje su odlučile da grade svoju karijeru i one koje su najjači oslonac svojih porodica. Održati porodicu je isto veliki poduhvat kao i održati pozicije u poslu.

Žene preduzetnice kod nas su jako vredne, odlučne i spremne za poboljšanje svog života i života svojih porodica. Kako je priroda muškaraca da budu lovci, uspešna žena je za njih neko koga treba osvojiti, a čak i tada je potreban dodatni napor da bi je muškarac koga je ona odabrala da je osvoji zadržao. Samim tim, pozicija i osvajanje ostvarenih i uspešnih žena nikada ne prestaje. Jer one svojim radom na sebi i plasiranjem svog znanja i rada stvaraju pozicije i izazove prvenstveno sebi, a zatim i drugima.

Da bi bila uspešna i samostalna, a opet privlačna u savremenom društvu, neophodno je svakodnevno usvajanje novih znanja, veština, usavršavanje, neprekidno čitanje da bi energija koja se time uvećava bila usmerena ka osvajanju poslova i ostvarenju ciljeva. Kada dođete do cilja, lakšim ili težim putem, još više energije je potrebno uložiiti da sve to traje.

Tada dolazi do izražaja sve ono na čemu ste radili isključivo na sebi! Sve škole koje ste pohađali i sve veštine koje ste savladali za svoje usavršavanje. Upravljanje projektima, prezentacione veštine, znanje rada sa ljudima, vođenje timova su deo mog svakodnevnog posla u privredi već godinama unazad. Radni dan počinje rano ujutro i traje… svaki dan drugačije. Svakodnevne obaveze zavise svakako od moje organizacije, ali su prisutni i drugi faktori. Od rada u privredi, trgovine uglja, hrane, HR sektora, marketinga, do celokupne logistike za poslovne procese, moji radni dani i godine se razlikuju. Koncept reinženjeringa u poslu koji sam usavršila je analiza, usavršavanje, unapređenje, ulaganje, uređenje i, pre svega, definisanje ovlašćenja, odgovornosti i ciljeva.

Svaki projekat koji je završen daje mogućnost za novo osvajanje. Osvajanje novog posla ili novih destinacija. S obzirom na to da sam obišla četiri kontinenta, mislim da svako putovanje oplemenjuje čoveka i daruje mu novu snagu i pruža nove vidike. Energija planete je na svakom mestu drugačija. Poslovno putovanje vas nauči nekoj drugačijoj veštini drugih naroda, što u vama izaziva nove ambicije. Prisustva na međunarodnim konferencijama i seminarima su takođe veoma važna za posao, jer kao što nas uči istorija – poslovna putovanja su zapravo međunarodna trgovina, tačnije velika međunarodna industrija.

Ali putovanja na kojima crpite energiju dubokih okeana plavih i zelenih tonova, beskrajnog peska, svetih mesta sa energijom Zemlje i Sunca, daju vašem duhu i telu nov način razmišljanja, opuštanja, učenja i upoznavanja sebe. Od Bangkoka, grada sa devet dragulja, Venecijom istoka kako ga predstavljaju, grada sa najdužim nazivom, najvećom statuom Bude na svetu, gde vas neprocenjive i najvrednije oči gledaju sa pozom ”zemlja svedok”, u kojem se povezujete sa mistikom i duhovnom snagom drevnog i nedokučivog naroda; preko neverovatnih ostrva Mauricijusa i Sejšela, neprocenjivih Emirata, Singapura, predivnog Maroka, stare Evrope i u njoj večne Italije, do magičnog Meksika, sa posebnom energijom piramida čiji zagonetni tuneli vode do srca Zemlje, gde upijate čudnu energiju opet drevnih naroda koja vas oplemenjuje dualizmom ljudske prirode, gde polovina našeg bića pripada zemlji, a druga duhu. Svako iskustvo poslovno ili ne jeste – priča za sebe.

Naravno, sve vas to uvek vraća sebi i svom SVET-LU!!

Za osvajanje SVET-LOSTI treba hrabrosti i upornosti.

[social_share show_share_icon="yes"]