in

NA PUTU DO SNOVA SA OBE NOGE NA ZEMLJI

PIŠE: MARTA JOVANOVIĆ, INSTRUKTORKA YOGE

„VEĆA OPASNOST ZA VEĆINU NAS NE LEŽI U TOME DA SVOJ CILJ POSTAVIMO PREVISOKO I DA NE USPEMO, VEĆ DA POSTAVIMO SVOJ CILJ PRENISKO I POSTIGNEMO SVOJ CILJ.”

Mikelanđelo

Jedno poglavlje se završava. Drugo počinje. Hajde da razgovaramo o tome kako da skočimo u nove avanture i prihvatimo završetke sa hrabrošću i gracioznošću. Sloboda i bogatstvo dolaze kada zakoračimo, sa obe noge, na put ka svojim snovima – a ne kada stignemo na odredište. Slušajte, znam da ste ambiciozni i da ste već postavili neke prilično visoke ciljeve za sebe… ili ste možda neko ko se opire postavljanju ciljeva uopšte… Postavljanje ciljeva može uticati na nas i pozitivno i negativno. To je super pozitivno jer vašem mozgu su zapravo potrebni ciljevi koji vas uzbuđuju, inspirišu i osvetljavaju tako da se osećate kao da rastete i napredujete u svom životu ili poslu…

Ali postavljanje ciljeva takođe može da se oseća negativno, jer ako ste poput mene, želite da postignete sve o čemu sanjate u toku kalendarske godine (a još bolje da imate sve sledeće nedelje) i „strpljenje“ nije vaša najviša vrlina.. i često (VEOMA ČESTO) vi ste iscrpljeni! Dakle, može izgledati sigurnije da se uopšte ne postavljaju definisani ciljevi! Ako vam ovo zvuči poznato, ohrabrujem vas da počnete planiranje da nazivate drugim imenom, biti na putu ka svojim snovima. Kako se to radi? Ne postoji savršen recept, počinjete odatle gde ste sad, onakvi kakvi ste sad.

Šta vam treba:

1. Hrabrost da budete iskreni prema sebi u vezi sa idejama i sklonostima koje verovatno već dugo imate.
2. Neke svakodnevne prakse za suočavanje sa strahom i sumnjom u sebe kao na primer joga praksa.
3. Malo vremena za razmišljanje i istraživanje.
4. Podrška da preduzmete akciju od ljudi izvan vašeg uobičajenog kruga prijatelja i porodice.

Oslobodite se vezanosti za svaki uspeh ili neuspeh koji doživite na tom putu, i samo krenite ka napred. Radi se o tome da stupite na put svojih snova. Sa obe noge. Radost, dirljivost i živost ulaze u naše živote kada stupimo na put ka svojim snovima, a ne kada te snove ostvarimo. Ako je vaš san da pokrenete sopstveni kreativni posao, recimo – promena u vašem kvalitetu života, u lakoći vašeg srca, se ne dešava kada to uradite. To se dešava kada zakoračite na put posvećeno, kada date glas i poštovanje snu, i krenete na posao da ga ostvarite.

Moja priča… I tako počinjem svake godine ponovo, polako, koliko god bilo strašno, opet zamišljam kako želim da izgleda moj život iz snova? Ko želim da budem? Šta želim da radim? Ne nisam došla do savršenog krajnjeg stanja. Nisam sigurna da će se to ikada dogoditi. Ali poenta je da sam na putu. Na putu ka svojim snovima. Kako znam da sam na tom putu? Pronašla sam hrabrost da ih zamislim. Izvukla sam ih iz stomaka i izgovorila ih, makar samo sebi. Kažem sebi: ovaj san je vredan mog vremena, moje energije, mog najboljeg truda. Tu sam, čekam te. Na putu sam ka svojim snovima kada održavam viziju živom u svom umu. Vraćam se, iznova i iznova, u zamišljenu budućnost koju želim, i dopuštam toj slici da me vodi.

Radi se o tome da stupite na put svojih snova. Sa obe noge.

Srećno! Namaste, Marta

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PLAN PUTA

PUT NIJE NA NEBU, PUT JE U SRCU