in

Arhitektura ostrva Rügen

TEKST I FOTOGRAFIJE: SAŠA REPIĆ

Početkom leta, posetio sam ostrvo Rügen u Nemačkoj i, tom prilikom, prvi put sam se susreo i sa Baltičkim morem. Poželeo sam da otkrijem nešto novo i nešto što je drugačije od Mediterana.

Iskreno, nisam neko ko voli i uživa u odmoru na plaži, sunčanju, kupanju i noćnim izlascima, pa mi je svežina severa i dnevna svetlost koja traje skoro punih dvadeset časova dobro došla.

Ostrvo Rügen nudi jako lep sadržaj ljubiteljima prirode, istorije, sportova na vodi, pa se čak i poznavaoci geologije mogu sresti sa zanimljivim strukturama tla, a specifičnost koja privlači pažnju je takozvana „Bäderarchitektur“ – graditeljski stil nastao u 19. veku, u odmaralištima na obalama Baltika. Karakteristično za takve građevine, uglavnom vile i hotele, jesu prostrane drvene terase i tremovi, ukrašeni umereno kitnjastim lukovima, a svedeni pod poseban krov. Ono što je takođe odlika takvih fasada i drvenih konstrukcija je svetla, najčešće bela boja, koja je namerno izabrana da bi bila kontrast sivilu velikih gradova, odakle su dolazili turisti pre više od dvesta godina.

Jedno čitavo popodne i naredno jutro sam odvojio za razgledanje vila u mestima Sassnitz, Binz i Sellin, diveći se, pre svega, jednostavnosti tih kuća – iako jako slične, sve su u stvari različite i posebne. Danas, kada je već prošlo nekoliko meseci od tog putovanja, mogu da zaključim da lepota i šarm ostrva Rügen bitiše upravo u njegovoj nenametljivoj arhitekturi.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ONA ŽIVI SVOJ SAN

THE VIVID IMAGINATION