in

NE ZABORAVITE SRCE I UM

PIŠE: RAŠELJKA MARAS, TRENER OSOBNOG RAZVOJA, USUI REIKI, THETA HEALING, BARS PRACTITIONER

Nakon duge zime, svake godine ponovno naša duša poput cvijeća na granama želi da procvjeta. Počnemo se opet buditi iz zimskog sna, pripremati za ulazak u bikinije i odlazak na plažu, mijenjamo jelovnike i radimo generalno čišćenje kuće. No, koliko stvarne pažnje posvetimo svom generalnom čišćenju srca i uma?

Protekla godina posebno je izvukla ovu temu na površinu i pitanje koliko ljudi zapravo razmišljaju o svom mentalnom i emotivnom zdravlju. Koji je to trenutak kada treba početi raditi na sebi i kako znamo što raditi i gdje početi? Nema tu idealnog trenutka, to je svaki onaj koji sami u sebi osjetimo, no vremenski gledano, proljeće je dobro vrijeme za početak pa i generalku. Tijekom zime naše tijelo se uspori, postajemo malo manje aktivni i sve nekako čekamo da zasja prvo proljetno sunce i da se ponovno probudimo. Tijekom zime često ne volimo sebe više nego ljeti, ne vidimo se u ogledalu na isti način, udebljamo se jer – zima je, pa nitko ne vidi koliki smo. Dodamo li tome pandemiju, zatvaranje svih društvenih događanja i rub ludila kojem smo svi izloženi više ili manje – naše tijelo, srce i um trebaju nas više nego ikada.

Najčešći početak nekakvog rada na sebi se odnosi na fizičko tijelo. Krenemo na dijetu, od ponedjeljka počinjemo vježbati – moramo ući u haljinu ili hlače od prošlog ljeta. Ono što treba dodati svake godine, a posebno ove je mentalna i emotivna higijena. Možemo koliko želimo raditi na svom fizičkom tijelu i to je izuzetno važno, no zanemarimo li naše emocije i um, pa i energiju, rezultat koji možemo zvati zdravlje i sreća će izostati. Da bismo bili izbalansirani i sretni, trebamo raditi na svim svojim tijelima, a ne samo fizičkom.

Danas postoje brojna istraživanja koja pokazuju snažnu vezu između fizičkih bolesti i naših misli i emocija. “Ono što misliš, to i jesi” – postalo je stvarno! Kada naš um pokrene misao, a posebno negativnu, emotivni sustav se aktivira i počnemo misao osjećati. Kada naša misao postane aktivna emocija, ona postaje dio našeg svakodnevnog karaktera. Naše osobnosti i onoga što jesmo. Drugim riječima, ako svaki dan sebi kažete “ja to više ne mogu”, “kako sam glup/a”, “ne vrijedim” i slične negativne rečenice i misli, vaš emotivni sustav će to prihvatiti kao istinu. Mozak ne zna razliku između istine i laži. Mozak je dizajniran i stvoren da nas štiti od promjena i jedan je od razloga zašto je svaka promjena teška – mozak nas štiti i brani od promjene, pa makar i od dobre. Nakon što ste sebe uvjerili da ste glupi, nesposobni ili nešto ne možete, vaša sto puta ponovljena laž postaje istina. Ta istina se taloži kroz naše emocije i karakter kao memorija našeg tijela. Kao što mišić pamti da ste prije tri mjeseca vježbali i bili u teretani, tako je zapamtio i da ste glupi ili nesposobni. Nema razlike. Ulaskom u takvu energiju zapečatili ste si sudbinu da ste ovakvi ili onakvi i sami ste povjerovali u ono što govorite. Mijenjati memoriju tijela tada nije lako, ali dobra vijest je da je moguće. Postupak je naravno suprotan onome kako ste došli do tog rezultata, a to je puno brige za sebe, pozitivnih razgovora sa samim sobom, ljubavi prema sebi i izgovaranja afirmacija koje su pozitivne i dobre za vas, tj. suprotne od onoga čega se želite riješiti. Uvjerenja su nešto što donosimo iz obitelji, prijatelja i okruženja, ali ih najčešće i sami sebi nametnemo, pa kasnije ako smo dovoljno osvješćeni krenemo mijenjati.

Proljeće je doba kada nam se općenito energija u tijelu podiže. Zrake sunca dopiru do nas puno snažnije, otkrivamo polagano tijelo od slojeva odjeće i jakni i pokazujemo kožu suncu. Podizanjem vitamina D u našem tijelu utječemo na imunitet, ali i na opće stanje uma i tijela. Osjećamo se ispunjeno energijom i općenito pozitivnije.

Dobar početak rada na sebi i holističkog pristupa svom biću je svakako neka vrsta meditacije. Opuštajuće meditacije su uvijek dobar izbor jer će vas u samo 15 do 20 minuta resetirati i počistiti od nagomilanog stresa i anksioznosti. Naše tijelo, um, emocije su poput boce Coca- Cole ili mineralne vode. Ako ih prejako tresemo, pa krenemo otvarati bocu, najverojatnije će eksplodirati i sav višak se nepovratno izliti van. Nekada je to korisno jer samim tim procesom izađe višak zraka, no to je isto tako i biranje težeg puta. Želite li se riješiti stresa i nervoze na lak i jednostavan način, opuštajuće meditacije su nešto što ćete naprosto obožavati i što će vam promijeniti život. Želite li mijenjati svoje obrasce i memoriju tijela, morat ćete zagrebati malo dublje. Jedan od načina je otići na YouTube i pronaći meditacije Dr. Joe Dispenze koje su upravo usmjerene da mijenjaju memoriju tijela i naše ustaljene obrasce i vjerovanja koji ne služe ničem osim tome da nas blokiraju u rastu i razvoju.

Druga tehnika koja je izuzetno bitna je opraštanje. Prije svega samom sebi, a onda i drugima. Sve se može oprostiti. Oprostiti ne znači dati legitimitet nekome tko vas je povrijedio ili vam učinio nažao (uključujući i samog sebe), već znati donjeti odluku da svoj život želite rasteretiti negativnih emocija i misli. Sjednite u miru sami sa sobom, zatvorite oči i popričajte malo sa sobom ili drugom osobom (doslovno možete vizualizirati tu osobu ili sebe ispred sebe). Oprostite sebi i drugima i rasteretite se ljutnje, tuge, povrijeđenosti, straha i ostalih negativnih emocija koje se također talože u vašem tijelu i izazivaju vam poremećaje, a na kraju i bolesti.

Kreirajte svoju mentalnu kantu za smeće. Kada se osjećate pretovareno mislima, stresom, strahovima, zatvorite oči i zamislite ispred sebe virtualnu kantu za smeće i sve ono čega se želite riješiti, sve što vam više ne služi i staro je i dotrajalo – bacite u smeće. Tim činom odbacivanja starog, otpustiti ćete postepeno emocije koje vas tište, brinu i nisu produktivne, te ćete otvoriti vrata novim, dobrim mislima. Kada ste sve pobacali u kantu za smeće, zatvorite ju i rukama bacite visoko u nebo. Zahvalite se sami sebi i svim učenjima.

Kada ste loše volje, depresivni ili anksiozni, razmišljajte barem 90 sekundi o nečem lijepom, radosnom i pozitivnom. Našem mozgu naime treba otprilike minuta i pol za promjenu stanja svijesti. Ako ste 90 sekundi razmišljali o nečem ružnom, tužnom ili depresivnom, gotovo je sigurno da ćete ostati u tom stanju svijesti naredno vrijeme. Kada želite promijeniti stanje svijesti, razmišljajte suprotno od onoga kako se osjećate i ostanite u tom osjećaju najduže moguće.

Sve ove tehnike mogu se raditi nekoliko puta na dan i sve zajedno ne zahtjevaju duže od pola sata. Je li vam pola sata u danu vrijedno vašeg mentalnog i emotivnog zdravlja?

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

“MAMA, KAKO SI?”

PUT VEČNOG UČENJA