in

MORSKA SIRENA

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IVANA ORLOVIĆ KRANJC I JANEZ KRANJC

Ivana Orlović Kranjc, instruktorka ronilačkog kluba “Svet ronjenja”, model, podvodni fotograf. Njena kancelarija nalazi se na dnu mora. Bavi se ronjenjem 35, a podvodnom fotografijom 15 godina. Živi avanturistički život u skladu sa svojim temperamentom i dušom. Pliva sa ajkulama, krokodilima, ribama, delfinima. Roni i ispod leda, uživa u fotografisanju pod morem. Tamo gde većina žena ne bi nikada ni pomislila da zapliva, a kamoli zaroni, ona svojom jedinstvenom hrabrošću avanturistički reaguje na izazove, koji joj se pružaju u životu ili ih sama stvara. Kreatorka sopstvenog života, svesna od svoje 8 godine da će njen život biti pod vodom, kao prirodno stanište svake morske sirene.

NISI MORSKO DETE, ROĐENA SI U BEOGRADU, DALEKO OD MORA, ALI PRVI KURS RONJENJA ZAVRŠILA SI SA 8 GODINA. DA LI SE SEĆAŠ SVOG PRVOG ZARANJANJA I SLIKA POD VODOM TADA?

Ljubav prema ronjenju na mene je preneo teča. Već tada sam bila izuzetan plivač, jer sam svako leto provodila po dva meseca na moru. Mama je morala da mi vezuje crvenu mašnu na kosu, jer nisam htela od jutra do mraka da izađem iz vode. Tako su me sa plaže posmatrali. Prve treninge sam imala na bazenu Vračar i u to vreme, iako je oprema bila izuzetno skromna, doživela sam jedan od najlepših osećaja u životu. Bestežinsko stanje. Lebdenje. Mehuriće. Jako lako sam savladala osnovne veštine ronjenja i otišla sa svojim klubom KPA Beograd na prvu morsku ekskurziju. E, to je tek bilo za pamćenje…

SVET DUBINA JE SVET SA SVOJIM PRAVILIMA I ŽIVOTOM UNDER THE SEA. PO KOJIM PRAVILIMA SE BOLJE SNALAZIŠ? U KOJEM SISTEMU NAJBOLJE FUNKCIONIŠEŠ?

Voda je moja prirodna sredina. Ona oduzima momentalno sve loše i pretvara u jedno blagostanje. Tu sam svoja. I tu najbolje funkcionišem. Jedini problem nastane kada dođe vreme da se izroni. E, taj deo ne volim. Limitirani smo količinom vazduha, a ja bih uvek još samo malo…

IZJAVILA SI DA ZA TEBE – TAMO GDE PRESTAJE KOPNO, POČINJE ŽIVOT. KAKO IZGLEDA TVOJ RADNI DAN, TJ. ŽIVOT?

Moj radni dan počinje uz laptop i planiranje gde ćemo sledeće roniti. A ukoliko smo već na ronilačkoj lokaciji, šta ćemo pod vodom raditi. Da li ćemo fotkati neku zanimljivu lokaciju kao što su potopljene olupine, pećine, hridi… ili jurimo da slikamo neko određeno morsko biće. Po izlasku iz vode, biraju se fotke, radi se istraživanje šta smo videli pod vodom, pišu se blogovi. Roni se i na suvom i pod vodom.

MORSKI SVET I AJKULE, RIBE, KROKODILI, NEKAKO VIŠE ZASTRAŠUJU, NEGO ŠTO JE DIVOTA SA NJIMA PLIVATI. TVOJA ISKUSTVA GOVORE DRUGAČIJE. KO TI JE MILIJI OD ŽIVOTINJA – MORSKI PAS ILI PAS?

Ja sam luda za ajkulama. Jurim ih po celom svetu. Graciozne, elegantne, zagonetne, a ponekad i opasne. Zahtevaju svoj prostor u moru i da budu poštovane. Mazila sam ih, hranila, uspavljivala, i opet bih.

KAO PODVODNI FOTOGRAF, UŽA SPECIJALNOST TI JE PODVODNI SELFIE. KOLIKO JE ZAISTA TEŠKO URADITI DOBAR SELFIE POD VODOM?

Kada radimo selfie na „suvom“, većina aparata ili telefona nam pruža mogućnost da, pre nego što snimimo sliku, vidimo željeni kadar. U podvodnoj fotografiji to nije moguće. Morate fotku zamisliti u svojoj glavi. Ja sam otišla korak dalje i godinama radim selfije, ali kada je kamera pola u vodi, pola na suvom. To je težak zadatak. Svetlosni uslovi su izuzetno različiti pod vodom i iznad, pa treba sve to uskladiti. Ali kada fotka uspe, rezultati su fenomenalni!

U POSLEDNJE VREME, NA DNU MORA, U PESKU, MEDITIRAŠ. TAMO GDE NEMA BUKE, GDE MORE PRIČA NEKU SVOJU PRIČU, ČUJEŠ SEBE NAJSNAŽNIJE. KADA SE ZAGLEDAŠ DUBOKO U SEBE, KOGA VIDIŠ TADA?

Kada zaronite, uđete u jednu totalnu drugu dimenziju. Ne može da vam zazvoni telefon, niko vam ne svira na semaforu, ne čujete milion glasova koji vas okružuju. U početku, imate utisak da ste zaronili u svet tišine. Zatvorite oči i tada slušate more kako vam priča. Talase koji se odbijaju o neku daleku obalu, kamenje koje zvecka pomerajući se…

DA LI JE NEKO MORE OSTALO NEOTKRIVENO ZA TEBE?

Iako ronim preko cele godine, ima još puno mora, okeana, reka i jezera da otkrijem. Svake godine ubacim u svoj raspored po nekoliko novih destinacija, ali nažalost trebalo bi mi bar tri života da sve preronim.

EKSTREMNIM DELOM SPORTA U RONJENJU PODRAZUMEVA SE RONJENJE POD LEDOM. OPASNO, LEPO, PREHLADNO, IZAZOVNO?

Kada se Ada zaledila, zaronila sam u venčanici. Taj projekat smo radili za National Geographic Serbia, čiji smo saradnici već dugi niz godina. Nažalost, Ada se zaledi tek svakih 4-5 godina, pa svake godine idemo u Austriju da ronimo pod ledom. Trenirala sam za ovaj poduhvat nekoliko dana, pripremajući svoje telo i um na ovako zahtevan zaron. Uz mene je sve vreme bila doktorka Vesna Nagulj, koja je vodila računa o mom psihofizičkom stanju. Prvih nekoliko dana mi je bilo izuzetno teško. Poslednja dva dana sam se već navikla i na samom snimanju sam baš uživala. Htela sam da ostanem još u vodi, ali su me izbacili napolje, jer sam inače jako zimogrožljiva i plašili su se da ne dobijem ozbiljnu hipotermiju. Temperatura vode je bila svega dva stepena.

KAKO BI NAZVALA SVOJ ŽIVOT – „PODVODNA AVANTURA“, „MORSKA SIRENA U MORIMA SVETA“, „ŽIVIM SEBE“ ILI…?

Definitivno „Podvodna avantura“!

TEMA OKTOBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV E(GO) – OSLOBODI SE EGA. EGO JE OTIŠAO, A TI OSTALA SA PRAVIM VREDNOSTIMA.

Na dnu mora, ima toliko lepih stvari da upoznate i doživite da svako od nas svoj EGO ostavi u kući.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

МЕСЕЦ И ЗОДИЈАК

PR MENADŽER 21. VEKA