in

MOJA PRIJATELJICA: LADA ILIĆ

PIŠE : IVANA MARTIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

Ladu Ilić poznajem od 2002. godine kada smo počele da radimo u prvoj stranoj izdavačkoj kući u Srbiji, nemačkoj Burdi. I kako slučaj ne postoji, već za sve ima razlog, tako je s velikim razlogom urednički posao povezao Ladu i mene. Samo toliko bilo je dovoljno da počne duboko i iskreno žensko prijateljstvo!

Ako bih kratko morala da je opišem, rekla bih da je Lada celovita osoba sa mnogo kvaliteta: čistota njene ličnosti je njena moralna kategorija, a smisao za lepotu obasjava nju i njen život kao zlatna kruna. Čednost deteta je njena nečujna zaštita. Ona kroz život ide putanjom svoga srca, urođenom mudrošću, nepogrešivom intuicijom, nesebično pružajući ljubav i lepotu. Čineći drugima život lepšim, ona sama biva lepša! Modernim jezikom reklo bi se ostvarena žena: njen dom je topao i lep, a njena porodica okruženje u kojem volim da budem, jer je istinito i pravo.

Snaga i beskrajno strpljenje bili su joj dovoljni da u svom životu radi nekoliko poslova: diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i gotovo ceo svoj radni vek posvećena je pisanoj reči. Paralelno uz to ide i ugostiteljstvo, vodila je 25 godina jednu od najlepših kafana na Adi. Međutim, ima ona jednu ljubav koja se, kao i sve prave ljubavi, provlači kroz čitav život – enterijer. Godinama, Lada s vremena na vreme nekome renovira ili uredi stan, a sada je to njena osnovna životna delatnost i radost.

Jednom, kada sam je pitala kakvi su njeni gosti u kafani, dala mi je jednostavan odgovor: „Gosti su uvek onakvi kakav je vlasnik.“ E, sada ja mogu da kažem da su njeni enterijeri ogledalo njene ličnosti: nepretenciozni, topli, harmonični i udobni, aristokratski odmereni, francuski šarmantni i u svojim odnosima detalja i celine – jedinstveni. Ono što zamisli, Lada nađe, ono što ne nađe, ona stvori. Nije joj problem da dođe do zaboravljene radionice abažura, da pređe kilometre i potraži stolara koji je mađioničar, jer sledeći svoje ideje, ona sledi svoj put lepote. Ima rešenje za sve, ona je jedinica mere za optimizam!

Njoj ništa nije teško, njeni koraci su lagani, ženstveni i tihi, a svakoj nepravdi i težem kamenu se nasmeje, jer zna da je čistota njene duše njen nevidljivi štit od kog će se sve odbiti i odleteti u etar u kom će nestati. Sam život je njen smisao, u svakom trenutku i na svakom mestu ona je nepokolebljivo svoja, a oko nje oni koje svojim aršinima vrednosti i lepote bira. Imati Ladu za prijateljicu je privilegija!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

A-TÓL Z-IG

DAMA SA TUFNICAMA – VITILIGO – NJEN ZAŠTITNI ZNAK