in

MOST DO SRCA

PIŠE: DRAGANA STOJIĆ
FOTO: MIA MEDAKOVIĆ

Pre par godina, na moj predlog da posluša mudrost svog srca pre nego li donese sebi važnu odluku Milena me je pitala: „Dragana, zar nije kasno je da sad postanem mudra?“.

„Ne“-rekoh, „Mudrost nije vezana za starost, već za znanje, primeni svoje znanje o sebi, koristi svoje iskustvo, pitaj svoje srce.

Pogledala me je zbunjeno.

U tom trenutku ona je inženjer, jak intelekt, gradi mostove, po njenom znanju dva i dva su uvek četiri i šta tu ima srce da se pita. Za odluke upotrebljava racio. Mozak joj radi sto na sat. Crno je crno, belo je belo. Tačka. Poslovne odluke donosi brzo i jasno, muški, reklo bi se.

Milena je stvarno bila dobra u svom poslu, na njeno znanje mogle su se oslanjati sve njene kolege, ali ne njen partner, deca su joj bili dobri djaci, ali nedostatak majčinske nežnosti sve više je postajao jasan. Vreme joj je bežalo i tada je osetila da medalje koje dobija na poslu imaju i svoju drugu stranu. Nestalo je Radosti u porodici.

I potražila je pomoć…

Njeni sagrađeni mostovi stajali su stabilno ali joj se život urušavao.

Jer život nije matematički zadatak, nije putanja od tačke A do tačke B. Milena je nepogrešivo znala gde je težište svakog mosta ali izgubila je vrmenom svoje sopstveno težište i oslonac. Projekti su se nizali, ali je zaboravila da je ona najvažniji projekat u svom životu. Nedostajao joj je unutrašnji mir. A za napuštanje nemira bilo joj je potreban pogled kroz sopstveno srce. Videti srcem bilo joj je nepoznato jer je značilo postati dobar prema sebi i vratiti Ženu u sebi.

Milena je zaboravila da je ona ipak Žena kojoj je potrebno da pre svih projekata bude dobra prema sebi. Biti dobar prema sebi značilo bi imati znanje o sebi. Znanje ko si, šta ustvari želiš od života, gde si krenuo i gde želiš da stigneš i koja je cena koju za to je potrebno da platiš. Znanje kako se osećaš, i kako želiš da se osećaš. Došlo je vreme da uči o sebi, da zaviri u svoje srce, da uspori, da razmisli, da bolje vidi. Tek primenom tog znanja mogla je da izgradi najvažniji most, most ka samoj sebi.

Život nam se urušava kada smo sebi važni samo na jednom polju, kada ne vidimo srcem već umom, kada nam je potrebna potvrda drugih da bismo videli spostvenu vrednost, kada zanemarujemo svoju unutrašnjost, kada ne preuzimamo odgovornost za sebe. Kada nema ljubavi u nama za nas, srce nam je slepo. Slepo da vidi da se udaljava od porodice, slepo da vidi da je život kratak, da deca rastu s prazninom majčinske podrške.

Mudrost počinje kada poželimo da postanemo još bolji prema sebi. Pitala sam Milenu kakva osoba želi biti. Želela da se sama bolje oseća, da bude bolji partner i bolji roditelj, ali to nije mogla postati i dok je zanemarivala sebe.

A za to joj je bila potrebna samospoznaja, saosećajnost, zahvalnost, odgovornost, lep­ota postojanja, smirenost, dostojanstvenost, nežnost, lekovitost i još mnogo toga što bi sve moglo stati u mudost srca. Mi smo često odgovorni prema poslu ali nismo često odgovorni prema sebi.

Osetiti da si bezbedan u ljubavi.

Svi odgovori su u ljubavi.

Zato je potrebno da budemo Ljubav.

To je mudra odluka. Koristiti mudrost srca značilo bi postati heroj svog života, na ne žrtva. Naš život nije ispunjen kada izgleda da je sve oko nas dobro, već je ispunjen život kada se mi dobro u njemu osećamo. Zbog sebe. Ne zato što su nam drugi dali dozvolu za to, već kada damo dozvolu dali sami sebi. Ispunjavati svoje potrebe znači odsustvo anksioznosti, a za­dovoljavati potrebe drugih, a zanemarivati sebe, može baš tamo da nas odvede. Pratiti mudrost srca nije popravljati samog sebe, već početi voditi računa o sebi, o svojim odlukama, o zdravim navikama, o svojim osećanjima.

O osećanjima onih koji nas vole. O mislima koje donose dobro. Mudrost srca nije da radimo samo ono što nas čini srećnima: imamo veliki obrok, jedemo najbolju čokoladu, vozimo automobil svojih snova, leškarimo u kući na obali, da nas voli idealni part­ner, ili da sagradimo najveću građevinu, već nas čini srećnima stvarati život u kome imaš svoj mir.

U kome ipak ne zanemaruješ ni sebe ni druge. Mudrost srca je svesno graditi život od koga ne trebate da bežite u maštu od očekivanja. Pogledati i prihvatiti svoje neuspehe, što nije nimalo lako. Za Milenu je bilo važno da preuzme odgovornost za trenutak u kome se našla, da angažuje sve svoje unutrašnje snage i menja sve što je držalo u mestu i u osećaju neuspešnosti sebe. Mudrost srca začilo je razviti veliku veru u sebe, i u događaje koje život donosi sa sobom i koji nam se često ne sviđaju. Jer nam je mudrost najpotrebnija za pravu reakciju na takve događaje. Iz mudrosti srca shvatila je da njen posao nije ona, već da je ona radostan život koji želi da živi. Mudrost žene je da dopusti ženi u sebi da bude žena. Odvažna, izuzetna, autentična, sveža, sabrana, nežna, ženstvana, snalažljiva, entuzijastična, čistotom okupana. U raz­vijenoj bliskosti prema onima koji su joj važni I ne podrazumeva­ju se. Nekada je dobro da žena sebe vidi I očima muškarca koji je voli. Mudrost srca je biti Žena, a dobar čovek. Prema sebi. Tako je Milena napravila najvažniji most, ka sebi samoj.

Na njemu je ponovo zagrlila svoju porodicu.

Iz srca.

ŠTA MISLITE?

AKO IMAŠ KNOW HOW I KNOW „WOW“

MUDRO TUMAČENJE EMOCIJA