in

MAGIJA ODEVANJA

PIŠE: MAJA A. KUZMANOVIĆ

FOTOGRAFIJE: MIA VUJOŠEVIĆ, ĐURĐICA VALI GAJIĆ

Moć ljubavi nas uvek inspiriše i oblačimo se iz srca. Zar nismo najbolje i najlepše obučeni kada smo zaljubljeni, kada volimo, kako nas to dobro inspiriše za modu!

Odevati se iz srca za mene znači slediti sopstveni osećaj za lepo i ono što mi prija. Ono je usko povezano sa ugađanjem, oslobađanjem, kreativnošću, izražavanjem… To je moj svakodnevni ritual koji me raduje, i moram da priznam, ponekad iznenađuje. Odevanje nikada ne planiram unapred. Radije puštam da me vodi osećaj i prilika za koju se spremam. Kada govorimo o odevanju, ali i ponašanju uopšte, o svemu što nas karakteriše, uvek kažem da je važno imati stil, jer to je ono što nas razlikuje, udaljava ili spaja. To su detalji, izbor materijala, nijanse u bojama, nešto staro, nešto novo, nešto skupo, nešto ne, način na koji nešto nosimo, kršenje pravila… A odabir svega toga je stil. Lični pečat, sposobnost da se izrazimo i da kažemo toliko toga bez i jedne jedine reči. Moda je prolaznog karaktera, kratkotrajna, na nju gledam kao na fast food. Povremeno prija, ali ostavlja dugotrajne posledice ako se prečesto konzumira. Zato mi je važno da budem dosledna sebi i sopstvenom stilu.
Za odevanje je, kao i za sve drugo na šta obraćam pažnju, potrebno uložiti vreme. Vreme za kupovinu, odabir, isprobavanje, pa predomišljanje, prevazilaženje sopstvenih granica… Zato mislim da detaljan vodič za to šta nam je u stvari svima neophodno u ormanu može da nas oslobodi bespotrebnih dilema i spase nešto dragocenog vremena.

Moj spisak je duži, ali gradila sam ga godinama, svaki put sve spremnija da osluškujem svoj ritam. Kao što se formira ukus za muziku, štivo, film, tako se formirao i moj ukus za odevanje. To je proces kroz koji prolazi svaka od nas, od malena, pa doveka. Ja u njemu još uvek uživam, spremna da sa osmehom prigrlim sve ono što me tek čeka.

Krenuću od obuće, ona je svakako ljubav mnogih žena, onaj šlag na torti koji svi slatko oblizujemo s usana, ona je glavni sastojak i tajna dobrih odevnih kombinacija.

Zato uvek imam pažljivo odabrane baletanke, mokasine, patike, sandale, crne potpetice i visoke čizme. Ova obuća pokriva bilo šta što sam zamislila da obučem.

Detalji su neizostavni deo mog odevanja i njih prve primetim na nekome.

U mom ormaru, uvek se nađu dobra svilena marama, šal, naočare, slamnati šešir, kišobran, hulahop, kožna tašna, večernja mala torba i jedna za svakodnevne potrebe, u koju stane sve ono za šta ste mislili da je nemoguće, tanki kaiš u boji, širi kožni kaiš, čipkani veš, crni bikini, dijamantske i biserne minduše, biserna ogrlica, upadljivi prsten i sat.

Topova ima raznih vrsta, ali evo nekoliko komada sa kojima nema greške.

Džemper od kašmira na V izrez, kardigan od kašmira, klasična majica kratkog rukava, obična jednobojna majica dugog rukava, top na pruge (otvorenih ramena), klasična pamučna košulja, tunika, svilena bluza, majica sa kragnom, dugački kardigan bez kopčanja, obična majica na bretele i svilena majica na bretele.

Pantalone koje će ispratiti sve moje potrebe su džins, crne cigaret pantalone, pantalone opuštenijeg kroja u zemljanim tonovima i pidžama na pruge.

Suknje i haljine su mi omiljeni komadi odeće. Za mene je klasika mala crna haljina i to nije mit. Uvek imam i jednu razigranu dnevnu haljinu, košulja-haljinu, suknju A linije ili zvona, vunenu usku i pamučnu kratku suknju.

Spisak jakni sam svela na svega nekoliko komada. Na vešalici se uvek nadu trenč mantil, vuneni kaput, teksas jakna i teget vuneni blejzer.

I za kraj, da pomenem, da sve drage dame koje imaju stila i vole da ponesu unikatnu i originalnu odeću na sebi, pogledaju moju novu Sugar by Maja kolekciju u Ateljeu Petlja, Višnjićeva 4, na Dorćolu. U pitanju su ručno rađeni komadi odeće u boho stilu. U pitanju je čista ljubav i magija stvaranja!

ŠTA MISLITE?

ONA VEZE SVOJU PRIČU

MOĆ LJUBAVI -Ljubav na tanjiru