in

MOĆ LJUBAVI -Ljubav na tanjiru

PIŠE: VERICA ĐOKIĆ, NUTRICIONISTA INTEGRATIVNE MEDICINE

FOTOGRAFIJA: PRIVATNA ARHIVA

„Jednom prilikom, mudri lekar je rekao: Najbolji lekovi za ljude su brižnost i ljubav. Neko je upitao: A šta ako ne deluju? Osmehnuo se i odgovorio: Povećajte dozu.“

U poslu se svakodnevno susrećem sa ljudima koji žele da nešto smanje – kilažu, obim, stres. Nije se još dogodilo da je neko poželeo da ishranom poveća bilo šta osim mišićne mase. Čak ni nešto tako važno kao što je ljubav prema sebi. Pa ipak, svi dobiju baš to – jer to je suština.

Naše telo uvek je refleksija onoga koliko sebe cenimo, šta sebi želimo, kako sebe doživljavamo. Savršeni je pokazatelj kako se osećamo u nekoj životnoj fazi i koliko smo generalno zadovoljni sobom i načinom na koji smo kreirali svoj svet. I zato je veoma važno da svoje telo gledamo mudrijim očima. Važno je da osvestimo šta je to što bi zaista trebalo da promenimo u sebi, da bi naše telo izgledalo drugačije.

Tu je ključ motivacije. I ključ uspeha.

Promena načina ishrane ne bi smela da bude izolovani proces, poseban segment na kojem želimo da poradimo. Uloga hrane je mnogo bitnija, mnogo suštinskija. Ona ima moć da menja naša viđenja, doživljaje i osećaje prema sebi i svetu. Da nam obezbedi stabilan i zdrav nivo energije koja će omogućiti realizaciju svih naših potencijala.Tu je da u našem organizmu uspostavi osećaj izvesnosti i pouzdanosti. Da umiri energetske uspone i padove i poseje mir.

Ishrana je deo karaktera, crta ličnosti, lični stav! Pozitivna činjenica koju gajimo o sebi. Osnova za sve tople emocije koje o sebi treba da pothranimo.

Polaziše svake ishrane je uvek žarište u našoj ličnosti koje je poremetilo naš mir i reflektovalo se na telu. Cilj svake ishrane jeste viši nivo ljubavi: prema sebi, ka drugima, ka uzvišenim vrednostima. Površni pristup kilogramima ne daje nam ništa značajno, niti dalekosežno. Čitanje dijeta sa papira i sterilna primena na svoje telo isto je kao kada bismo se jedno jutro probudili i rekli  – ja sam od danas sportski tip. Možemo mi početi da nosimo sportsku odeću, da pasionirano navijamo i posećujemo utakmice, ali smo i dalje ostali isti „mi“, samo sa novim manirima u oblačenju i provođenju slobodnog vremena. Dakle, kao što ne možemo nalepiti, nakalemiti neke suštinske stvari o sebi – ne bismo to trebali raditi ni sa raznim načinima ishrane. Takvi šabloni nas ne vode prema sebi , naprotiv – tako idemo u sasvim suprotnom smeru.

Jedini univerzalni recept za idealnu ishranu svakog od nas je u tome da ona mora korenspodirati sa karakterom, tipom ličnosti i metabolizma, afinitetima nepca, emocijama. Treba da „legne“ u život svakoga od nas kao stopalo u dobre cipele – da bude udobna, funkcionalna, ne sme da steže, žulja, niti daje suviše praznog prostora. I svakako – da bude lepo i poželjno skrojena. Ovoga puta konci su u našim rukama i treba ih koristiti pažljivo i mudro. Ako nismo sigurni u kom smeru da idemo, postoji jedan put večitih vrednosti, a to je umerenost. Jer nema ishrane bolje od umerene i čoveka koji je – baš takav. 
RECEPT: SOK ZA LJUBAV

  • 1 šolja jagoda
  • ½ sveže cvekle
  • ½ crveni grejp
  • 0,5 cm đumbira

Sastojke promešati u blenderu ili sokovniku. Dekorisati listom divlje nane i služiti uz izjavu ljubavi.

Jedan od načina da sebi izjavimo ljubav svakoga dana jeste da ujutru iskonzumiramo sledeći napitak:

-1 dl tople vode

-1/2 limuna isceđenog u sok

-1/2 kašičice kurkume

-list nane.

Na ovakav način razbuđujemo sva naša čula, raspaljujemo probavne vatre i podstičemo detoksikacione procese.

Način upotrebe: uz osmeh

Jedan od obroka kojim možemo pomaziti svoj organizam treba da obiluje životnom energijom, vlaknima i vitaminima, bez suviše termičke obrade i teških preliva. Treba da bude nešto nalik…:

RUBIN LOSOS SALATA

Sastojci:

-80 gr dimljenog lososa,

-1/2 glavica ajsberg salate

– 1 šoljica rukole

– 1/2 kuvane cvekle

– 1 /2 šargarepe

– 3 kriške crvenog grejpa

-1 kriška limuna isceđena u sok

– 3 kašike maslinovog ulja

Priprema: Na dno posude položimo iseckanu ajsberg salatu. Narendamo cveklu i šargarepu. Pridružimo iscepkane listiće lososa i crveni grejp isečen na sitne kockice. Na kraju poprskamo maslinovim uljem, limunom i na vrh dodamo malo rukole.

Način upotrebe: dva puta nedeljno uz blagu muziku.

 

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MAGIJA ODEVANJA

LJUBAV U VAZDUHU