in

KVARNER NOVI BISER JADRANA

PIŠE: IVA ČEPIĆ
FOTOGRAFIJE: DAJANA ŠVRAKA MILUTINOVIĆ

KVARNER- NOVI BISER JADRANA, IDEALAN ZA AKTIVAN ODMOR I OBILAZAK LOKALNIH VINOGRADA I VINARIJA, KAO I SJAJNE GA­STRONOMSKE PONUDE

NAJVEĆI MORSKI ZALIV HRVATSKOG DELA JADRANA. DESTINACIJA ZA ODMOR OPU­ŠTANJE I ZABAVU. SPOJ MORA I PLANINA NA MALOM PROSTORU, ZA SAMO JEDAN DAN MOŽETE PLOVITI BRODOM, KUPATI SE U MORU I UŽIVATI U HLADOVINI ŠUM­SKOG DRVEĆA. U KVARNERU MOŽETE PRI­SUSTVOVATI RAZNIM MANIFESTACIJAMA, KULTURNIM PRIREDBAMA I FESTIVALIMA.

RIJEKA – GRAD KOJI ŽIVI RAZLIČITOSTI

Rijeka je spona centralne i jugoistočne Europe. Lučki grad je mešavina srednjovekovne tvrđave, velelepnih palata iz doba Austrougarske, pijace u stilu secesije, trgova sličnih onima u Italiji, socijalističkih novogradnji i napuštenih fabrika koje čeznu da se probude iz sna.

Do Prvog svetskog rata je Rijeka pripada­la Habsburškoj monarhiji, od 1924. do 1945. je veći deo grada pripadao Italiji. Usledilo je razdoblje Jugoslavije u kojoj je Rijeka uzdignu­ta u uzoran grad sa brodogradilištima, rafineri­jom i fabrikama.

Broj stanovnika se popeo sa 25.000 na 200.000, ali po raspadu Jugoslavije su mnoge firme za­tvorile svoja vrata, a njihovi pogoni su se pret­vorili u pozornicu apokalipse. Mnogi su ostali bez posla, ostale su tek uslužne delatnosti – ili opcija da se ode trbuhom za kruhom. Danas u Rijeci živi još 130.000 ljudi.

Otvoren, tolerantan i multikulturan. Kulturna po­zornica Rijeke privlači mnoge slobodne umetni­ke i ljubitelje slobode. Rijeka je oduvek bila na glasu kao progresivan grad.

„Luka različitosti“ je parola koju je Rijeka uzela za svoje predsedavanje evropskom kulturom. Luka kao vrata u svet kroz koja su došle mnoge nacionalnosti, kulture i vere. Svi oni čine Rijeku posebnim gradom: u konzervativnoj Hrvatskoj je Rijeka tolerantnija, otvorenija i slobodnija.

Za ljubitelje aktivnog turizma i biciklizma pos­toji mobilna aplikacija Bike Rijeka koja objed­injava četrdesetak biciklističkih staza koje se protežu kroz osam gradova i opština Riječkog prstena: Rijeku, Kastav, Klanu, Viškovo, Jelen­je, Čavle, Kostrenu i Bakar. Najveća je pažnja posvećena prikazu staza i navigacija po njima, a staze se mogu birati po težini ili jednostavno prema lokaciji na karti.

OPATIJA – GRAD MIRA, OPUŠTENOSTI, ZELENILA I VAZDUHA KOJI LEČI

Opatija ili kako je nazivaju „Kraljica Jadrana“ postala je popularna turistička destinacija zah­valjujući bogatoj istoriji i jedinstvenoj lepoti. Prvi hoteli na Jadranu bili su sagrađeni upravo u Opatiji, u gradu na obali gde tradicija turiz­ma traje više od 170 godina. Sa svojom blag­om mediteranskom klimom, koja nastaje kao kombinacija uticaja sa mora i šumovite planine Učka koja se nalazi u zaleđu mesta, Opatija se takođe razvila i kao wellness i spa destinaci­ja, ali je pre svega prepoznatljiva kao odlična destinacija za letovanje. Poznata promenada Lungomare, duga 12 km, pruža pogled na kvar­nerski zaliv i predstavlja zaštitni znak Opatije.

Okružena raskošnim parkovima i obiljem zele­nila, Opatija je idealna destinacija za ljubitelje prirode, čistog mora i luksuznih hotela.

VRBNIK, OTOK KRK – DREVNI GRADIĆ INSPIRATIVNE LEPOTE I VINSKE BAŠTINE

Kada uđete u gnezdo Vrbnika, njegovih starih kuća i počnete istraživati krivudavim smerom njegovih uskih ulica, otići ćete stotine godina unazad kroz vreme, a da toga uopšte nećete biti svesni.

U Vrbniku se živi od ploda zemlje, vinova loza hrani Vrbnik. U vrbničkom polju, na nešto više od 100 hektara površine, godišnje se proizvede preko 120 vagona grožđa žlahtine koja se pre­rađuje u čuveno suvo belo vino, penušce i des­tilate. Vrbnička žlahtina je poznata autohtona sorta otoka Krka specifična po tome što uspe­va jedino u Vrbničkom polju.

Vino je svetložute do slamnatožute boje, nežne je arome i finog specifičnog ukusa. Žlahtina na­jbolje ide uz ovčji sir, sve vrste ribe i morskih specijaliteta. Okrenutost stanovnika Vrbnika prema težačkom načinu života i radu u polju, Vrbnik nije učinila izrazito turističkim mestom, već ga je oblikovala kao izletničko odredište u koje mora svratiti baš svaki posetilac otoka Krk da bi probao žlahtinu zajedno s drugim gas­tronomskim specijalitetima otoka.

CRIKVENICA – MALA SIMPATIČNA TAJNA KVARNERA

Vežbališta na području Rivijere Crikvenice nala­ze se na vrlo atraktivnim lokacijama uz samo more. Na raspolaganju stoje svima željnima rekreacije i opuštanja na čistom morskom vazduhu. Tokom letnjih meseci možete savrše­no izbalansirati i odmor na plaži, ali i uživanje u sportskim aktivnostima. Jutarnje trčanje, istraživanje brežuljkastog terena, vožnja bicik­lom, popodnevna zabava uz grupne sportove na kopnu ili moru, istraživanje podmorja s pro­fesionalcima i grupni ribolov su samo neke od aktivnosti u bogatom sportskom sadržaju Crikvenice.

Neodoljivi mirisi i ukusi Mediterana, večna igra slatkog, kiselog i slanog stopljena s domaćom kapljicom žlahtine iz Vinodola. Ovako bismo najkraće opisali gastro putovanje Rivijerom Crikvenicom. Jednostavnost izvorne kuhinje izmamiće osmeh na lice i zahtevnijim gurm­anima. Standardni riblji i mesni specijaliteti pripremljeni na razne načine, jela za ljubitelje vegetarijanske kuhinje, brze hrane i sladokusce samo su jedan deo raznovrsne gastro lepeze. Drugi, nešto posebniji, rezerviran je za tradicio­nalna jela.

ŠTA MISLITE?

VELIKO LETNJE RAZIGRAVANJE

LAGANO ZELENO