in

VELIKO LETNJE RAZIGRAVANJE

NAPISALA: MAJA PAKIĆ
IG: @PRANA.MAJA
FOTOGRAFIJE: ANĐELA PETROVIĆ I LUKA CAKO

Koliko vitalno se osećate u sadašnjem trenut­ku?

Šta određuje koliko smo mladi ili stari, broj naših godina ili naš osećaj vitalnosti?

Da li je mladost vremenski period od puberteta do tridesete godine ili mladost nosimo u srcu?

Moje unutrašnje biće ne rezonuje sa linearnim konceptom mladosti. Nije mladost neka ravna linija od tačke A do tačke B, mladost je fluidna igra energije. Samim tim je sasvim jasno da starimo zato što prestanemo da se igramo, kao što je mudro opisao Džordž Bernard Šo.

Zašto smo prestali da se igramo? Zato što smo zaboravili. Zaboravili smo da je život blagoslov. Zaboravili smo i da je naša sveta dužnost upravo da slavimo život. Ljudi su izgleda vrlo zaboravna bića. Nego, da se podsetimo kako se slavi život? Osmehom, pesmom, igrom, kreativnom zabavom, a pre svega ljubavlju, radošću, dobrotom i lepotom… Život se slavi vrlinom. Život se slavi bezbrižnošću. Život se slavi mirom i poverenjem.

Negovanje mladalačke enegije je negovanje vitalnosti. Kada ignorišemo svoju intuiciju i svoje unutrašnje dete mi jednostavno ne dozvoljavamo sebi da se igramo i postajemo previše ozbiljni, toliko ozbiljni da ne primećujemo da lagano umiremo, kao što sjajno piše Marta Medeiros:

Lagano umire onaj koji je pretvoren u roba navika i postavlja sebi svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne menja rutinu, onaj koji se ne usuđuje da obuče novu boju i ne priča s onima koje ne poznaje… Lagano umire onaj koji ne menja život kad nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavlju, onaj koji ne želi da se odrekne svoje sigurnosti radi nesigurnosti i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji neće dozvoliti sebi ni jednom u životu da pobegne od smislenih saveta… Živi danas, učini danas, rizikuj danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi da budeš srećan!

Svi smo rasli i razvijali se i učili kroz igru. Čovek se kroz igru unapređuje, nadograđuje, istražu­je… Sva naša istraživanja su istraživanja života i to što više nismo deca ne znači da ne možemo i sada da istražujemo kroz igru. Naprotiv, igra raduje naš duh i uzemljuje nas u našoj pravoj prirodi. Igra je most od ega do samospoznaje.

Tako je te neobične 2020. godine nastala i beo­gradska holistička oaza Yoga Bašta – iz spon­tane želje da se poigramo sa nametnutim bri­gama i strahovima, da pretvorimo izolaciju u zajedništvo, da izađemo iz strepnje i uđemo u bezbrižnost. Kao što sam svoj Prana studio za individualne seanse i tretmane osnovala sa žel­jom da kreiram mesto bezbednih transformaci­ja, tako sam i koncept Yoga Bašte utemeljila na principima kreativnosti, povezanosti i lakoće.

Ako i dalje mislite da je bezbrižnost rezervisana samo za decu i da je mladost samo za dvade­setogodišnjake, možete da odahnete jer niste u pravu. Udahnite duboko i sa izdahom kažite naglas: Život me voli i želi da se više zabavljam i da spoznajem sebe kroz igru.

Ali kako da se igram u ovim godinama, to će delovati neozbiljno i nezrelo, možda vam šapuće unutrašnji kritičar, ali… Nije nezrelo negovati bezbrižnost. Nezrelo je zanemarivati svoje unutrašnje biće. Nezrelo je uskraćivati sebi pravo na igru.

Važno je da osvestimo i da nije svaka igra neozbiljna, kao što zdrava hrana ne mora da bude neukusna, a meditacija ne mora da bude ni naporna ni dosadna. Stereotipi i predrasude nisu urođeni nego stečeni, bolje rečeno nesvesno usvojeni, ali se mi često toliko identifikujemo sa njima da ih prihvatamo kao apsolutnu istinu, ne videći da su u pitanju netačna i zastarela uverenja koja treba promeniti. Počnimo tako što ćemo ponovo dati sebi pravo da se igramo i da istražujemo svoje telo, um i duh kroz igru, kroz humor, kroz pokret.

Lako je to reći, ali kako da se igram u ovim uslovima, u opštoj nestabilnosti i nadolazećem talasu svetske ekonomske krize, to je besmisleno i neodgovorno i nemam vremena za to, nastavlja unutrašnji kritičar da brani svoj stav. Međutim, takvi izgovori su samo iluzije ega, unutrašnja ograničenja kreirana iz straha. Nemamo vremena za igru, ali imamo vremena za brigu, a da li će briga poboljšati naše raspoloženje? Neće. Ali igra hoće. Kao što kaže moj dragi prijatelj, duhovni učitelj Nithya Shanti: Opustite se, ništa nije pod kontrolom! Činjenica je da je budućnost uvek neizvesna i da se iz života niko nije izvukao živ. Da li zbog toga treba da očajavamo? Naravno da ne, nego da naučimo da se oslonimo na činjenicu da je neizvesnost sastavni deo života. Prihvati nepromenljivo, promeni neprihvatljivo i daj sebi dozvolu da se opustiš.

Uostalom, sasvim je prirodno da se polje igre menja kroz sazrevanje i da sa godinama otkrivamo nove načine zabave, recimo moj tata je po odlasku u penziju počeo da igra folklor, a mama uživa u stvaranju autentičnih cvetnih i baštenskih aranžmana. A kada ste vi poslednji put đuskali ili napravili nešto kreativno sopstvenim rukama? Nadam se da uviđate da nije do vremena ni do globalne situacije nego do ličnog izbora. Vratimo igru na listu prioriteta!

Kako se igramo u Yoga Bašti?

Slavimo Život kroz razigravanje vrlina, u zagrljaju prirode, a u Beogradu, ušuškani u hladovini i okruženi cvrkutom ptica i nežnim letnjim mirisima četinara. U ovom božanstvenom ambijentu lako je opustiti se i krenuti na unutrašnje putovanje u dubine svog bića. Zaista je zabavno i oplemenjujuće kad se zagledate duboko u sebe i iza svih strahova, nesigurnosti i briga osetite ljubav prema Životu! Tako je lepo skinuti maske ega i biti slobodan! Tako je zabavno biti hrabar i preuzeti odgovornost za sopstveno raspoloženje!

Radionice, seanse i ceremonije u Yoga Bašti su iskustvene a primenljive, intenzivne a opuštajuće, edukativne a zabavne, meditativne a kreativne. Kreirane su za oslobađanje naše prave prirode: otpuštamo destruktivne misli i emocije i uzemljujemo se u središtu srca, usklađujemo se sa Ritmom Života u nama i oko nas. U ovom procesu učimo i da se nasmejemo svojim brigama i da sa dozom humora posmatramo svoje probleme, odnosno da dozvolimo sebi istinsku rasterećenost i duboko poverenje u Život. Postoje različiti načini za dostizanje ovog stanja, nekom više prija individualni rad a nekom rad u grupi, neko uživa u plesnoj meditaciji a neko bi radije na tretman meditativne homeopatije… Pratite svoj osećaj i birajte načine, terapeute i procese koji rezonuju sa vašim unutrašnjim bićem. Tokom leta u Yoga Bašti igru podstičemo kroz individualne i grupne seanse meditacije, meditativne i svetlosne kolorterapije, homeopatske tretmane, intuitivni proces igre transformacije za parove i pojedince, kao i japanske energetske vežbe, čajne ceremonije, gong kupke… Sredinom jula plešemo pod mesečinom, a krajem jula predstavljam svoju metodologiju za oslobađanje iskonske ženske prirode.

Full Moon Holistic Party – sreda, 13. jul

Holistička zabava u vreme punog meseca: povezujemo se sa unutrašnjim detetom, razigravamo kreativnost i oslobađamo se zastarelih uverenja kroz meditaciju, ples, energetske i interaktivne vežbe.

Radionica-ceremonija Arhetip Bele Pčele (žens­ki krug) – subota, 30. jul

Kroz arhetip naše Pramajke, utemeljujemo se u prirodnoj ženskoj moći nežnosti, prepušta­mo se intuiciji i protočnosti, povezujemo se sa mudrošću naših pretkinja… U ovom jedinstven­om ženskom krugu bićemo jedna drugoj po­drška na putu preobražaja, u procesu isceljenja svojih zanemarenih, uvređenih i povređenih de­lova, za oslobađanje razigranog sjaja Žene.

Info i rezervacije na mejl: pranamajaclub@gmail.com

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

BOJE NOVE ZEMLJE

KVARNER NOVI BISER JADRANA