in

10 RAZLOGA ZAŠTO POSETITI KRIT!

DRAGULJ MEDITERANSKOG MORA

TEKST I SLIKE: MIA MEDAKOVIĆ

  1. Produženo leto

Ostrvo na Mediteranu koje ima leto do kraja oktobra. Od 365 dana, Sunce sija 350.

  1. Jedinstvena istorija

Istorija ovog ostrva neće vas ostaviti ravnodušnim. Tu gde se rodio Zevs, bog nad bogovima, početak je priče o grčkim božanstvima.

  1. Arkadi manastir

Jedan od značajnijih manastira u ovoj regiji takođe važan za celu grčku naciju.

  1. Obala dugačka 1000 km

Obala Krita koja zaranja u četiri mora duga je 1000 kilometara. Jedinstvene rajske plaže čine ovo ostrvo egzotičnim i privlačnim za mnogobrojne turiste. Plaže koje preporučujem su: Triopetra, Falasarna, ostrvo Balos na čijoj plaži se provlači i roze pesak, Elafonisi, Preveli palm beach. Svaki grad ima svoju plažu i staro gradsko jezgro.

  1. Margaritas village & Spili village

Jedinstvena sela koja vam oduzimaju dah su Margaritas i Spili. U oba dominira ljubav prema grnčariji – zanatu koji ima tradiciju na Kritu. Margaritas je sav u keramici, dok u Spiliju možete da pijete i vodu sa izvora. U samom selu osvežite se ledenom izvorskom vodom na česmama.

  1. Maravel garden u Spiliju

Mesto gde se susreće ideja, znanje i ljubav prema biljkama. U botaničkoj bašti, čija staza po obimu ima pet kilometara, gaji se različito bilje koje služi za izradu sapuna, eteričnih ulja, kremica, šampona. Sve je na biljnoj i eko bazi. Celokupna ideja oduzima dah.

 

  1. Kanjon Kurtokali

Kanjon koji je postao atrakcija zbog vode i stena između kojih se može plivati. Predivni slapovi uvode vas u priču odvažnosti i hrabrosti da zaronite duboko i osvežite celo biće.

  1. Wine & food

Niste posetili Krit ako niste probali čuvenu lozu od grožđa Tsikudiju – rakiju koja se na tradicionalan način destiluje samo na Kritu. Ima je raznih vrsta i raznih aroma. Služi se ledena uz obavezno grčko meze – kozji sir.

Vino za must drink je svakako Retsina koje ima specifičan ukus borovine.

Hrana je bogata i preukusna. Izdvajam dinstane puževe koji se svuda služe, naročito po selima. Najbolje maslinovo ulje na svetu je sa Krita. Musaka, teleći gulaš i stifado – dinstana junetina u paradajz sosu.

  1. Rent a car

Zbog velikih distanci najinteresantnijih mesta, predlažem da se iznajme kola i to po mogućstvu od lokalnih agencija koje ne traže depozit.

  1. Ljudi

Grci kao Grci. Topli, gostoljubivi, širokog osmeha i srca. Cenkanje sa njima je obavezno ukoliko odete u shoping. Ozbiljni trgovci. Znaju vrednost svoga ostrva. Ulažu u njega i vole ga na poseban način.

Ima još priča i zanimljivosti o ovom ostrvu. Crkve, manastiri, vegetacija, kristalno plavo more osvojiće vas čim krenete u istraživanje Krita. Zavolećete ga brzo, a imaćete osećaj da vam pripada.

ŠTA MISLITE?

AUTENTIČNOST – HRABROST I ODGOVORNOST U AKCIJI

PRESENCE, PASSION AND LOVE