in

KAKO VOLETI SEBE U ERI INSTAGRAMA

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE

KAKO SI SE ODLUČILA DA NAPIŠEŠ SVOJU PRVU KNJIGU?

Odlučila sam da napišem svoju prvu knjigu kako bih podelila sve ono što znam i što je meni bilo, a i danas je od velike pomoći. Prvenstveno kako bih olakšala svojim klijentkinjama, a onda i drugim ženama put procesa rada na sebi, da imaju knjigu sa alatima, tehnikama i radnim listovima, koja će im služiti na njihovom putu ličnog rasta i razvoja, a koju će svako moći da razume, i neko ko tek kreće da radi na sebi i neko ko odavno radi na sebi.

KOLIKO JE TREBALO OD IDEJE DO REALIZACIJE?

Knjigu sam počela da pišem prošle godine, u zimu 2021. godine i relativno sam je brzo napisala i skockala. Nekako je ova knjiga sama želela da se napiše tako da je ceo proces rada na knjizi išao lako i trajao posvećeno oko pola godine. Ova knjiga je plod mog dugogodišnjeg rada na sebi, ali i sa klijentima. Knjiga u koju sam spakovala svoj decenijski rad i mudrost izmedju korica, alate i veštine koje su meni i mojim klijentkinjama služile i služe i dan danas.

NASLOV TVOJE KNJIGE NOSI NAZIV „KAKO VOLETI SEBE U ERI INSTAGRAMA“. O ČEMU SE ZAPRAVO RADI? I KAKO JE VOLETI SEBE U 21. VEKU?

Knjiga „Kako voleti sebe u eri Instagrama“ je vodič na putu izlečenja od nekorisnih uverenja i obrazaca do ostvarenja potpune ljubavi, slobode i unutrašnjeg mira, do najbolje verzije sebe. Plan transformisanja bola iz prošlosti, kakav god bio, u pronalaženju unutrašnje snage i slobode. U pronalaženju ljubavi prema sebi, kako da zavoliš sebe u ovoj eri Instagrama. Vodič koji će te osnažiti i pomoći ti da ljubav prema sebi bude postavljena na pijedestalu tvog života u ovoj eri kada vladaju pravila postavljena na platformama poput Instagrama.

Voleti sebe u eri Instagrama nije lako usred raznih poredjenja i predstavljanja nerealnog života na Instagramu, ali je moguće. Voleti sebe je ključ zdravog i srećnog života. Ljubav prema sebi nam donosi rad na sebi. Rad na svesnosti. Razumevanje i prihvatanje sebe. Ljubav prema sebi je osećaj koji imamo u sebi u svim situacijama. Ne samo u onim lepim koje vidimo u eri Instagrama, na Instagramu, nego i u onim manje lepim, kada se javi sumnja, krivica, kajanje… Na tom osećaju moramo svakodnevno da radimo. Da ga negujemo. Ljubav prema sebi nas uči da budemo jedinstveni, autentični, neponovljivi, da budemo sada i ovde baš takvi kakvi jesmo. Da znamo šta je ono što želimo, koje su naše potrebe, da prihvatimo svoje emocije i osećanja, da znamo da kažemo „NE“ i da nam je važno da budemo svoji i živimo u miru, u skladu sa svojim uverenjima i vrednostima. To je ljubav prema sebi koja se uči kroz rad na sebi i podršku.

TVOJA KNJIGA JE BILA I NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA. KAKO SI ZADOVOLJNA NJENOM VIDLJIVOŠĆU I ČITANJEM?

Prezadovoljna sam kako je prošao moj prvenac na sajmu knjigu i podrškom mojih čitalaca koji su došli da kupe moju knjigu i da me podrže, kao i meni dragih ljudi. Knjiga je privukla veliku pažnju.

Posebno sam srećna zbog sajma knjiga, jer dve godine nismo imali sajam knjiga, pa smo se svi uželeli.

KO SU TVOJI ČITAOCI ILITI ČITATELJKE?

Devedest pet posto moje publike su čitateljke, mada ima i čitalaca, iako mali broj, samo pet posto. Moje čitateljke su žene koje žele da nauče kako da vole i podrže sebe. Da osete mir, sreću, da vide svrhu svoje prošlosti, a ne

žaljenje. Žene koje žele da spoznaju alate koji će im olakšati rad na sebi i dobiju razne uvide na svom putu promene. Žene koje žele da čuju i neku drugu priču i neko drugo iskustvo i shvate da nisu same.

DA LI JE TEŠKO DANAS NAĆI IZDAVAČA?

Moram da priznam da mi nije bilo teško, jer sam ulazeći u ceo proces znala šta želim i od knjige i od izdavača. I kada sam birala svoju izdavačku kuću „Čigoje“ na prvom mestu mi je bilo važno da smo svi jedna velika porodica, da profesionalno obavljaju svoj posao i da imam njihovu podršku.

U KOME DELU SI NAJVIŠE UŽIVALA TOKOM PISANJA KNJIGE, A KOJI DEO ILI NASLOV TI JE NAJTEŽE PAO?

Uživala sam u celom procesu knjige, posebno u mojim pričicama, kada sam prenosila svoje iskustvo, jer želim da svaka žena zna da nije sama i da neko drugi prolazi kroz slično iskustvo iako možda ne priča o tome. Takodje sam uživala dok sam pisala pitanja za radni list na kraju nekih poglavlja knjige, kako bi svaka žena imala uvid na kom se „mestu“ trenutno nalazi, šta može da poboljša…

Možda mi je najteže palo da napišem kraj knjige. Imala sam ja još mnogo što šta da napišem, ali sam to ostavila za sledeću knjigu, mislim da je 221 strana dovoljna za prvenac, tako da mi je taj kraj najteže pao.

ŠTA JE TEBI NAJVIŠE POSLUŽILO NA PUTU LIČNOG RAZVOJA?

Na mom putu ličnog razvoja koji traje i dan danas, jer nekako mislim da kada jednom krenemo da radimo na sebi, to traje čitavog života, uz naravno pauze koje su potrebne za procesuiranje… služe mi knjige, razne edukacije, radionice i obuke koje sam pohadjala, a neke pohadjam i danas… Coaching, NLP, telesna psihoterapija, energo emocionalna transformacija, meditacija, sistemske konstalacije, psihoterapija, pozitivna psihologija i mnoge druge.

TEMA NOVEMBARSKOG IZDANJA RYL MAGAZINA NOSI NAZIV „MUDROST SRCA“. KOLIKO JE TVOJE SRCE MUDRO I DA LI GA PRATIŠ?

Ne znam da li je tema inspirisana predivnom knjigom Henri Milera „Mudrost srca“ ili vežbicom koja se takodje tako zove, ali je tema fenomenalna, jako važna za svakog od nas. Spojiti mudrost i srce.

Radom na sebi svih ovih godina sam naučila da slušam i pratim svoje srce. Da sve što radim, radim iz srca i duše. A iskustvo me je naučilo mudrosti, tako da mogu slobodno da kažem da sam se naučila mudrosti srca i koliko je važno da svoje srce mudro osluškujemo i pratimo, jer jedino tako smo u miru, srećni, ispunjeni i jedinstveni.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

ETNOLOGY FEST 2022 – GIVE (BACK) CREDIT TO HERITAGE COMMUNITIES (VRATIMO POŠTOVANJE UDRUŽENJIMA ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA)

DECEMBAR 2022: IZAŠAO JE NOVI BROJ E-MAGAZINA RYL