in

ETNOLOGY FEST 2022 – GIVE (BACK) CREDIT TO HERITAGE COMMUNITIES (VRATIMO POŠTOVANJE UDRUŽENJIMA ZAŠTITE KULTURNOG NASLEĐA)

Međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta 6. Etnology Fest održava se pod poktoviteljstvom i uz podršku supruge predsednika Republike, gđe Tamara Vučić, koja je na samom početku pozdravila prisutne.

„Kulturno nasleđe svake zemlje je temelj njenog identiteta, oslonac za razvoj savremene kulture. Kulturno nasleđe treba prepoznati kao razvojni potencijal, spajajući tradicionalno i moderno, stvarajući most između prošlosti i budućnosti. Novo čitanje nacionalnog stvaralaštva i nasleđa

može zainteresovati mlađe generacije, približavajući im, tako, sopstveni identitet. Jedino ova nit, ovakva povezanost garantuje trajnost jedne kulture u vihoru globalizacije i potrošačkog društva.

Poznavati svoju istoriju, svoju kulturnu baštinu, one elemente koji su vekovima oblikovali naš identitet, znači prepoznavati važnost ideje da svoju tradiciju čuvamo i štitimo, da tuđu poštujemo i da razumemo da je u različitosti bogatstvo sveta” izjavila je gospođa Vučić.

Modnom revijom CULTURAL FASHION večeras je u prostoru Etnografskog muzeja svečano otvoren Etnology Fest 2022. Tri savremene dizajnerke – Monica Miller, Ciara Courtney i Marijana Andrić, dale su svoj modni odgovor na temu inspiracije tradicionalnim odevnim predmetima Rumunije, Velike Britanije i Srbije. Monica Miller svoju kolekciju posvetila je rumunskoj bluzi IA, dok je Ciara Courtney nadahnuta škotskim tartanom. Srbiju je na ovoj jedinstvenoj reviji predstavila dizajnerka brenda pletenina Marijana Andrić, kolekcijom “Sirogojno Story by me”. Mini kolekcija kojom je autorka odala počast čuvenim pletiljama iz zlatiborskog kraja i najpoznatijoj dizajnerki pletenina na našim prostorim gđi. Dobrili Smiljanić, specijalno je urađena za ovaj projekat.

Reviji su prisustvovale mnoge poznate ličnosti….

***

Ove godine, Beograd je ponosni domaćin projekta “Give (Back) Credit to Heritage Communities” („Vratimo poštovanje udruženjima zaštite kulturnog nasleđa“ ) i kulturne saradnje tri partnera, iz tri zemlje. Nosilac projekta je Udruženje La Blouse Roumaine IA, uz podršku Rumunskog instituta za kulturno nasleđe; Veliku Britaniju predstavlja Univerzitet za kreativnu umetnost Epsom, a Srbiju Gordana Grubješić PR SuperStar Culture. Projekat se realizuje u saradnji i uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Unije.

Autor festivala Goga Grubješić je Etnology Fest postavila kao trodnevni, etnom inspirisan kulturni događaj na kojem će se kroz različite forme izražavanja – modne revije, bazar i panel i ove godine ukazati na značaj, važnost i bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasleđa, s naglaskom na vraćanje poštovanja udruženjima koja se bave tradicionalnim zanatima i odnosom savremenih dizajnerima i kreativnih industrijama prema njima.

U toku dvogodišnjeg rada na projektu, kombinovane su naučne aktivnosti, kreativne rezidencije i komunikacione kampanje.

Naučni rad, organizovan je oko glavnih pitanja kojima se nastoji repozicionirati vrednost tradicionalnih zanata u okviru savremenog modnog sistema.

Kreativne rezidencije su imale izuzetan uticaj, pre svega na lokalne zajednice, čuvare tradicionalnog nasleđa u razumevanju pitanja kojima se projekat bavi , a to je tzv. „prisvajanja kulture“.

Raširenost kulturno prisvojenih proizvoda u današnjoj modnoj industriji je ogroman, čak i od strane velikih modnih kuća. Tako da se kroz razne stručne seminare pokušavao naći pravni okvir i poslovni modeli koji bi vratili poštovanje i dali na značaju autorima – stvaraocima, koji su do sada ostajali uglavnom anonimni, čak i bez novčane nadoknade za svoj rad.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

STAZAMA MITOVA I VEČNOSTI

KAKO VOLETI SEBE U ERI INSTAGRAMA