in

MUDRO SRCE

TEKST: DR IRENA GRK

Živimo u kulturi užurbanosti – radimo više, krećemo se brže, radimo više, uvek smo na putu. Preopterećenost tehnologijom, medijima i stimulusima maskira našu sposobnost da se povežemo, budemo intimni i slušamo. Sa svim ovim suvišnim informacijama koje nam dolaze spolja, kako možemo da pomerimo fokus ka porukama koje nam dolaze iz srca?

Kako pesnik Rumi pita: Da li redovno posećujete sebe? Mnogi mistici, filozofi i discipline drevne medicine gledaju na srce kao na sedište duše ili vrhovno ja, tajnu pećinu ili vladara izvora velike intuicije i mudrosti.

Buđenje inteligencije srca je otkrivanje, sećanje i proces prihvatanja. Inteligencija srca je tok svesti, razumevanja i intuicije koju doživljavamo kada se um i emocije dovedu u koherentno usklađivanje sa srcem.

Ove informacije se zatim šalju celim telu neurološki, biohemijski, biofizički i energetski, što duboko utiče na to kako opažamo, razmišljamo, osećamo i radimo. Pojavljuju se razne prednosti, uključujući povećanu vitalnost, smanjenje stresa, produbljivanje odnosa i veću mentalnu jasnoću i intuitivnu sposobnost, uključujući bolje donošenje odluka.

Usklađivanje vašeg tela, srca i mozga u stanje harmonične funkcije nudi portal u kraljevstvo vašeg srca. Kroz ova sveta vrata razvija se urođena mudrost i inteligencija koje žive u svakom od nas, koje nas podržavaju da živimo sa većom slobodom, celovitošću i ljubavnom vezom.

Srce sa mudrošću nije vaše fizičko srce, već vaš um. Mudrost je u našim mislima, a naš um je naša duša. Naš um je softver koji pokreće najveći računar na svetu, naš mozak.

Srce nije samo fizički organ već duhovni centar ljudskog bića, našeg najdubljeg i najistinitijeg ja ili unutrašnje svetinje. U nju se ulazi samo kroz žrtvu individualnosti u kojoj se dešava misterija sjedinjavanja između ljudskog i Božanskog.

Vraćajući se srcu, stiša se sva sujetna buka sveta…

Srce je svetinja tišine.

Otkrivanje duhovnog srca navodi ovu mudrost da potpuno prodre u naše biće i tako nas obasja svojim sjajem.

Kroz vežbu to postaje niz promena koje menjaju ceo operativni sistem uma i tela sa potencijalom za buđenje, slobodu i oslobođenje od patnje i naših ograničavajućih misli, priča i verovanja.

Meditaciju treba primeniti na vrlo konkretan i praktičan način.

VEŽBE ZA SRCE ZA SVAKODNEVNI ŽIVOT

  1. TIHA MEDITACIJA

Koristite svoje srce kao sidro za pažnju vašeg uma. Zastanite i napravite svesni pomak iz svojih misli u srce. Stavite ruku na svoje srce kao gest brige i povezanosti. Odmarajte se u centru srcu sa radoznalošću i interesovanjem. Jednostavno sedite i slušajte bez plana ili očekivanja. Ovo je praksa da budete intimni sa svojim srcem bez napora.

  1. DISANJE USMERENO NA SRCE!

Zamislite da možete da dišete iz centra svog srca. Podstaknite da svaki udah bude dug, spor i stabilan. Počnite da zamišljate i osećate stvari koje vam donose zadovoljstvo, poštovanje i radost. Udahnite ove pozitivne emocije i izdišite negativnost i patnju!

  1. OPAŽANJE SRCA

Srce se može osetiti kada se pažnja usmeri na područje grudi. Veoma fina i diskretna vibracija koja se tamo budi u odsustvu bilo kakve misli, u tišini uma – ovo je najdirektnije iskustvo duhovnog srca. Kada se opustimo, odvojimo malo vremena i zatvorimo oči, dozvoljamo ovoj vibraciji da se pojavi. Ovaj suptilni poziv beskonačnosti koji zrači iz oblasti grudi je najizrazitija i najintimnija predstava srca.

U njemu je sadržana komunikativna toplina Istine.

Dakle, možemo govoriti o pažnji koja izbija iz srca i završava se u srcu.

Iz toga sledi da se pravo Znanje nalazi u Srcu, u samoj srži našeg bića. Otkrovenje duhovnog srca navodi ovu mudrost da potpuno prodre u naše biće i tako nas obasja svojim sjajem.

Duhovno ili mudro srce je naša suštinska i konačna priroda. To je neizreciva dimenzija našeg bića. To je drugo ime za naše Više Ja. To je čista svest, taj intimni posmatrač svih naših misli, emocija, senzacija i celog Univerzuma u njegovoj unutrašnjoj i spoljašnjoj dimenziji.

U svom svakodnevnom radu iz oblasti astrohealinga koristim vibratorne esencije koje nas mogu približiti našem mudrom srcu i svaka esencija omogućava da se osoba dovede u balans na emotivnom, fizičkom, mentalnom i duhovnom nivou.

Najčešće korišćene esencije za oblast srca i bliskosti sa sobom jesu planetarna esencija Mesec i životinjska esencija Divlji konj koje su istinski tonik za srce!

Planetarne esencije su osnovna grupa esencija koja nas povezuje sa svetom sveća i predstavljaju rad na Jin nivou ili unutrašnjem nivou i one omogućavaju dobro prihvatanje nesvesnih osobina, što je najvažnije za uspostavljanje prvog stepena balansa u životu osobe. A životinjske esencije deluju na Jang nivou ili spoljašnjem nivou i one dodaju kvalitete koji pripadaju datoj planeti, a da ih osoba do sada možda nikada nije ni prepoznala.

Iz kojeg god nivoa da delujemo, bitno je da nam sve lunarne esencije pomažu da budemo spontaniji, mirniji, da se približimo sebi, da osetimo bliskost sa sobom kada želimo da imamo svoju pravu priču. Kada osećamo da nas svakodnevne navike oštećuju, a ne možemo da ih se oslobodimo, onda vibracije kombinacija ovih esencija pomažu da oslobimo svoje unutrašnje kanale do stanja toka i osetimo novu životnu snagu koja isijava mudrošću.

Evo i nekoliko afirmacije koje možemo koristiti za naše mudro srce:

– Imaj hrabrosti da radiš ono što osećaš da je ispravno. Ti znaš šta ti srce govori? Da li ga slušaš?
– Zaroni u dubinu svoje duše. Pogledaj unutar sebe bez očekivanja, samo s ljubavlju.
– Budi mir. Pronađi sebe u miru i tišini. Pronađi glas unutar sebe i poslušaj poruke svoga srca.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

KORAČAM DALJE

ZAŠTO VOLIM?