in

KAKO JE BITI U #UNJENOJKOŽI? PRESUDNA PODRŠKA OKOLINE ŽENAMA U MENOPAUZI

U OKVIRU NEOVADIOL LINIJE PROIZVODA STIŽE UNAPREĐENA FORMULACIJA SA PROKSILANOM I EKSTRAKTOM SEMENA SENE, KOJI TRETIRAJU SPECIFIČNE SIMPTOME MENOPAUZE NA KOŽI. PORED KVALITETNE NEGE, VICHY PORUČUJE DA „NEMA PAUZE U MENOPAUZI“, A STRUČNJACI OKUPLJENI NA PANELU „MENO TALKS“ OTKRILI SU KAKO DA UBLAŽITE NEPRIJATNE POSLEDICE HORMONALNIH PROMENA.

Kako bi ohrabrio žene da bez ustručavanja govore o problemima i potrebama u menopauzi, Vichy je organizovao stručni panel Meno Talks, lansirajući kampanju pod nazivom #UNJENOJKOŽI, kojom ističe koliko je važno da se svaka od njih oseća udobno u sopstvenoj koži. To nije uvek lako postići, a posebno dolazi do izražaja kada se suočavate sa prvim znacima hormonske bure u zrelim godinama, koju neretko prate i neprospavane noći, promene raspoloženja. Danas postoji mogućnost da se na mnoge od simptoma deluje preventivno, o čemu su na panelu Meno Talks govorili brojni stručnjaci.

Od simptoma starenja i samog ulaska u period menopauze  čak polovini žena mnogo teže pada ideja otvorenog razgovora sa partnerom i porodicom o ovom važnom životnom razdoblju i šta ono sa sobom nosi. Kao lider sa 20 godina ekspertize u nezi zrele kože, francuski dermokozmetički brend Vichy predstavio je inoviranu Neovadiol liniju proizvoda, a novom kampanjom želi da  da podigne svest o značaju podrške porodice. Vichy ženama poručuje da svoje godine nose ponosno,  otvoreno razgovaraju o problemima i prate savete stručnjaka koji će im pomoći da sačuvaju zdravlje, lepotu i samopouzdanje u novom razdoblju života.

PROF. DR SVETLANA VUJOVIĆ: PRILAGODITE ISHRANU I STIL ŽIVOTA

Predsednica Srpskog udruženja za menopauzu endokrinolog prof. dr Svetlana Vujović ističe da su žene sve bolje obaveštene, pa žele da još pre nastajanja simptoma spreče i najmanju komplikaciju, što je i savet Svetske zdravstvene organizacije.

„Pored eventualnog uvođenja odgovarajuće hormonske terapije nakon konsultacija sa stručnjakom, svaka žena treba da se pridržava higijensko-dijetetskog režima ishrane i stila života. Neophodno je regulisati telesnu težinu, imati umerenu fizičku aktivnost, prestati sa pušenjem, po mogućstvu zaspati do 23 sata i faktore stresa svesti na najmanju moguću meru,“ poručuje prof. dr Vujović.

Simptomi menopauze i perioda koji joj prethode i slede (perimenopauza i postmenopauza) uglavnom su posledica smanjenog lučenja polnih hormona, na prvom mestu estrogena. Manjak ovog hormona često se prvo primeti na koži. Usled smanjene produkcije lipida u površinskom sloju epidermisu dolazi do pojačanog gubitka vode, pa ona postaje suva i gruba, sklona perutanju. Smanjuje se i količina hijaluronske kiseline u međućelijskom prostoru, što dodatno umanjuje čvrstoću i zategnutost.  Istanjivanjem površinskih slojeva slabi i zaštitna funkcija kože, zbog čega  dermatolozi naglašavaju da je pravilna nega važna ne samo iz estetskih već i iz zdravstvenih razloga.

VICHY INOVACIJA: EKSTRAKT SENE PROTIV KORTIZOLA

Vichy je svoju ekspertizu o vidljivom uticaju hormonskih promena na kožu usmerio na razvoj linije Neovadiol – revolucionarnog rešenja koje ublažava znakove menopauze na koži. Formulacija kompenzacionog kompleksa za dan i noć, koji je do sada stekao poverenje velikog broja žena, sada je obogaćena ekstraktom semena sene (Cassia), koji ublažava štetan uticaj kortizola. Naime, povećano lučenje hormona stresa u menopauzi, uz pad nivoa estrogena, ubrzava postojeće znake starenja: proizvodnja kolagena i hijaluronske kiseline se smanjuje, bore su dublje, koža gubi sjaj i elastičnost, a gubitak lipida uzrokuje akutnu suhoću. Istraživanja su pokazala da ekstrakt semena sene povećava sintezu kolagena za 13% a obnovu hijalurona za 99% . Rezultat su umanjene bore, zategnutija koža i blistaviji ten.

Inovativna formulacija zastupljena je u kremama za obe faze menopauze: NEOVADIOL protokol za povećanje gustine kože u peri-menopauzi i NEOVADIOL obnavljajući protokol za post-menopauzu. Pored ekstrakta semena sene, biljke čiji se listovi koriste za laksativni čaj, cela unapređena linija sadrži proksilan (PRO-XYLANE), ključni aktivni sastojak koji dokazano deluje na čvrstinu kože, debljinu epidermisa, ujednačenost kože i smanjenje staračkih fleka, kao i niacinamid, vitamin sa snažnim antioksidativnim dejstvom. Protokol za peri-menopauzu sadrži hijaluronsku kiselinu, koja popunjava i koriguje bore, a onaj za post-menopauzu omega kiseline koje obnavljaju gubitak lipida.

INOVATIVNE KREME ZA OBE FAZE MENOPAUZE

NEOVADIOL protokol za povećanje gustine kože u peri-menopauzi sastoji se od Dnevna nega za gustinu i punoću kože  u perimenopauzi  i Noćna nega za gustinu i obnovu kože u perimenopauzi, koja ima efekat hlađenja. Kliničkim ispitivanjima je potvrđeno da koža postaje gušća i glađa, osećaj suvoće se smanjuje za 50 procenata, a tonus pobošljava za 39 procenata.

Obnavljajući protokol za post-menopauzu obuhvata Hranjiva dnevna nega za kožu u postmenopauzi i Hranjiva noćna nega za čvrstinu kože u postmenopauzi.

Hormonske promene u menopauzi negativno utiču i na kvalitet kose, ali tu se spisak tegoba u ovom životnom dobu žene ne završava. One su različite i veoma individualne, a uključuju nesanicu, nalete vrućine, dobijanje na kilaži, suvoću sluzokože koja otežava intimne odnose, promene raspoloženja, smanjenje libida.VAŽNOST KRETANJA I „HIGIJENE SNA“

Nesanica i noćno znojenje spadaju u najteže podnošljive simptome menopauze. Psiholog dr Dušanka Vučinić Latas savetuje da se poštuju pravila tzv. higijene sna, a prvo je da se izbaci spavanje u toku dana da bi biološki sat spontano regulisao uspavljivanje. Ukoliko problemi sa spavanjem predugo traju, treba se obratiti stručnjaku radi prepisivanja odgovarajućih medikamenata.

Evo još nekoliko saveta koje predlažu stručnjaci  da ne biste imali pauzu u  menopauzi.

Prilagodite ishranu: Saveznici zdravlja u ovoj fazi života su losos, skuša, seme lana, lisnato povrće, mleko i  mlečni proizvodi, bademi, seme suncokreta, mahunarke, a trebalo bi izbegavati slatkiše i pekarske proizvode.

Krećite se: Fizička aktivnost dokazano ublažava skoro sve neprijatne simptome u ovom periodu. Utiče ne samo na mišiće i kosti, već i na psihičko zdravlje jer endorfini koji se oslobađaju vežbanjem popravljaju raspoloženje.

Odaberite negu prilagođenu zreloj koži: Aktivni sastojci koji ciljano deluju na posledice pada hormona pomoći će da koža postane čvršća, blistavija i vidljivo mlađa. Ne zaboravite na negu vrata, dekoltea, ruku i kose.

Izaberite hobi: Mnoge žene počnu da se bave aktivnostima za koje ranije nisu  imale vremena, da putuju, planinare, pletu ili stvaraju nove odnose.

Potražite savet stručnjaka: Ako tegobe značajno smanjuju kvalitet života, javite se lekaru.

Ne preskačite kontrole: Posebno obratite pažnju na redovne ultrazvučne preglede dojke i mamografiju, kao i na ginekološke preglede, nezavisno od toga da li ste „na vratima“ menopauze ili ne.

Podrška okoline je neizmerno važna i zato vas brend Vichy poziva da razumete svoje partnerke, mame, bake, koleginice, komšinice i sve ostale dame koje su u ovom životnom periodu. Za više preporuka posetite Vichy platformu posvećenu menopauzi, a uz savete stručnjaka i adekvatnu negu pomozite da se ona u #UNJENOJKOŽI oseća super, jer nema pauze u menopauzi!

Više informacija o proizvodima, kao i Vichy asortimanu potražite na vichy.rs

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

PROBUDI ME (odlomak iz romana “San u kamenu”)

SUGARFREE СНОВИ