in

ZDRAVA SVAKOG DANA, LEPA ZAUVEK

PIŠE: ANIMA MUNDI
FOTOGRAFIJE: IZ PRIVATNE ARHIVE DR TANJE RADENKOV

DR TANJA RADENKOV, SPECIJALIZANT PLAS­TIČNE, ESTETSKE I REKONSTRUKTIVNE HI­RURGIJE. MAGISTRIRALA JE NA MEDICIN­SKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U BEOGRA­DU. VLASNICA PRVOG CENTRA ZA EDUKACIJU LEKARA I STOMATOLOGA NA POLJU ESTET­SKE MEDICINE, AKREDITOVANOG OD STRANE ZDRAVSTVENOG SAVETA SRBIJE. SERTIFIKO­VANI PREDAVAČ I EDUKATOR IZ OBLASTI: HI­JALURONSKIH FILERA, NEUROMODULATORA, KRVNE PLAZME I NITI, MEZOTERAPIJE I HE­MIJSKIH PILINGA, KOLAGEN STIMULATORA I SILUET SOFT NITI.

OVA MLADA, ENERGIČNA ŽENA OSTVARUJE SVOJ SAN NA PRIVATNOM I PROFESIONAL­NOM POLJU. VLASNICA JE I OSNIVAČ POKLI­NIKE ETERNA MEDICAL SYSTEM U BEOGRADU, IDE U KORAK SA SVETOM, ALI I KORAK ISPRED DRUGIH SVOJIM ZNANJEM I VOLJOM DA SE BUDE NAJBOLJI. UČESNICA BROJNIH KON­GRESA I EDUKACIJA U ZEMLJI I INOSTRAN­STVU. U MAJU ĆE BITI GOSTUJUĆI PREDAVAČ NA OKSFORDU. NA POZIV EUROPE MEDICAL ASSOCIATION GOVORI NA TEMU “NAJSAVRE­MENIJE METODE TRANSPLATACIJE KOSE”.

DOBITNICA STE PRIZNANJA „DAMA“ ZA NAJUSPEŠNIJU ŽENU U 2017. GODINI, KAO I NAGRADE BALKAN AWARD ZA INOVACIJU NA POLJU ESTETSKE MEDICINE I PRIZNANJA PRVI OSKAR SRBIJE ZA PRIMENU NOVIH METODA U OBLASTI ESTETSKE MEDICINE. TU JE I NAGRADA ŽENA 21. VEKA 2017. MLADA I USPEŠNA U SVOJIM TRIDESETIM. ZADOVOLJNA?

Zadovoljna. Priznanja vidim kao neku vrstu po­tvrde da ono što radim vredi. Ona prijaju, ali ni približno kao osećaj sreće koji mi pružaju pa­cijenti svaki put kada iz moje poliklinike izađu nasmejani i puni samopouzdanja. To je ono što me pokreće da iz dana u dan budem sve bolja. Njihovo poverenje i činjenica da godinama do­laze u Eternu i stalno nam se vraćaju za mene predstavlja potvrdu da radimo pravi posao. Is­punjava me saznanje da pomažem ljudima da se osećaju zdravo, budu zadovoljniji i neguju ono najlepše u sebi.

DEFINICIJA VAŠEG USPEHA JE: LJUBAV+RAD+ RAD, ILI DISCIPLINA+ZNANJE+RAD, ILI …?

Posvećenost poslu, koji uključuje sve što ste naveli kao mogućnost. Ako radite posao koji vo­lite, onda ulažete u njega sav svoj trud, ne gle­date na radno vreme, ne dopuštate da ostanete na nivou znanja koje ste imali kada ste završili fakultet. Usavršavanje mora da teče neprekid­no, jer se svakoga dana pojavljuju nove metode koje se primenjuju na polju estetske medicine. Naš cilj u Eterna Medical Systemu je da idemo u korak sa svetom, ali i korak ispred drugih. To je i razlog što nam se pacijenti uvek vraćaju, jer imaju poverenja u nas i znaju da ćemo učiniti sve da se oni osećaju bolje i da do savršenstva dovedu svoj izgled.

DA LI RADOM U SVOJOJ POLIKLINICI ETERNA MEDICAL SYSTEM ŽIVITE SVOJ SAN?

Još kao mala, želela sam da budem lekar. Moj san je bio da svet učinim zdravijim i lepšim mestom i da usrećim sve koje mogu. Isto tako, kada je reč o estetici kojom se sada, pre svega, bavim, moj je zadatak da pacijenta učinim sreć­nijim. Zar to nije čarobno? Do sada je kroz naše ordinacije (i kroz naše ruke) prošlo više od 5000 pacijenata. To znači 5000 srećnijih ljudi!

OD 2013. GODINE RADITE U HITNOJ POMOĆI U BEOGRADU, ŠTO JE IZRAZITO STRESAN POSAO. KAKAV JE VAŠ ODNOS PREMA PACIJENTIMA KOJIMA JE NEOPHODAN HITAN PRIJEM I ADEKVATNO REŠAVANJE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA? DA LI JE TU DODATNA DOZA PROFESIONALNOG ADRENALINA?

Svakako. Rad u Hitnoj pomoći doneo mi je dosta stresa i neprospavanih noći, ali osećaj koji imate kada nekome spasite život ne može se meriti ni sa jednim drugim. Pomoći jednom čoveku kome je život ugrožen znači usrećiti ne samo njega, već i sve ljude koji su mu bliski. To je dokaz da znanje vredi, jer od njegove praktične primene može zavisiti i nečija sudbina.

TRENUTNO STE NA SPECIJALIZACIJI IZ PLASTIČNE HIRURGIJE NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BEOGRADU. KAKO STE SE ODLUČILI BAŠ ZA TU GRANU HIRURGIJE?

Ljudi se oduvek dive lepoti. Ona je vanvremen­ska. Smatram da biti lep znači biti zadovoljan sobom, a baveći se estetikom, dobijam priliku da pomognem ljudima, koji žele da nešto na sebi promene, ukoliko im nešto izaziva nela­godnost.

Ivo Andrić je rekao: „Starim koliko moram, podmlađujem se koliko mogu.“ Godine jesu samo broj. Svakodnevno srećem ljude koji u poznim godinama poseduju istu energiju i vo­lju za životom, kao i neko ko je duplo mlađi od njih. Najvažniji je duh i pozitivan pristup živo­tu. Oni donose želju da postanemo najbolja verzija sebe.

KOJE USLUGE NAČEŠĆE TRAŽE KLIJENTI U VAŠOJ POLIKLINICI I ESTETSKOM CENTRU?

Dok su se do pre nekoliko godina žene mnogo češće odlučivale za estetske zahvate, danas to više nije tako. U želji da očuvaju svoju le­potu i brinu o svom zdravlju, broj pacijenata i pacijentkinja se izjednačio. Danas i muškarci žele da neguju svoju kožu i zdrav izgled. Naj­češće su bore razlog zbog koga se inicijalno odlučuju na dolazak kod nas. U borbi protiv starenja, najbolji saveznici su nam hijaluron i botulinum toksin. Hijaluron je uveo revoluciju u estetsku medicinu i značajno doprineo una­pređenju i očuvanju lepote. Koži daje jedrinu, tonus i glatkoću. On ima široku primenu od minimalnog popunjavanja bora oko usana do liftinga lica. Botoks je zadužen za bore koje nastaju mimikom.

Takođe, u očuvanju kvaliteta i strukture kože bez premca se pokazala mezoterapija. Vitami­ski kokteli koje aplikujemo u srednji sloj kože moraju biti prilagođeni svakom pacijentu. Osim sjaja i glatkoće koji pružaju, oni dubin­ ski hidriraju i hrane kožu. Sve je veći i broj muš­karaca koji se odlučuje za transplataciju kose. Iz naše ordinacije, oni izlaze zadovoljni novim izgledom i zrače samopouzdanjem, što mi je najbolja satisfakcija za sav uložen trud.

NEGA DUŠE I TELA. ČIME HRANITE DUŠU, A ČIME TELO?

Najbolja hrana za dušu je ljubav. Nju razmenju­jem sa svojom ćerkom Lenkom, sa porodicom, partnerom, prijateljima, kolegama… Trudim se da budem okružena ljudima koje volim i koji me ispirišu i motivišu da budem još bolja. Uživam i u dobrim filmovima, delima Džesija Bola ili van­vremenskog Ive Andrića.

Nega tela je takođe važna. U svakodnevnom ži­votu, skloni smo da se hranimo onim što nam dođe pod ruku, ne razmišljajući o tome kako će to da utiče na naše zdravlje. To je greška koju ja ne pravim. Balansirani obroci, dosta voća, povr­ća i tečnosti, osnova su moje ishrane. Treninzi su za mene vid rekreacije i način refreshovanja i povećanja energije. Nakon njih sam rastereće­nija, fokusiranija i spremna za nove pobede.

SAVET DAMAMA ZA NEGU LICA?

Koža mora da bude zdrava iznutra, da bi bila lepa spolja. To znači da treba da hidriramo svoj organizam, i to unošenjem minimum 2.5 litre vode dnevno. Važno je postići i optimalnan unos oligo elemenata i minerala i imati balansiranu ishranu. Takođe, bitna je i adekvatna nega prila­gođena godinama i tipu kože.

Osim toga, možda najvažniji sastojak recepta za zdravu i lepu kožu je – biti srećan! Smeh pod­mlađuje ćelije, a lučenje hormona sreće, seroto­nina i endorfina, čini kožu sjajnijom, bilstavijom i jedrijom.

ŠTA ŽENAMA NAJVIŠE SMETA KADA SE POGLEDAJU U OGLEDALO, A ŠTA NAJVIŠE VOLE?

Mi žene umemo da budemo jako samokritične i verujem da nećete naići na damu koja je u pot­punosti zadovoljna svojim izgledom. Uvek po­stoji ono nešto malo što bismo korigovali, bilo da su to usne, nos, bilo da nam smeta bora koja se pojavila, ili pak celulit… Ono čime smo ne­zadovoljni, treba da promenimo. Ukoliko nam to nešto stvara nelagodu, zašto ne bismo sebi pomogli? Važno je biti svestan činjenice da sa­vršenstvo ne postoji. Ukoliko žena vodi računa o sebi, neguje svoj duh i telo, ume da ugađa sebi i svesna je svoje lepote i snage, to je srećna žena. Nije ključ u tome da imamo savršene proporci­je, niti da budemo model Da Vinčijevog zlatnog preseka, već u tome da smo postigle balans na različitim životnim poljima. Zdravi svakog dana, lepi zauvek!

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

NISAM VIŠE TU, SA MESTA SE NISAM POMERIO, ALI NISAM VIŠE TU

ZEN IN BUSINESS