in

KAKAV VEZ, TAKVA DUŠA

PIŠE/FOTO: MARA KASAVICA

Već niz godina sam deo Etno mreže, prvo kao neko ko podržava, kasnije kao saradnik, a sada kao deo izvršnog tima. Naša organizaci­ja pomaže da se očuva tradicionalno nasleđe kroz ekonomsko osnaživanje žena i mladih za tržišnu proizvodnju rukotvorina.

Spoj modernog i tradicionalnog, proizvodi koji prave razliku. Posebnost ovih proizvoda se ogleda u specifičnosti dizajna i ručnoj unikatnoj izradi.

Cilj nekog od projekata je da se napravi et­no-urbani aksesoar sa tradicionalnim uzorkom ručno rađenog veza ili tkanjem jednog seg­menta proizvoda na razboju.

Motive koje naše žene izrađuju mi kasnije dovodimo do finalnog proizvoda uz podršku stručnog tima. Neki od naših novih proizvoda na kojima sam radila su modne torbice ili po­slovni aksesoari, agende i futrole za lap top sa srpskom tradicinalnom tkanicom. Po naro­dnom verovanju motivi tkanice jakih boja i pre­poznatljivih prepeletaja, štite onoga ko ih nosi. Futrola s motivom tkanice na remenu predsta­vlja rafiniran spoj tradicije i modernog vremena. Upečatljivog dizajna, prati savremene trendove i predstavlja originalni deo aksesoara.

Moje ideje za nove proizvode nastaju iz moje ljubavi prema modi i rukotvorinama i dokazuju da prijateljstvo i posao itekako dobar spoj. Proizvodi se izrađuju u malim zanatskim ra­dnjama ručnom izradom. Ručni rad sam zavo­lela gledajući majku i tetke kako izrađujuj tradi­cinalne rukotvorine i čuvaju ono što im je moj baka ostavila u nasleđe, ljubav prema rukotvo­rinama i izrađene mnogobrojne predmete. Svi jastuci na kojima sam spavala u detinjstvu su ručno izvezeni. Našim proizvodima pokazuje­mo da se nasleđe prenosi s kolena na koleno.

Prvi proizvod kojim sam se bavila da bude nalik onome što sam nosila u detinjstvu je ručno ve­zena kragnica. Kroz ovaj proizvod sam uspe­la da izrazim svoju modnu viziju, prepoznala kragnu kao modni detalj kojim ćemo uspeti da nametnemo, sledimo i diktiramo modne tren­dove. Zahvaljujući svojoj neutralnoj boji sva­ka kragna se može iskombinovati uz bilo koju boju, a rukom urađen vez na njoj je najčeće geometrijskog ili cvetnog dezena. Kragna po­maže da odeća izgleda manje ozbiljno, ali ta­kođe ženstveno i šik, svečano, romantično ili glamurozno.

Žena može postići sređen izgled kroz pažljivo odabrane odevne kombinacije, urednu frizuru i minimalno, ali efektno šminkanje. Dodavanje ručno izrađenih detalja poput nakita ili šala može naglasiti njen jedinstven stil, ističući individualnost i kreativnost. Važno je da se oseća udobno u onome što nosi, jer samopuzdanje često doprinosi lepoti.

Naš tim čine žene, a naše rukotvorine predstavljaju naše nasleđe i kulturni identitet. Etno mreža je krovna organizacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije, vrednujemo znanja koja postoje kod velikog broja naših žena i koja su dragocena za očuvanje našeg kulturnog identiteta. Prepoznajemo motive koji nas vizuelno predstavljaju i koji Srbiju čine delom kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kupovinom proizvoda Etno mreže čuvamo tradiciju Srbije i stvaramo izvor prihoda za žene i mlade iz ruralnih područja koji izrađuju tradicionalne rukotvorine.

Hrabri nas i poruka jednog ambasadora sa kolonije u Inđiji koji je rekao „Budućnost je u rukama žena“. A ja bih dodala još: „Kakav vez, takva duša“.

ŠTA MISLITE?

КАКАВ ГОВОР – ТАКВА ДУША

U RUPI SVOGA SRCA