in

MOJA ZEMLJA – MOJA INSPIRACIJA!

PROMO
FOTOGARFIJE: ETNOLOGY FEST

Galerija Beograd bila fashion destinacija i za najzahtevnije ljubitelje mode, mesto gde je svečano otvoren 24.11.2021. 5. internacionalni festival Etnology Fest 2021 pod sloganom– ODRŽIVOST I KONTINUIRANA VEZA TRADICIJE I MODERNOG.

Manifestacija od međunarodnog značaja, posvećena promociji i zaštiti kulturnih identiteta, nematerijalnog kulturnog nasleđa, starih zanata i savremenih umetnika koji za svoj rad nalaze inspiraciju u tradiciji, otvorena je pesmom „Ovo je Srbija“ u izvedbi hora Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“.

Bila je to sjajna uvertira za obraćanje gđe. Tamare Vučić, počasnog pokrovitelja Etnology Festa, koja je oduševila sve prisutne govorom, istaknuvši da je Etnology fest naš odraz u ogledalu i da:

“Srbija nije velika ni po površini a ni po broju stanovnika, ali i najmanja zemlja može postati značajna u svetu kreacija i umetničkih genija ukoliko očuva svoj kreativni potencijal i kulturni identitet. Zato je od najveće važnosti da svoje lice, svoj kulturni identitet, očuvamo tako da nas u globalnom selu mogu prepoznati i da se možemo predstaviti tako da svi znaju ko smo i odakle dolazimo “.

Nakon toga usledila je ceremonija presecanja crvene vrpce od strane dve dame, gđe Gvantsa Keshelava, supruge otpravnika poslova Gruzije u Srbiji, koja je zemlja u fokusu festivala i gđe Goge Grubješić, osnivača i programskog direktora Etnology Festa, čime je eksluzivna revija “Moja zemlja- Moja inspiracija”, mogla da počne.

U znak sećanja na Aleksandra Joksimovića, našeg prvog modnog dizajnera koji je sedamdesetih godina prošlog veka proslavio srpsku modu u svetu, ekskluzivno za Etnology Fest, u originalnoj Aleksandrovoj kreaciji, pistom je prošetala ,uz ovacije prisutnih, njegova životna prijateljica i čuveni model Tamara Bakić.

Originalnim kreacijama inspirisanim tradicijom i kulturnim nasleđem Srbije predstavilo se osamnaest vrhunskih srpskih dizajnera. To su: Igor Todorović, Nikolić Čičanović, Dejana Momčilović, Bata Spasojević, Marijana Andrić-brend Maridruna, Saša Milojković, Sonja Krstić, Aleksandar Zabunović, Katarina Stevanović, Ivanka Jevtović, Ivana Najdanović, Ljiljana Joksović -brend Lily Tailor, David Van de Kamp, Jelena Blečić, Pedja Nerić, Nevena Ivanović – brend Neo Design, Ana Ljubinković i Jelena Malešević.

Modele inspirisane cvećem sa Stare planine, mirisnim šljivama i dunjama severne i zapadne Srbije, vinčanskom kulturom, srednjovekovnim ornamentima, ženskom venčanom nošnjom Kosovskog Pomoravlja, gradskom nošnjom, Sremom, Šumadijom…publika je ispraćala aplauzima.

Moderno krojenim formama ukrašenim delikatnim raskošnim vezom i pletenim floralnim motivima u bogatom koloritu dizajneri su odali počast svim anonimnim veziljama i pletiljama Srbije. Blistali su, zajedno, swarovski kristali i niske dukata, presijavao se zlatni lame i svilen konac, šuštali su taft, muslin i svila I vojne uniforme transformisane u visoku modu.

O ovom uzbudljivom modnom putovanju, koje je nosilo i snažnu poruku o važnosti spajanja tradicionalnih zanata i savremenih dizajnera, blistavih lica uvaženi gosti , nastavili su da razmenjuju na koktelu koji je pratio ketering restorana „Kolo“ specijalno osmišljen za ovu priliku, kao i probrana vina naših vinarija Erdevik, Belo Brdo i Mrđanin, rakija brenda „Gorda“, „Gorki List“ i „Voda Voda“.

Specijalno hvala prijateljima manifestacije , komaniji Millennium i hotelu Zepter.

Da je ovo veče pravi primer kulturne diplomatije, govore njeni gosti, medju kojima su bili brojni predstavnici diplomatskog kora, zatim gđa Maja Gojković – ministar za kulturu i informisanje, gđa Tatjana Matić – ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gđa Brankica Janković – poverenica za zaštitu ravnopravnosti, gđa Marina Kasanović, – načelnica odeljenja iz ministarstva prosvete, balerina Ašhen Ataljanc, novinar Snežana Dakić, slikar Milena Zečević Vujičić, violinistkinja Tijana Milošević i mnogi drugi predstavnici našeg i gruzijskoj kulturnog establišmenta.

ŠTA MISLITE?

SNOVI KAO IZVOR STVARANJA

MODA NEMA GRANICE