in

MODA NEMA GRANICE

U pretprazničnoj atmosferi najvećeg šoping mola u regiona Galeriji Beograd, okupanoj noćnim svetlima metropole, i u društvu predstavnika kulturne diplomatije i najzahtevnijih zaljubljenika u modu, protekao je drugi dan Etnology Festa 2021, koji se održava pod pokroviteljstvom gdje. Tamare Vučić, supruge predsednika Republike.

Nakon Srbije, koja se predstavila na svečanom otvaranju, drugo veče posvećeno je Gruziji, kao ovogodišnjoj zemlji u fokusu festivala.

Na početku večeri prisutnima se obratila predsednica Odbora za kulturu i medije Narodne skupštine Republike Srbije, gdja. Sandra Božić, koja je istakla da kultura briše sve granice stvarajući nove puteve i nove vidove dijaloga i saradnje, kojima ćemo s prijateljima iz Gruzije nastaviti da negujemo kulturne izraze i identitete naših naroda.

Značaj kulturne diplomatije, istakla je i počasna gošća iz Gruzije gdja. Elisso Bolkvadze – poslanica u parlamentu, čuvena pijanistkinja sa brojnim priznanjima i ambasador Unesco-a za mir. Ona je naglasila da je kulturna diplkomatija novi instrument u razmeni kulturnih obrazaca i nacionalnih vrednosti između zemalja, a naročito delotvoran i inspirativan kod malih naroda kao što su Gruzija i Srbija.

Kako se čuva posebnost nacije pokazali su upravo zadivljujući modeli gruzijskih savremenih umetnika, koji su klizili pistom u polifoniji boja, u savršenoj harmoniji izmedju tradicionalnih ornamenata i modernih krojeva.

Publika je uživala u kreacijama modne kuće “Papanaki”, iza koje stoje dva tradicionalna gruzijska igrača Nino Chkonia i Giorgi Kalmakhalidze, koji rade više stilova, a na Etnology Festu su prikazali kolekciju zasnovanu na nacionalnim elementima, koji se blago poigravaju sa modernom tehnikom i stilom. Modna kuća “Chatsma” i dizajnerka Mado Romanadze bojili su veče raznolikošču kolorita i motiva u kombinatorici bez granica. Orijentalno šarenilo, jednostavnost oblika i boemski osećaj slobode očarala je magična kolekcija, iza koje stoji dizajnerska zvezda u usponu Lasha Devdariani.

Artistički doživljaj revije, upotpunile su animirane ilustracije najistaknutijeg gruzijskog umetnika 20. veka, koji je uradio prvi gruzijski modni časopis – Lado Gudiashvili.

Svečani defile ispraćen je aplauzom, koji je dobila i dj i producent Anna Suè, za originalnu muziku, napravljenu za reviju, inspirisanu težnjom gruzijskog naroda za slobodu.

Kako bi upotpunili doživljaj ove čarobne zemlje, koja je za mnoge bila potpuno otkrovenje, organizovan je koktel na kojem se pilo gruzijsko vino i jela gruzijska hrana, iz restorana Djordjija, koja se uskoro otvara na zemunskom keju.

Poslastica večeri bio je koloritni bazar, na kojem se mogla kupiti dizajnerska odeća, a gde su se predstavili i sudio za ručno radjenu keramiku “Estia handmade”, koji su za Etnology Fest napravili specijalnu kolekciju odslikanu srpskim tradicionalnim motivima.

Uz to je bio izložen i ručno radjen moderni nakit izradjen u drevnim tehnikama brenda “Maiko Magalashvili Cloisonne Enamel” i tipični gruzijski stolnjaci koji su zbog jedinstvenih ornamenata uvršteni na Listu materijalnog kulturnog nasleđa Unesco-a.

Nezaboravnoj večeri uz predstavnike srpskog kulturnog establišmenta, prisustvovao je ambasadotr Gruzije u Grčkoj u NJ.E. Gosp. David Dondua, otpravnik poslova Gruzije u R Srbiji, gosp. Ilija Koberidze sa suprugom, gdja. Khattuna Kvitsiani i počasni konzul gosp. Dragan Šagovnović, autor i organizator festivala.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOJA ZEMLJA – MOJA INSPIRACIJA!

KOHEZIJA