in

KADA POKRENEMO KREATIVNOST, NAŠ BIZNIS CVETA

PIŠE: SANDRA RISTIĆ, ASTROLOG

Često kažemo da nismo kreativni, da nemamo inspiraciju. Mislimo da ne posedujemo ideje i da svakodnevno radimo praktične stvari. Ustvari kreativnost je svuda oko nas. U malim i velikim stvarima.

Pošto sam živela sa sestrom koja je studirala dizajn, uvek mi je govorila da inspiracija dolazi slučajno. Odnosno onda kada ne planiramo. Ne kada umetnik poželi, već inspiracija krene iznenada, neočekivano. Zato su se kod nas, radovi i crteži radili celu noć. Govorila mi je da je tu srž, u toj opuštenosti. Od nje sam naučila da se treba prepustiti i da nikada ne možemo planirati momenat kreativnog rada. Ne može umetnik da zna da li mu treba 5 minuta ili ceo dan.

Mrzela sam što crta po celu noć, što sa drugaricama sprema projekte kada bih spavala. Sećam se još uvek tih trenutaka i neprospavanih noći zbog umetnika kod kuće.

Za kreativca vreme ne postoji.

Bavila sam se tehničkim stvarima, radila sam u štampariji, radila sa klijentima, radila račune i tu nisam videla kreativnost. Nije mi trebala, bar sam tada tako mislila. Ali i kada radimo obične poslove, oni mogu biti zanimljivi. Dugo sam verovala da nemam ideje i da nemam veze sa inspiracijom. Dok nisam pokrenula nalog na instagramu za astrologiju. Tada je počela magija.

Sada znam, da ako me inspiracija sustigne u sred tuširanja, da mi je telefon na dohvat ruke i da odmah snimam ideju. Ili pak ako sam legla da spavam, ustajem, uzimam papir i zapisujem. Danas je bar lako, snimim u memoriju telefona sve što mi je na umu u tom trenutku.

Mislimo da je ideja toliko dobra, da i posle 5 minuta ćemo je se setiti, ali uverila sam se nekoliko puta da nije tako.

Sunce je uplovilo u znak Riba. Do sredine marta biće u ovom znaku zajedno sa Jupiterom i Neptunom. Ako verujemo, možemo pokrenuti kreativnost i u poslovima koji nisu usko vezani za umetnost.

Kreativnost se budi kada smo odmorni.

Mart je idealno posvetiti relaksaciji i odmoru. Ako mašta nestane, jednostavno je na silu ne možemo pokrenuti. Tada je opuštenost neophodna. Kada pustimo muziku, kada radimo ono što volimo, postajemo odmorni, a tada ideje naviru.

Ako ste zbunjeni i to je ok. Ako nemate ideje, ako mislite da niste kreativni i da nikada nećete probuditi inspiraciju, u redu je da imate takav utisak. Ali ne donosite zaključke unapred. Ostavite sve sa strane. Ako ne ide posao, prošetajte. Razmišlajte o drugim temama, odmorite um. Videćete kako se magija tada pokrene, onda kada ne očekujete.

Za mene je kreativnost pisanje o zvezdanim aspektima, povezivanje zvezda i smernica. Nekome je to slikanje, nekome muzika, nekoma čitanje knjiga. Pa kreativno je voditi firmu, biti radnik, biti rukovodilac.

Posvetite vreme za sebe. Radite ono što vas opušta. Boravak pored vode, u prirodu takođe pokreće mir u nama, a to upravo budi inspiraciju.

Magija se dešava onda kada je ne planiramo. Kada kuliramo. Ono što nam je potrebno za kreiranje jeste vera, opuštenost, trenutak i osećaj. Da, pratite osećaj. Nepogrešiv je.

Postoji prepreka, a to je iluzija. Onaj trenutak kada koristimo ružičaste naočare. Hajde da vidimo zbog čega ih koristimo. Možda treba da naučimo razliku između intuicije i iluzije.

Šta za vas predstavlja kreativnost?

Razmislite. I nemojte odmah doneti zaključak da od vas nikad umetnik neće biti. To nije istina. Svako od nas je umetnik u svom životu. Na svoj način.

I umetnici ostanu bez mašte. Nije svaki dan isti. Ne postoji dugme koje se klikne i kreativnost ulazi na velika vrata.

Kako bi imali ideje potrebno je da postoje dani kada ništa ne radimo. To daje posebnu moć našem radu.

Od nas zavisi kako ćemo iskoristiti period dok je Sunce u Ribama. Da li ćemo se odmoriti, iskulirati ili nećemo odustati. Radićemo uporno iako nam ne ide. Posvetiti se laganim poslovima.

Možemo se baviti nesvesnim delom naše ličnosti. Spoznati svoje tajne, upoznati sebe na jedan drugačiji način.

Ili pak možemo biti zbunjeni, truditi se da rešimo misterije, a biti sve dalje od realnosti. Ako je nešto nejasno, ne treba na silu pojasniti. Vreme uvek pokaže odgovore. Nisu na dohvat ruke, već dođu do nas kada se najmanje nadamo.

Ideje ne nastaju dok trčimo svuda okolo, dok želimo da sve stignemo. Jednostavno potrebno je usporiti. Što više radimo, kreativnost je sve dalja od nas. Tada je zbunjenost na snazi.

Spavajte, odmarajte, slušajte muziku, boravite u prirodi, šetajte. Tako ćete se opustiti. Radite ono što vas umirivalo dok ste bili mali.

Kreativnost se ne planira. Ona dolazi dok spavamo, dok se tuširamo…

Razmislite gde je vaša kreativnost? Sigirna sam da i dok radite svakodnevne poslove da ste inspirativni.

Baš ovog marta očekuje nas najveća magija. Ali je samo potrebno da verujemo. Možda ćete usporiti kao nikada do sada. Ne brinite, to će pokrenuti more ideja. Ne odmah, ali postepeno.

Odmor nije gubitak. Kada usporimo, kada se odmaramo i kada ništa ne radimo, tada nastaje magija. Tada radimo na kreativnosti.

Budite inspiracija nekome.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

MOJ LIDERSKI STIL

ŽIVOT JE CRTEŽ BEZ GUMICE