in

27. SARAJEVO FILM FESTIVAL

PIŠE: MIA MEDAKOVIĆ-TOPALOVIĆ
FOTOGRAFIJE: SARAJEVO FILM FESTIVAL

Sarejevo je jedno veliko srce i 27. Sarajevo Film Festival je ove kao i prethodnih godina do ko­rone odisao glamurom, stilom, lepotom, sve­tom. Okupili su se filmski znalci i ljubitelji sed­me umetnosti željno isčekujući nove svetske premijere. Festival je otvorio film bosansko­hercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića „Deset u pola“ koji je bio prikazan na 14 lokaci­ja te večeri. Radnja filma dešava se u Sarajevu u maju ove godine, dok stara gradska jezgra Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. „Deset u pola“, kako navode autori, nije samo priča o gastro­nomskom simbolu Sarajeva – ćevapima, nego i priča o prijateljstvu, ljubavi, svojevrsnom bo­sanskom inatu.

Na ovogodišnjem festivalu u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – osamnaest filmova je imalo svetsku, tri međunarodnu, jednu evrop­sku, dvadeset i pet filmova regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskim pro­gramima ukupno će se takmičiti 48 filmova.

Prestižno priznanje „Srce Sarajeva“ pripalo je ostvarenju, za najbolji film „Konačna sloboda“ Sebastiana Meisea, za najbolju rediteljku pro­glašena je Milica Tomović za film „KELTI“. Srce Sarajeva za najbolju glumicu osvojile su: Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Shabani koje su igrale u filmu „Brdo na kojem riču lavice“ u re­žiji Luana Bajrami, a za najboljeg glumca pro­glašen je Georg Friedrich „Konačna sloboda“ u režiji Sebastian Meise.

Počasno Srce Sarajeva pripalo je i reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. U sklopu progra­ma «Posvećeno» (Tribute to) bila je prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

27. Sarajevo Film Festival zatvorio je film „Toma“ Dragana Bjelogrlića. Film “Toma” je impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale pri­likom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije. Pored Tome, film prati i živote po­znatih umetnika tog vremena Zorana Radmilo­vića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

Veliku pažnju svojim dolaskom privukao je i Bono Vox. Na premijernom prikazivanju re­staurirane verzije filma „Hotel od milion dola­ra“ Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, reditelju filma pridružio se i Bono Vox.

Ovaj muzički umetnik, frontmen legendarne irske grupe U2 i veliki prijatelj Sarajeva i Sara­jevo Film Festivala, prisustvovao je i festival­skom premijernom predstavljanju filma „Hotel od milion dolara“ na 6. Sarajevo Film Festivalu 2000. godine.

Crvenim tepihom u Sarajevu prošetale su mno­gobrojne filmske zvezde. Bilo je glamurozno, bilo je sjajno kako dolikuje jednom filmskom festivalu koji ima svoju dugogodišnju tradiciju.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

DOZA KOLAGENA ZA LEPŠI IZGLED KOŽE: MOĆNA ANTI-AGEING SVAKODNEVNA NEGA PROTIV BORA

IZABERI ON