in

IZAZOV I TI

nadabucevic

PIŠE: PROF. NADA BUČEVIĆ, EDUKACIJSKI SAVJETNIK, AUTORICA KNJIGE – DNEVNA DOZA NADAHNUĆA, VODITELJICA SAFARI DUHA RADIONICA ZA DJECU I RODITELJE

Kada sam zamoljena napisati ovaj tekst, on je primarno zamišljen kao moj „monolog“ vama.

No, malo tko voli slušati ili čitati tuđe monologe. Nije li dijalog uvijek zanimljiviji?
Zbog ovoga sam došla na inspirativnu ideju da objavim javno naslov teksta koji pišem i zamolim svoje čitatelje da mi napišu koji su to najteži izazovi s kojim se suočavaju. Ovakav tekst imat će duplo veću snagu i svrhu. Stvarni ljudi, stvarna pitanja, stvarni izazovi i konkretna rješenja, točnije smjernice koje, ako ih budete slijedili, pretvorit će vaš izazov u osobnu pobjedu. U nastavku teksta ću vam napisati pitanje, točnije izazov s kojim se mnogi „bore“, i moj odgovor kako borbu transformirati u igru. Onu po koju ste rođenjem i došli.

Kako oprostiti i zaboraviti?
Ovo je prvo pitanje koje mi je postavljeno. Univerzalni izazov mnogih. Jako mi se sviđa mudrost koja kaže: „Oprostiti, a ne zaboraviti, zapravo znači ne oprostiti.“ Kad ste nešto uistinu oprostili, tada to prestaje i postojati. Inače to i dalje nosite poput kamena na duši. Kako oprostiti? Tako da spoznate da ni jedan osjećaj ne uzvisuje vašu dušu više od oprosta, tako da shvatite da ne oprostiti nema nikakve veze s drugom osobom, već je to kao da vi popijete otrov, a očekujete da od njega umre netko drugi. I na posljetku, tako da shvatite da kad bi prošlost druge osobe bila vaša prošlost, njihove emocije vaše emocije, njihova razina svijesti vaša razina svijesti, njihova bol vaša bol… tada biste se ponašali, osjećali i djelovali baš poput njih. Ovo je shvaćao Isus. Sigurno vas nitko nije bičevao i razapeo poput njega. On im je oprostio. Vi niste? Koja je onda razlika između vas i njih?

Kako biti i ostati ljubazan prema drugoj strani, ako je ona drska, prepotentna, nepristupačna?
Tako da budete primjer onoga što želite da su oni! Što vi, zapravo, želite od njih? Da budu ono što ne možete ni sami biti. Niste li onda jednaki? Tada i primate ono što dajete. Nedavno sam napisala da sam prešla na novu dimenziju mira otkad sam usvojila princip – Kako ti meni, tako i ja tebi. Mnogi, naravno, kao i mnogo toga, ovo shvaćaju površno, i vrlo rado u svojoj plitkoj percepciji ovo preimenuju u – oko za oko, zub za zub. No, to ne znači to. Ovaj poslijednji princip ostavlja svih slijepe i krezube. To ne znači da ste drski s drskima i neljubazni s neljubaznima. Već to znači – ako ti meni tako, drugi put nećeš imati priliku! I to ću ti vrlo ljubazno djelima pokazati.
To što mnoge strahovi, programi podsvijesti i ropstva na koja pristaju, uvjeravaju da takav izbor nemaju, to je već drugi izazov. Dakle, odgovor na ovo pitanje glasi – Što uopće radite u blizini takve osobe i koji dio vas pristaje na takve odnose? I, najvažnije, zašto?

Kako prevazići samosažaljenje i lijenost?
Izvrsno pitanje i vrlo stvaran izazov. Tako da spoznate da je bespomoćnost koja se manifestira u samosažaljenje najniža vibracija, koja je najdalja od Istine o vama. To vam i govori loš osjećaj koji tada imate. Vi niste bespomoćni, vi ste dio izvora koji je svemoćni! Meditacijom, afirmacijama, tehnikama brisanja programa podsvjesti i pogrešnih uvjerenja probudite u sebi ovu istinu i svjedočit ćete onome što neznalice zovu čudima. Nema tu nikakvih čuda. To je Istina.
Lijenost znači da ne želite raditi ono što intuitivno znate da i ne trebate, što vam se zapravo ni ne sviđa. Taj osjećaj ne mijenjajte, samo ga preimenujte u svijest. I prigrlite. Zamijenite ono što ne želite raditi s onim što želite i lijenost o kojoj pričate nestaje.

Kako pobijediti strah?
Tako da spoznate što je strah. Ništa drugo nego trik Uma. Pogrešna uvjerenja, tripovi Ega. Izgovori i opravdanja.
Nasuprot strahu je ljubav. Samo ta dva izvore postoje. Za svaku misao koja imate, detektirajte joj izvor. Ili je to strah ili ljubav. Trećeg nema. Ako je strah, zamjenite joj izvor pitajući se kako bi ova misao izgledala iz izvora Ljubavi.
A kad joj je izvor ljubav, tada ste na izvoru Svemogućeg. A tko Njega može zaustaviti? Tada nestaje svaki strah.

Kako da te drugi ljudi razumiju?
Opet imam protupitanje. Zašto uopće imate potrebu da vas razumiju? Tada tražite potvrde u drugima. Kad budete u potpunosti razumijeli sebe, tada će razumijevanje drugih biti nepotrebno. I upravo tada ćete mu svjedočiti. Ili nećete. Oba scenarija će vam biti jednako nebitna.

Kako nadvladati preosjetljivost? Plačem svaki čas.
Tako da meditacijom zadobijete kontrolu nad vlastitim mislima. Nema emocije bez misli. Emocija je manifestacija misli.

Kako izazov u vidu nedostatka finansija pretvoriti u osobnu pobedu?
Tako da prestanete potvrđivati nedostatak. To radite čak i u ovom pitanju, pa to zasigurno ponavljate i u ostatku vremena. Tako da spoznate da vam je obilje već dano, dok ga vi povezujete jedino s novcem. Tako da nemam pretvorite u imam. Prije nego tome svjedočite. Energija prethodi materiji. Najprije stvorite vibracijsku i energetsku podlogu onoga što želite mislima, riječima i emocijama, i svjedočit ćete poklapanju fizičke realnosti s vibracijskom realnosti. Ovo vam garantira fizika i svi duhovni zakoni univerzuma.

Kako nadvladati izazov s debljinom i kilogramima?
Da li ste ikada vidjeli lava s viškom kilograma, ili vuka, ili labuda? Naravno da ne. Mačku i psa sigurno da, ali samo zato jer su u kontaktu s ljudima. Opet je to čovjek napravio od njih.
Što vam ovo govori? Da su debljina i višak kilograma iskučivo emocionalna kategorija i da hranite emocije umjesto tijelo. Ne jedete da bi živjeli, već živite da bi jeli. Tako stvarate štit oko sebe zbog određenih trauma i frustracija koje nosite u podsvijesti.
Osvijestite podsvijest i emocije, nadvladat ćete taj izazov.

Kako pobijediti tremu kod javnih nastupa?
Osobno me fascinirao podatak da je strah od javnih nastupa strah broj jedan na svijetu. Čak iznad straha od smrti. Dakle, trema koju osjećate je više nego prirodna, zato je prigrlite. Što, zapravo, znači trema? Znači da vam je stalo da to nešto odradite dobro, znači da vam je važno da budete najbolji što možete. Okrenite je u svoju korist kao nešto što vam pokazuje da radite ono u čemu želite biti dobri, inače bi vam bilo svejedno, zar ne? Osim toga, svi znamo da trema nestane nakon par trenutaka kad krenemo s tim čega se plašimo. I toga se sjetite svaki put.

Kako se riješiti straha zbog djeteta?
Moj odgovor će vas vjerovatno iznenaditi, a on glasi nikako! Na ovo ste „pristali“ od onoga trenutka kad ste postali majka. Malo gdje postoji tolika količina negativnih misli i strahova kao kod majki i trudnica. Na ovo gledajte kao na prirodno, kao na stvarni polaritet ljubavi i straha. Majčinstvo krije najveću ljubav. Suprotnost tome su i najveći strahovi. Ali, uvijek budite svijesni i da ste kreator vlastite realnosti i budite svijesni takvih misli. Svaku negativnu misao „okrenite“ u pozitivnu. Svaki izvor straha promijenite u izvor ljubavi. Vizualizacijom zamijenite negativnu misao u scenarij koji želite živjeti i kojem želite svjedočiti. Jer, imam izvrsnu vijest za vas. Dokazano je da je pozitivna misao stotinu puta jača od negativne. Tada se nemate čega plašiti. I vjerujte. Ima netko tko voli vaše dijete desetorostruko od vas. Netko tko ga čuva i kad vi skrenete pogled.

Kako postići samokontrolu?
Kontrolom misli. Tek nakon misli dolazi emocija, nakon emocija riječ ili djelo. Kontrolom misli postižete samokontrolu koju želite. Meditacija je ključ.

Kako sebi definirati svoju strast?
Tako da se zamislite kao milijunaš koji ima i taj novac i sve vrijeme ovoga svijeta. Što bi vam bio hobi? I nakon pet godina takvog lagodnog i luksuznog života. Što je to što biste radili iz čistog užitka, a da novac nije dio te jednadžbe? Tu vam se krije odgovor. To je vaša strast.
Kako odpustiti očekivanje trudnoće, ako to jako želiš duže vreme.
Vjerom!
Moj najveći izazov su razne «neplanirane, nepredviđene i neželjene okolnosti». (Kad sve krene «naopako»!)
To je kao da kažete moj najveći izazov je Život. Prihvatite da su upravo to situacije koje vas „grade“ u nekoga tko se može snaći u svakoj životnoj situaciji. I onaj tren kad ih prestanete gledati kao neželjene, već kao željene, vidjet ćete da u njima nema ništa „naopako“, upravo suprotno, da su u savršenoj harmoniji s vama.

Kako biti strpljiv?
Tako da spoznate Iluziju vremena.
Moj izazov je kako dobiti potvrdu bliskih ljudi.
Tako da povećate razinu osobne samosvijesti i samopouzdanja. Kad spoznate tko ste, neće vam biti ni potrebna.
Moj najveći izazov je riješiti se mišljenja drugih ljudi.
Pokušajte se sjetiti bar jedne osobe na svijetu koja se sviđala svima. Nećete je pronaći. Uvjeravam vas da to nećete biti ni Vi. Prihvatite da je tuđe mišljenje upravo samo to – tuđe mišljenje. Ne Istina o vama.

Kako živeti posle smrti deteta?
Niti neću pokušavati reći da razumijem ili da znam kako je živjeti nakon smrti djeteta. Vjerujem da je upravo ovo najveći izazov s kojim se netko može susresti, ali i potvrda koliko su svi navedeni izazovi u usporedbi s ovim maleni i beznačajni. Odgovorit ću vam po primjeru majke koja je izgubila dijete i koja je na taj način nastavila živjeti, čak i radosnim životom. Na svoje iznenađenje, ali i okoline.
Od trenutka gubitka djeteta živjela je po mudrosti – Mi nismo fizička bića s duhovnim iskustvom, već duhovna bića s fizičkim iskustvom. Ovom logikom naš život je tek treptaj oka u vječnosti i svako iskustvo ma koliko bolno bilo za tijelo, slavlje je duše. U ovo treba vjerovati. I zapitati se što bi naše dijete željelo za nas, posebno kad znamo da ćemo se opet sresti, pa čak i da je još uvijek uz nas ako smo tome spremni svjedočiti. Željelo bi da slavimo njegov život, ne smrt. Željelo bi da smo zahvalni da zajedničkom iskustvu, ne da tugujemo, jer ga nemamo više. Željelo bi da se otvorimo za mogućnost da je smrt tek transformacija i da tek zbog straha ne možemo prihvatiti i koliko lijepa transformacija. Željelo bi da vjerujemo da Bog zna što radi i da proživimo život u potpunosti. Jer, jednom, doći će kraj kada ćemo ovu istinu spoznati i tada nam može biti žao zbog propuštenog života u tuzi umjesto u radosti…

Kako da se riješim paničnog straha da ću ostati sama, i napokon se udati i postati majka, kad sam svjesna da sam ušla u 38. godinu i da sam sama?
Tako da shvatite da ste u programu društva i negativnih uvjerenja. Tako da shvatite da je vrijeme iluzija. Tako da prihvatite da ste kreator vlastite realnosti i, umjesto onoga što ne želite, konačno počnete kreirati ono što želite. Tako da ste zahvalni, tako da vjerujete. U usporedbi sa životnim vijekom od 90 godina, koji je vrlo moguće u današnjem vremenu doživjeti, vi ste tek započeli živjeti. Gdje žurite i tko vas je uvjerio da negdje kasnite? Ova Istina će vas osloboditi.
Moj izazov je pronaći uzrok zašto ne mogu manifestirati neke velike želje.
Uzrok je u tome što ih zovete velikima i tako pružate i pokazujete otpor prema dopuštanju njihove manifestacije. Nema velikih i malih manifestacija. To su tek trikovi uma i ograničenje logike. Snagu koju želite pronađite u istinskoj vjeri značenja riječi Svemogući Bog. Ne zove se Ponekadmogući Bog.
Ovo su bila neka od vaših pitanja u smislu izazova koje želite nadvladati. Na početku sam mislila da bih se o ovome mogla napisati i cijela knjiga. No, to je zapravo nepotrebno. Svaki od navedenih izazova može se svesti na nekoliko smjernica:

– Kontrolirajte misli
– Transcendentirajte (nadvladajte) Ego
– Pratite Mir
– Vjerujte

U ova četiri odgovora krije se pobjeda nad svakim izazovom na koji možete naići. A kako sve navedeno postići, dio je vlastite Edukacije i osobne ekspanzije po koju ste došli.

Kada sam vidjela naslov ovog teksta, prvo sam se sjetila kako isti simbol u kineskom pismu znači i problem i priliku. Isključivo o vama ovisi kako ćete na njega gledati. Ja vam preporučam kao na priliku. Priliku osobnog samorazvoja i ekspanzije vlastite duše. Tako je zamišljena Igra zvana život.

Jedino tako postajete pobjednik.

ŠTA MISLITE?

100 Poena
Upvote Downvote

IZAZOV I TI

BARBADOS